“Κατώτερος μισθός”; Τέτοια θα λέμε τώρα;

“Κατώτερος μισθός”; Τέτοια θα λέμε τώρα;
Συζητήσεις για τον κατώτερο μισθό εξάγγειλε ο Κωστής Χατζηδάκης, όμως η κυβέρνηση διαβλέπεται να παραπέμπει το θέμα στο απώτερο μέλλον Eurokinissi

Η υπόθεση παραπέμπεται σε ένα καθ' όλα αμφίβολο μέλλον από το υπουργείο Εργασίας.

Η φράση «κατώτερος μισθός» δεν είναι καθόλου αγαπητή στις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων. Ιδίως μετά το 2009 και την οικονομική κρίση των «μνημονίων». Αυτή που τυπικά έφυγε, αντικαταστάθηκε από την «ενισχυμένη εποπτεία» και ουδείς μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα ξαναγυρίσει.

Ο «κατώτερος μισθός» είναι ένα νούμερο, που έχει δύο ιδιότητες καθόλου ευχάριστες για οποίος διαχειρίζεται την εξουσία στην χώρα:

Η πρώτη συνίσταται στο ότι είναι …τριψήφιος. Έτσι πιστοποιεί την απόσταση που έχει η Ελλάδα από τις χώρες της Ε.Ε που διαθέτουν τετραψήφιο κατώτερο μισθό. Αποκαλύπτοντας εύγλωττα το πόσο μακριά βρίσκεται ακόμη η περίφημη “σύγκλιση” των ευρωπαϊκών οικονομιών. Αν αυτός ο στόχος ήταν ποτέ κάτι παραπάνω από «ευχολόγιο».

Η δεύτερη σχετίζεται με το ότι συνήθως μένει σταθερός η μειώνεται. Πιστοποιώντας έτσι την αποτυχία πολιτικών σχεδίων που σχετίζονται με την ανάπτυξη της χώρας. Γιατί τα μεγάλα λόγια χάνουν τη αίγλη τους, όταν ο «κατώτατος μισθός» αποκαλύπτεται τι πραγματικά σημαίνουν για όσους «εξαρτώνται από τον μισθό τους» όπως λέει κι ο πρωθυπουργός. Δηλαδή γι αυτούς που αποτελούν την πλειοψηφία.

Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, όμως δεν μπορούσε να αποφύγει την εμπλοκή του με αυτό το ζήτημα. Καθότι είναι αναπόσπαστο μέρος του χαρτοφυλακίου του. Άλλωστε ήδη ο προκάτοχός του Γιάννης Βρούτσης είχε παραπέμψει το θέμα αρκετές φορές στις καλένδες, κι όταν ήρθε η πανδημία απλά το «εξαφάνισε» από την πολιτική ατζέντα.

Έτσι Κώστης Χατζηδάκης ανακοίνωσε χθες στην Βουλή και στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών ευρωπαϊκών και κοινωνικών υποθέσεων ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα: Όπως μας είπε η συζήτηση για τον κατώτατο μισθό θα αρχίσει άμεσα. Θα τοποθετηθούν επ’ αυτού όλοι οι αρμόδιοι (ΣΕΒ, άλλες εργοδοτικές οργανώσεις, ΓΣΕΕ) και θα ληφθούν ιδιαιτέρως σοβαρά οι θέσεις της Τράπεζας της Ελλάδας, δηλαδή του Γιάννη Στουρνάρα.

Αφού γίνουν αυτές οι συζητήσεις το θέμα θα τεθεί (προς τα τέλη του καλοκαιριού) στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα δούμε τι θα γίνει. Από του χρόνου πάντως, δηλαδή το 2022 ο υπουργός Εργασίας ευελπιστεί ότι θα μπορεί η κυβέρνηση να ανακοινώνει κάθε έτος ποιος θα είναι ο κατώτατος μισθός.

Με απλά λόγια η κυβέρνηση “κλωτσάει” το θέμα στο (αμφίβολο) μέλλον. Αφήνοντας όμως κι ένα παραθυράκι για τα τέλη του καλοκαιριού. Ίσως γιατί το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών πάντα είναι «ανοιχτό» κι ας το διαψεύδει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κωστής Χατζηδάκης δεν τοποθετήθηκε στην Βουλή σχετικά με το ποια είναι η άποψή του για το ύψος του κατώτατου μισθού. Όμως δύο άλλα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, που βρέθηκαν στην συνεδρίαση, ήταν λαλίστατοι.

Ο πρώτος ήταν ο εισηγητής της Ν.Δ Κώστας Μαραβέγιας που αποτίμησε ως λαϊκισμό οποιαδήποτε αύξηση του κατώτερου μισθού. Όπως είπε «δεν υπάρχουν μαγικά νούμερα για τον κατώτατο μισθό -ούτε 751, ούτε 1500, ούτε οποιοδήποτε άλλο ποσό που μπορούμε να φανταστούμε από μόνοι μας. Κι αυτό φάνηκε από τη νομοθετική παρέμβαση, στις αρχές του Φεβρουαρίου του 2019, από την προηγούμενη κυβέρνηση, για αύξηση του κατώτατου μισθού, που κάθε άλλο αύξησε τελικά τα λεφτά στην τσέπη του εργαζόμενου».

Ο δεύτερος ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ Γιώργος Κύρτσος, που ήταν σαφέστατος ως προς το τι πρέπει άμεσα να κάνει η κυβέρνηση. Σημείωσε πως «επειδή καταργήθηκαν δικαιώματα και δυνατότητες εργαζομένων, με 20% πτώση που είχαμε στην προηγούμενη κρίση, δεν νομίζω ότι είναι η ώρα να δώσουμε αυξήσεις, εφόσον έχουμε μία επιπλέον πτώση της οικονομίας 10% τους τελευταίους 15 μήνες και δεν ξέρουμε πότε ακριβώς θα σταματήσει η πτώση, λόγω της πανδημίας».

Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς οι «γαλάζιες» υποσχέσεις του 2019 για αύξηση του κατώτερου μισθού στα 703 ευρώ σε μία τριετία έχουν ήδη “πάει περίπατο”. Όμως δεν φαίνεται να πολύ-συμφέρει κάποιον μισθωτό να ζητήσει από την κυβέρνηση να εφαρμόσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Βλέπετε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υποσχεθεί «αυξήσεις διπλάσιες του ρυθμού ανάπτυξης».

Ήδη το 2020 έχουμε επισήμως 8,2% ύφεση.

Καταλαβαίνετε…

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα