Λάθος του Τσίπρα το εμπάργκο στον ΣΚΑΪ, λάθος και η στιγμή που επιλέγει να το άρει

Λάθος του Τσίπρα το εμπάργκο στον ΣΚΑΪ, λάθος και η στιγμή που επιλέγει να το άρει
Φωτό αρχείου: Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. MotionTeam

Η επιβολή εμπάργκο από τον ΣΥΡΙΖΑ στον ΣΚΑΪ, πριν περίπου ένα χρόνο ήταν λανθασμένη, όπως και η ανάλογη κίνηση της Νέας Δημοκρατίας προς την ΕΡΤ. Το γιατί όμως ο πρωθυπουργός αποφασίζει να το "σπάσει" λίγες μέρες πριν τις εκλογές, είναι κάτι που δεν εξηγήθηκε επαρκώς.

Όταν τον Ιούλιο του 2018, μετά την τραγωδία στο Μάτι, ο ΣΥΡΙΖΑ γνωστοποιούσε ότι οι βουλευτές του κόμματος, δεν θα συμμετέχουν πλέον σε εκπομπές του ΣΚΑΪ, η ανακοίνωσή του κατέληγε ως εξής: “Ο ΣΚΑΪ θα έχει τη δυνατότητα να επιδίδεται στην ακατάσχετη προπαγάνδα, τις συκοφαντίες και τα ψεύδη του εναντίον της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς χωρίς τη δική μας παρουσία”.

Τον Σεπτέμβριο του 2018 με αφορμή την αναφορά δημοσιογράφου της ΕΡΤ για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που κρίθηκε ως επιθετική και απαξιωτική, η Νέα Δημοκρατία είχε επίσης αποφασίσει να επιβάλλει εμπάργκο στη δημόσια τηλεόραση, το οποίο ήρε τον περασμένο Φεβρουάριο.

Επρόκειτο για δύο σαφώς λανθασμένες αποφάσεις, με τις οποίες είχαν διαφωνήσει και στελέχη των ίδιων των κομμάτων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε περισσότερο στο εμπάργκο προς τον ΣΚΑΙ, ενώ μόλις στις 10 Ιουνίου, είχε γίνει αυστηρή σύσταση προς όσους βουλευτές και στελέχη του κόμματος τολμούσαν να το “σπάσουν”.

Αυτό μέχρι σήμερα το βράδυ, καθώς ο πρωθυπουργός με ανάρτησή του πριν δύο μέρες ανακοίνωσε ότι βάζει τέλος στο εμπάργκο και απόψε θα δώσει συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό.

Αιτία της αλλαγής στάσης, όπως ο ίδιος υποστήριξε, ήταν ότι θέλει “να ακουστούν και εκεί τα επιχειρήματα της κυβέρνησης” και να “φτάσει η αλήθεια σε όλο τον λαό χωρίς κανένα φόβο, σε οποιοδήποτε περιβάλλον”, την ώρα, που όπως σημείωνε “ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να δοξαστεί κρυπτόμενος”.

Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε και την παρότρυνση ενός ηλικιωμένου να πάει στον ΣΚΑΪ, αλλά αν θυμηθούμε τις κατά καιρούς παροτρύνσεις από ηλικιωμένους στους πρωθυπουργούς, θα φτάσουμε στον συνταξιούχο, που παρακαλούσε τον Γιώργο Παπανδρέου να του κόψει τη σύνταξη για την πατρίδα, κάτι που ξεφεύγει πολύ από το θέμα αυτού του κειμένου.

Είπαμε από την αρχή ότι το εμπάργκο ήταν μια απολύτως άστοχη κίνηση. Ότι εφόσον αποφασίστηκε έπρεπε να έχει αρθεί νωρίτερα: Λίγο μετά το καλοκαίρι του 2018, πριν τις ευρωεκλογές και τις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση τον Μάιο του 2019, έστω στην αρχή της προεκλογικής περιόδου ενόψει των εθνικών εκλογών. Δεν έγινε.

Γίνεται τώρα, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, με στόχευση ασαφή και άρα ανοιχτή σε ερμηνείες. Ο ίδιος ο σταθμός που θα φιλοξενήσει τον πρωθυπουργό, αντιμετωπίζει τον Αλέξη Τσίπρα απαξιωτικά, όπως πάντα δηλαδή. Όχι ως εκλεγμένο πρωθυπουργό, αλλά ως “σφετεριστή” κάποιου θρόνου που παραδοσιακά έχει άλλους ιδιοκτήτες.

Ακόμα και η υποτιθέμενη ευγένεια προς τον φιλοξενούμενο, πήγε περίπατο, καθώς δημοσιογράφοι του, υποδέχθηκαν στα Social Media την άρση του εμπάργκο με ειρωνείες, βαρύτατους χαρακτηρισμούς για τους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα και αναφορές περί “επίσκεψης ενός… πρώην πρωθυπουργού”, που με την “κίνησή του αυτή παραδέχεται ότι αποτελεί παρελθόν”.

Αν η στόχευση του κ. Τσίπρα είναι να κάνει τον ήρωα σε μια “κινηματογραφική αποστολή εκτός έδρας”, κάνει λάθος. Η προπαγάνδα, για να γυρίσουμε στην αρχή του κειμένου, δεν αντιμετωπίζεται ούτε με απουσία μηνών των στελεχών του από οποιοδήποτε κανάλι, αλλά ούτε με σπασμωδικές κινήσεις της τελευταίας στιγμής.

Η απόφαση για άρση του εμπάργκο στο παρά πέντε και με αυτά τα επιχειρήματα, θυμίζει διαιτητή πριν την εποχή του VAR. Επιχειρείται να διορθωθεί ένα λάθος την ώρα του αγώνα, με ένα ακόμα λάθος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα