Κασσελάκης – Πολάκης: Δίδυμο της συμφοράς, αποτελειώνει ό,τι απέμεινε…

Διαβάζεται σε 3'
Στέφανος Κασσελάκης και Παύλος Πολάκης
Στέφανος Κασσελάκης και Παύλος Πολάκης ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Κασσελάκης και Πολάκης συνθέτουν ένα τραγικό δίδυμο. Ο πρώτος οδηγώντας τον ΣΥΡΙΖΑ στο σταδιακό (εξ)ευτελισμό. Ο δεύτερος είναι ο καταλληλότερος για να ολοκληρώσει το “έργο” και να το οδηγήσει εντέλει στη διάλυση.

Πρώτα ας ευλογήσουμε τα γένια μας: Περισσότερες από μια φορά στη θέση αυτή γράψαμε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει κανένα μέλλον στην αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ και ότι είναι θέμα χρόνου να τον διώξουν. Οι τελευταίες εξελίξεις έδειχναν ότι πρωταγωνιστής στην εκδίωξή του θα ήταν ο (φαινομενικά) υποστηρικτής του Παύλος Πολάκης.

Δεν πέρασε ούτε ένας μήνας και ο Πολάκης το έκανε πράξη. Χτες είπε στον Κασσελάκη ότι απέτυχε και ότι ο ίδιος θα διεκδικήσει τη θέση του.

Ουδείς μπορεί να πει με, σχετική έστω, ασφάλεια τι τέξεται η επιούσα. Αν, δηλαδή, ο Πολάκης θα βρει ικανό αριθμό υποστηρικτών, ώστε να θέσει θέμα ηγεσίας στα καταστατικά όργανα και να εκπαραθυρώσει τον Κασσελάκη. Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ-αυτός που έχει απομείνει- μαστίζεται από πολυδιάσπαση και κανένας συσχετισμός δεν είναι εκ των προτέρων δεδομένος. Αν το θέμα φτάσει στο συνέδριο, όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά.

Κασσελάκης και Πολάκης απευθύνονται, σε γενικές γραμμές, στο ίδιο κομματικό κοινό. Και όπως αυτό το κοινό, απογοητευμένο και απελπισμένο, στράφηκε τη «λύση» Κασσελάκη πριν από ένα χρόνο, τίποτα δε αποκλείει αύριο να στραφεί στον Πολάκη. Έτσι όπως έχει καταντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, το πιθανότερο είναι αυτό το κοινό είναι να αναζητήσει το νέο «σωτήρα» στο πρόσωπο του «αψύ Σφακιανού».

Εδώ που τα λέμε ο Πολάκης είναι μια «ορθόδοξη» λύση γι’ αυτόν τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κασσελάκης, λύση απελπισίας πέρσι τον Σεπτέμβριο, δεν συγκέντρωνε κανένα εχέγγυο ότι θα μπορούσε να τον βγάλει από την περιδίνηση. Ουρανοκατέβατος, άσχετος με την ελληνική πραγματικότητα και την Αριστερά, εξελέγη με την υποστήριξη τυχοδιωκτών που κατάφεραν να ελέγξουν τους συσχετισμούς. Ο Κασσελάκης ήταν εξαρχής μια φούσκα, η οποία κάποια στιγμή θα έσκαγε.

Τώρα απειλεί να την «σκάσει» ο Πολάκης. Ο οποίος εκπροσωπεί αναμφισβήτητα ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ, που γοητεύεται το ύφος και τους τσαμπουκάδες του. Αυτό το κομμάτι μπορεί να τον κάνει αρχηγό. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Πολάκη αρχηγό θα έχει χειρότερη τύχη από αυτήν που είχε με τον Κασσελάκη. Οι προδιαγραφές του ΣΥΡΙΖΑ, που θα φτιάξει ο Πολάκης, είναι συγκεκριμένες και πολύ περιορισμένες. Και θα παραπέμπουν σε ένα κομματίδιο με (χαμηλά) μονοψήφια ποσοστά, που δεν θα μπορεί να έχει κανέναν ουσιαστικό ρόλο στην πολιτική πραγματικότητα.

Κασσελάκης και Πολάκης συνθέτουν ένα τραγικό δίδυμο. Ο πρώτος, με αλλεπάλληλα  επεισόδια προσωπικής προβολής και ατζέντας, οδηγεί το άλλοτε κραταιό κόμμα της Αριστεράς στο σταδιακό (εξ)ευτελισμό. Ο δεύτερος είναι ο καταλληλότερος για να ολοκληρώσει το «έργο» και να το οδηγήσει στη μεγαλύτερη συρρίκνωση και εντέλει στη διάλυση.

Έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, η πιθανότητα όσοι έχουν απομείνει να πουν «δεν θα πάρουμε» (ούτε τον έναν ούτε τον άλλον) είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Με τον έναν ή τον άλλον θα πορευτούν προς την τελική καταστροφή…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα