Λευτέρης Παπαγιαννάκης: Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, υπενθύμιση της απανθρωπιάς μας

Λευτέρης Παπαγιαννάκης: Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, υπενθύμιση της απανθρωπιάς μας
Βάρκα με μετανάστες (φωτογραφία αρχείου) Eurokinissi

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων 2023, εκτός από υπενθύμιση των υποχρεώσεών μας απέναντι στους πιο ευάλωτους που υποχρεώνονται να εγκαταλείψουν τις χώρες τους, είναι, επιπλέον, μια δραματική υπενθύμιση της απανθρωπιάς μας.

Η τραγωδία στην Πύλο θα μείνει στη μνήμη της παγκόσμιας ανθρώπινης κοινότητας όπως ο Αιλάν Κούρντι και η Λαμπεντούζα.

Τέτοιο είναι το μέγεθος της τραγωδίας. Το τριήμερο εθνικό πένθος έχει συμβολική σημασία αλλά ουσιαστικά η πολιτική συζήτηση που το συνόδευσε αποδεικνύει ότι είμαστε ακόμα ανίκανοι να κάνουμε μια σοβαρή ανάλυση για το θέμα. Και ναι, πρέπει να συμπεριλάβουμε και τις ευθύνες των ελληνικών αρχών.

Τη συζήτηση πρέπει να την κάνουμε για να βελτιώσουμε τα πράγματα και όχι γιατί υπάρχει κάποιο σχέδιο εναντίον της χώρας. Αυτό είναι ο ρόλος των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η διαχείριση της μετανάστευσης και της προσφυγιάς οδηγεί σε τραγωδία. Το 2014 στο Φαρμακονήσι 11 άνθρωποι χάθηκαν στα νερά του Αιγαίου, 8 παιδιά και 3 γυναίκες επειδή το λιμενικό ρυμούλκυσε ένα σκάφος. Το 2022 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα. Σύμφωνα με το Δικαστήριο η χώρα παραβίασε τα δικαιώματα των θυμάτων και των επιζήσαντων και δεν έκανε σωστά την έρευνα γύρω από το περιστατικό. Στην περίπτωση της Πύλου την έρευνα έχει αναλάβει αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου υπό την εποπτεία του Εισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά τα δικαιώματα των ανθρώπων θα γίνουν σεβαστά, θα βρουν δικαίωση και θα αναδειχθούν οι ευθύνες, οι οποίες κάθε μέρα που περνάει μοιάζουν προφανείς.

Πολλοί αναρωτιούνται εάν το ναυάγιο μπορούσε να αποφευχθεί και να είχαν σωθεί οι εκατοντάδες άνθρωποι.

Η απάντηση είναι ότι όσο η μετανάστευση αντιμετωπίζεται ως μια παράνομη διαδικασία τόσο οι επιλογές των ανθρώπων θα είναι επικίνδυνες. Η διαχείριση από την ΕΕ της μετανάστευσης ως πρόβλημα είναι αδιέξοδη και αναποτελεσματική.

Το αίτημα για αλλαγή των πολιτικών της ΕΕ για τη μετανάστευση δεν μπορεί να τίθεται υπό συνθήκες τραγωδίας, αλλά με όρους μακροπρόθεσμους όπως η ανθρώπινη ιστορία, της οποίας είναι πυλώνας.

*Ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης είναι Διευθυντής του Ελληνικού συμβουλίου για τους Πρόσφυγες

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα