“Λευκή Εβδομάδα” ήταν και πάει. Αυτή είναι η γνώμη μας
Επτά συντάκτες του NEWS 247 γράφουν για τη "Λευκή Εβδομάδα", που χάθηκε στο χιόνι. Τα κλειστά σχολεία και οι άνεργοι που... θα ενισχύσουν τον τουρισμό. Στείλτε μας την άποψή σας
- 18 Ιανουαρίου 2014 09:41
Η πρόταση των Ξενοδόχων για “Λευκή Εβδομάδα” με κλειστά σχολεία για την τόνωση του εγχώριου τουρισμού, προκάλεσε πολλές συζητήσεις την εβδομάδα, που πέρασε.
Υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις, καθώς κατά τα ειωθότα, πρόλαβαν να δημιουργηθούν στρατόπεδα. Από τη μια αυτοί που έλεγαν τουρισμός uber alles και από την άλλη, όσοι υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να τα φορτώνουμε όλα στην πολύπαθη παιδεία.
Επτά συντάκτες του NEWS 247, γράφουν για τη Λευκή Εβδομάδα, που προς το παρόν “κάηκε”, αλλά σίγουρα θα μας απασχολήσει στο μέλλον.
Η “Λευκή Εβδομάδα” θα γεμίσει τα πορτοφόλια; Αναρωτιέται η Μαρίνα Κουτσούμπα
Η μεγάλη μας επιθυμία; Να δούμε μια άσπρη μέρα. Να ήρθε αυτή στις ζωές όλων μας, απίθανο. Σίγουρα πάντως μοιραστήκαμε την εμπειρία της “Λευκής Νύχτας”.
“Τι να μας κάνει η νύχτα, μια νύχτα μόνο τι να μας κάνει;” διερωτήθηκε πριν από μερικά χρόνια ο Κώστας Τουρνάς. Από τη στιγμή που το “στοίχημα” στέφθηκε από επιτυχία, δεν θα μας ήταν ποτέ αρκετό.
Ένα συννεφάκι με την ιδέα της “Λευκής Εβδομάδας” και φυσικά το σύμβολο του ευρώ έκανε την εμφάνισή του στον ορίζοντα.
Στο μυαλό του Έλληνα επιχειρηματία, το να κλείσουν για μία εβδομάδα τα σχολεία θα έδινε την επιθυμητή ώθηση για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού.
Δεν μας φταίνε τα ανοιχτά σχολεία που ο εσωτερικός τουρισμός έχει πέσει σε “χειμερία νάρκη”.
Ακόμα και “Λευκή Χρονιά” να θεσπίσουμε (ας πρωτοτυπήσουμε υποθετικά), τα πράγματα δεν πρόκειται να αλλάξουν θεαματικά από τη στιγμή που τα πορτοφόλια είναι άδεια.
Πρώτα τα χρήματα, μετά η “Λευκή Εβδομάδα”, λέει ο Χρήστος Δεμέτης
Αν ήμουν μαθητής, σίγουρα θα πανηγύριζα στο άκουσμα της είδησης για τη λευκή εβδομάδα. Περισσότερες ημέρες διακοπών, λιγότερες ημέρες μαθημάτων. Μετά, θα ζητούσα από τους γονείς μου να μου να με πάνε στο βουνό ή να μου δώσουν λεφτά για να πάω στη σχολική εκδρομή και να παίξω στο χιόνι με τους συμμαθητές μου. Επειδή έτσι λένε στις ειδήσεις. Και θα με κοιτούσαν σαν χαζοί. Θα μου έλεγαν, καλά παιδάκι μου, χάζεψες; Θες μήπως να σου πάρουμε και μια Bentley πακέτο με έναν σοφέρ να σε πηγαίνει στο σχολείο; Και θα γελούσαν για καμιά βδομάδα. Η κυβέρνηση πιστεύει πως οι εργαζόμενοι δεν πάνε διακοπές τον χειμώνα επειδή δεν έχουν χρόνο. Άρα πρέπει να μειωθούν οι σχολικές υποχρεώσεις των παιδιών τους.
Ας είμαστε ρεαλιστές. Εν μέσω λιτότητας και περικοπών, δεν μπορείς να φέρνεις στη Βουλή ένα τέτοιο μέτρο που στερείται λογικής και ρεαλιστικής προοπτικής ως προς την εφαρμογή του. Πρόκειται για πρόταση – “κόπια” ευρωπαϊκών πρακτικών που εφαρμόζεται σε κράτη που παρέχουν ουσιαστικούς χρηματικούς πόρους για την παιδεία τους, αλλά και επιδόματα για τα πληγωμένα νοικοκυριά. Τι κάνουμε κανονικά; Πρώτα δίνουμε λεφτά για την παιδεία, μετά αναπτύσσουμε σοβαρές υποδομές για σκι και χειμερινό αθλητισμό για παιδιά και μετά κατεβάζουμε αυτό το μέτρο. Να σημειωθεί ότι η λευκή εβδομάδα έρχεται σε μια σεζόν με διπλή εκλογική διαδικασία. Κοινώς, το κλείσαμε το μαγαζί.
Υ.Γ. Η κίνηση της Κεφαλογιάννη να βάλει στο ψυγείο το μέτρο, ξεσκεπάζει το “αυτογκόλ”. Μέχρι την επόμενη πρόταση – ανέκδοτο.
“Με άδειες τσέπες πού… πες μου να πάω πού”, αναρωτιέται η Σοφία Κατσαρέλη
Ημίμετρο, πρόωρα και πρόχειρα σχεδιασμένο να εφαρμοστεί, σε μία Ελλάδα που υποφέρει και παλεύει για τα προς το ζην κι ο τουρισμός είναι κατά το μάλλον ή ήττον πολυτέλεια. Η πρόταση των ξενοδόχων για κλείσιμο των σχολείων την εβδομάδα της Καθαράς Δευτέρας είναι από τη μεριά τους – προφανώς – λογική.
Από κάθε άλλη μεριά όμως, είναι σχεδόν προκλητική. Καταρχάς, ο εσωτερικός τουρισμός δεν είναι πια και τόσο “δελεαστικός” για τους Έλληνες επισκέπτες, αφού μπορεί κανείς να ταξιδέψει στο εξωτερικό, με πολύ λιγότερα χρήματα από όσα θα χρειαστεί, για λίγες ημέρες στην Ελλάδα. Να δούμε τι συμβαίνει στην πολύπαθη και ταλαίπωρη παιδεία; Συζητάμε το να πάνε για σκι, οι εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές που υποσιτίζονται, όταν δε τα βασικά προβλήματα της Παιδείας είναι χρόνια και δυσεπίλυτα;
Κάθε πρόταση για τόνωση του τουρισμού είναι καλοδεχούμενη. Καλό θα ήταν όμως να συνάδει και με την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα του Έλληνα σήμερα, δεν μπορεί να τη στηρίξει στην πράξη.
Τελικά, η μόνη που πήγε “ταξίδι”, ήταν η συζήτηση για την εφαρμογή του μέτρου, με το εισιτήριο, να της το κλείνει η ίδια η υπουργός Τουρισμού.
Όποιος θέλει να ταξιδέψει κι έχει να ξοδέψει τα ανάλογα χρήματα, θα το κάνει, εν μέσω “λευκής εβδομάδας” ή άλλης περιόδου. Βέβαια, για τους μαθητές που θα κάθονταν λίγες ημέρες παραπάνω, σίγουρα δεν είναι ευχάριστο!
Ο τουρισμός δεν μπορεί να ενισχυθεί από ανέργους, υποστηρίζει η Μίκα Κοντορούση
Ούτε το πρότυπο σύστημα εκπαίδευσης στη Σκανδιναβία, ούτε την προηγμένη βιομηχανική παράγωγή της Γερμανίας, ούτε την οργάνωση του αγγλοσαξονικού Εθνικού Δικτύου Υγείας. Το μόνο που ζηλέψαμε από τις ανεπτυγμένες χώρες του βορρά είναι η “λευκή εβδομάδα” ή εβδομάδα σχολικής ανάπαυλας, προς ενίσχυση του χειμερινού τουρισμού. Ένα μέτρο που προτάθηκε, εφαρμόστηκε και εν μέρει πέτυχε και στη χώρα μας το 2004 και 2005, με αποκορύφωμα τα “κόκκινα κοντέρ” σε ξενώνες του Πηλίου που επισκέφτηκαν πάνω από 5.000 μαθητές σε διάστημα ενός μήνα.
Για ποια όμως σκοπιμότητα ενός τέτοιου εγχειρήματος μιλάμε εν έτη 2014; Όταν η δημόσια εκπαίδευση βουλιάζει ελέω κινητοποιήσεων; Όταν οι περισσότερες σχολικές αίθουσες παραμένουν άδειες λόγω “τροϊκανής” διαθεσιμότητας και εκατοντάδες διδακτικές ώρες πετάχτηκαν ήδη στο καλάθι των αχρήστων; Ποιο το όφελος, γονείς και μαθητές να ξεχυθούν στα “κοινωνικά χιονοδρομικά κέντρα για όλους” την λευκή εβδομάδα, όταν οι υπόλοιπες 51 είναι μαύρες; Αλήθεια, πότε θα αντιληφθούμε ότι ο τουρισμός δεν μπορεί να ενισχυθεί από ανέργους και χαμηλόμισθους και πόσω μάλλον από 145.000 υποσιτισμένους μαθητές;
Ας το πάρουμε απόφαση. Ανάλογες “θεραπείες” στο καταρρέον ελληνικό σχολείο δεν φέρνουν την εκπαιδευτική ανατροπή που έχουμε ανάγκη, αντίθετα εντείνουν τις κοινωνικές ανισότητες. Και επιτέλους, αν θέλουμε ευρωπαϊκή essence στα σχολεία μας, ας καταλήξουμε πρώτα με ποιο μοντέλο θα εισάγονται τα ίδια μας τα παιδιά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Το σκι μπορεί να περιμένει, λέει ο Φώτης Νάκος
Μείζον θέμα στον κοινωνικό διάλογο τις τελευταίες ημέρες, το αν θα πρέπει να υλοποιηθεί το πρόγραμμα της λευκής εβδομάδας και στα ελληνικά σχολεία. Δηλαδή να κλείνουν τα σχολεία, 3 μέρες, ώστε να παραταθούν οι χειμερινές διακοπές το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας
Μόνο, ως αστεία μπορώ να χαρακτηρίσω τη σχετική συζήτηση για καθιέρωση στα ελληνικά σχολεία του προγράμματος της λευκής εβδομάδας, που τελικά και λόγω προχειρότητας η υλοποίηση του αναβλήθηκε για ένα χρόνο και κατά την εκτίμηση μου δεν θα εφαρμοστεί ποτέ.
Τα προβλήματα της παιδεία είναι άλλα και ξεκινούν από την υποχρηματοδότησή της, την έλλειψη αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου, την αναποτελεσματική διασύνδεση των σπουδών με την αγορά εργασίας , την καθιέρωση ενός προγράμματος σπουδών μόνιμο για χρόνια με αλλαγές που θα ξεκινήσουν από το δημοτικό και θα καταλήξουν στο εξεταστικό και άλλα πολλά.
Ας συζητήσουμε για αυτά και μετά ας ασχοληθούμε για το αν πρέπει να επιδοθούν σε σκι οι μαθητές και οι οικογένειες τους, για να τονωθεί το εισόδημα των ξενοδόχων.
