Κινδυνεύουμε να γίνει η καραντίνα… στρατηγική “δια πάσαν νόσον”;
Σ’ αυτόν τον τόπο "ουδέν μονιμότερο του προσωρινού". Το ίδιο πάει να γίνει και με τα μέτρα της καραντίνας.
- 16 Οκτωβρίου 2021 07:50
Τριάντα εκατομμύρια τόνοι νερό έπεσαν στον Κηφισό στην τελευταία νεροποντή.
Σε 12 ώρες έπεσε τόσο νερό, όσο πέφτει σε τρεις Οκτώβριους!.
Ο γερμανός μετεωρολόγος Ντόμινικ Γιούνγκ προειδοποιεί για τυφώνες και υδροσίφωνες στον νότο της Ιταλίας, την Ελλάδα και την Τουρκία.
Ο καθηγητής Χρήστος Ζερεφός θεωρεί, ότι πλέον δεν πρέπει να μιλάμε για κλιματική αλλαγή, αλλά για κλιματική κρίση.
Άραγε, για το γεγονός, ότι από της πλημμύρες θρηνήσαμε ένα νεκρό, ότι είχαμε, πάλι, εκτεταμένες καταστροφές και ότι για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα ξανακλείσαμε την Εθνική φταίει μόνο η κλιματικής κρίση; Ή φταίει και το γεγονός ότι οι υποδομές της χώρας έχουν σοβαρές ελλέιψεις; Δηλαδή, δυστυχώς «αυτή είναι η Ελλάδα», που είχε πει και ο Κώστας Σημίτης…
Βέβαια, κάποιοι υποστηρίζουν, ότι με τη φύση δεν μπορείς να τα βάλεις. Και αναφέρουν ως παράδειγμα, ότι σε μια από τις πιο οργανωμένες χώρες στον κόσμο, την Γερμανία, είχαμε εκατοντάδες νεκρούς απο πλημμύρες!
Όμως, σ´ αυτή τη χώρα έχουμε, δυστυχώς, θρηνήσει θύματα -και από πλημμύρες- και πριν αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις απο την κλιματική κρίση…
Άρα, δεν φταίνε μόνο οι καταστροφικές παρεμβάσεις του ανθρώπου στο περιβάλλον.
Για παράδειγμα, στην Μάνδρα, που είχαμε χάσει στα λασπόνερα συνανθρώπους μας στην τελευταία πλημμύρα, δεν αντιμετωπίσαμε προβλήματα, κι αυτό γιατί, μετά την τραγωδία. έγιναν τα απαραίτητα έργα.
Βέβαια και αυτά, σύμφωνα με τους ειδικούς, άντεξαν οριακά, αλλά, σε κάθε περίπτωση, στην συγκεκριμένη νεροποντή, προστάτεψαν την περιοχή!
Αντίθετα, σε κάποιες γειτονιές της Αθήνας, όπως στον Κολωνό, κάθε φορά που βρέχει οι δρόμοι γίνονται ποτάμια, μιας και δεν υπάρχουν τα απαραίτητα δίκτυα!
Όπως είναι φυσικό το θέμα έχει προκαλέσει πολιτική κόντρα και αυτή επικεντρώνεται και στο ζήτημα για το αν θα έπρεπε να κλείσει η Εθνική οδός ή όχι.
Το είχαμε ξανακάνει και στις πρόσφατες πυρκαγιές.
Σίγουρα δεν είναι λύση… Θυμίζει τη λογική «πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι».
Δεν είναι όμως προτιμότερο, μέχρι να φτιάξουμε τις υποδομές, για να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές, να καταφεύγουμε σ´ αυτή τη λύση;
Ελπίζω μόνο, να γίνουν επιτέλους τα απαραίτητα έργα και να μην εξαντλείται η κρατική διαχείρηση, στο να κλείνουνε τον κόσμο στα σπίτια τους…
Να μην γίνει η καραντίνα… στρατηγική «δια πάσαν νόσο», «ίνα μην πληρωθή το ρηθέν», ότι σ’ αυτόν τον τόπο «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού»!