Γελάει πικρά με τη “Λευκή Εβδομάδα”, η Ανθή Κουτσουμπού
Πρόταση για “λευκή εβδομάδα”, λοιπόν, με τους μαθητές να καλούνται να δώσουν μια “τονωτική ένεση” στον τουρισμό. Πρόκειται για τους ίδιους μαθητές που αντιμετωπίζουν προβλήματα μετακίνησης από και προς τα σχολεία τους, τους ίδιους που έχουν χάσει αμέτρητες ώρες παρακαλώντας για ένα δάσκαλο και για πετρέλαιο. Όλοι αυτοί, λοιπόν, μια ωραία εβδομάδα του Μαρτίου θα πάρουν τον πενιχρά αμειβόμενο και απλήρωτο εδώ και μήνες πατέρα τους και την άνεργη μητέρα τους και θα πάνε στα βουνά.
Οι γονείς, φυσικά, πριν εκδράμουν στη φύση, θα έχουν φροντίσει να πληρώσουν τους δεκάδες φόρους και χαράτσια, που έχει επιβάλει το δίκαιο και με κοινωνικές ευαισθησίες, κράτος. Και μετά έζησαν αυτοί καλά και εκείνοι καλύτερα…σε κάποια άλλη χώρα ή σε κάποια άλλη εποχή. Γιατί στην Ελλάδα του 2014 μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να χαρακτηριστεί η συγκεκριμένη πρόταση, η οποία (ευτυχώς) μπήκε “στο ψυγείο”.
Μέχρι να εφαρμοστεί, οι αρμόδιοι ας φροντίσουν να λύσουν βασικά προβλήματα της εκπαίδευσης και του τουρισμού, με ένα σωστό σχεδιασμό και προγραμματισμό και ας σταματήσουν να ασχολούνται με προτάσεις για γέλια και για κλάματα.
Το τελευταίο που χρειάζεται η Παιδεία, λέει ο Στέφανος Νικήτας
Τρίβουν τα χέρια τους οι μαθητές που θα ξεκουράζονται λίγες μέρες ακόμα μέσα στο χρόνο. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων αφουγκράστηκε την υπερκόπωση των παιδιών και πρότεινε να κλείσουν τα σχολεία την εβδομάδα της Καθαράς Δευτέρας, για να ενισχυθεί ο εσωτερικός τουρισμός που βρίσκεται σε βαθιά ύφεση.
Η Κυβέρνηση παίρνοντας γενεές αποφάσεις αφουγκράζεται τους γονείς που δε μπορούν να πάνε για σκι επειδή του δεσμεύουν οι σχολικές υποχρεώσεις των παιδιών τους.
Για όσους κακεντρεχείς πιστεύουν ότι κλείνοντας τα σχολεία για κάποιες μέρες ακόμα μέσα στη χρονιά θα υπάρξει πρόβλημα στην εκπαίδευση των μαθητών, θέλω απλά να θυμίσω ότι η χρονιά άρχισε με απεργίες των εκπαιδευτικών οι οποίοι δεν αντέδρασαν βεβαίως για το μέλλον των μαθητών.
Για να σοβαρευτούμε λίγο, πιστεύω ότι η θέσπιση της “λευκής εβδομάδας” στην Ελλάδα στα πρότυπα των άλλων Ευρωπαϊκών Χωρών δεν έχει καμία λογική καθώς σε αυτές τις χώρες το σκι είναι ένα λαϊκό άθλημα. Παράλληλα δεν υπάρχουν τόσο μεγάλες διακοπές το καλοκαίρι όπως στην Ελλάδα όπου η έλλειψη υποδομών και αθλητικών δραστηριοτήτων στα σχολεία, τις καθιστούν απαραίτητες. Η πολύπαθη Παιδεία, δεν θα πρέπει να επιβαρυνθεί με διάφορες τέτοιες “ωραίες ιδέες”.