Λυδία λίθος οι Ευρωεκλογές για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ
Διαβάζεται σε 4'Αβυσσαλέα σύγκρουση των δύο κομμάτων μέχρι τις Ευρωεκλογές. Όμως, ενδεχόμενες καχεκτικές επιδόσεις θα ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου. Ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ.
- 20 Ιανουαρίου 2024 07:27
Από Διός άρξασθαι. Δηλαδή από την αξιωματική αντιπολίτευση, παρ΄ότι δημοσκοπικά φαίνεται να χάνει λάδια και να βρίσκεται στην τρίτη θέση…
Ο Στέφανος Κασσελάκης, λοιπόν, έχει λύσει προ πολλού το προσωπικό του ταυτοτικό ζήτημα. Εντιμα και γενναία. Αλλά το πρόβλημα της ταυτότητος του ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να το λύσει.
Πρώτον, γιατί ο ίδιος καμώνεται αυτό που δεν είναι. Απορρίπτει την ριζοσπαστική Αριστερά(ομιλία στο Εκτακτο Συνέδριο), αλλά την υμνεί αδέξια προσκυνώντας την Μακρόνησο και τον Αρη Βελουχιώτη.
Όμως τα προπαγανδιστικά δάνεια- μπαλώματα, καλύτερα- αδυνατούν να προσδώσουν άλλο χαρακτήρα στον ιδεολογικό χιτώνα του. Αυτός εμφανίστηκε καθαρά σε κοινή θέα στην εκδήλωση του ΣΕΒ. Τα πήρε πίσω, λέει. Μα υπάρχει κάτι από υπ΄αυτόν λεχθέντα που δεν το «διόρθωσε» με διευκρινίσεις; Αν τον πείς άρχοντα των αντιφάσεων, δεν τον αδικείς.
Δεύτερον: Χαιρέτισε την επικράτηση του Δούκα στην Αθήνα, ως ενδεικτικό πρόπλασμα για συμπόρευση της Κεντρο-Αριστεράς στο κοινωνικό διεκδικητικό πεδίο, αλλά δεν χάνει ευκαιρία να ξιφουλκεί εναντίον του ΠΑΣΟΚ. Θεωρεί ηλίθιους τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ ή προσπαθεί να κρατήσει δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη;
Τρίτο και σημαντικότερο: Κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προτείνουν να φύγει το κόμμα από την Ευρωπαϊκή Αριστερά και να ενταχθεί στην ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών/Δημοκρατών, στην οποία είναι ενταγμένο το ΠΑΣΟΚ.
Αλλα στελέχη προτείνουν κοινό ψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ στις Ευρωεκλογές (Σπίρτζης) και άλλα βλέπουν ως ιδεατή λύση το «Μέτωπο Δημοκρατίας» (Τεμπονέρας). Δηλαδή, κοινή δράση προοδευτικών πολιτών και κομμάτων, με διακριτή την αυτοτέλεια και την αυτονομία των κομμάτων.
Τίποτε από όλα αυτά δεν πρόκειται να συμβεί, τουλάχιστον μέχρι τις Ευρωεκλογές. Θα κυριαρχήσει η αβυσσαλέα σύγκρουση μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, με στόχο την δεύτερη θέση. Θεμιτό και αναπόφευκτο. Μετά;
Αναταράξεις και κλονισμοί
Αν επιβεβαιωθεί στις Ευρωεκλογές η σημερινή δημοσκοπική εικόνα των δύο κομμάτων-άντε με κάποια υψηλότερα ποσοστά, όχι εντυπωσιακά- είναι φυσικό να υπάρξουν κλονισμοί, αν όχι συγκλονισμός, ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ.
Εκείνα τα υπερφίαλα και αστόχαστα του Κασσελάκη περί…νίκης δεν ξεχνιούνται. Πόσο μάλλον όταν η συνολική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ-όχι μονάχα η δημοσκοπική- προβάλλει νεφελώδης και προβληματική, δυσαρεστώντας ως και τον Αλέξη Τσίπρα, όπως γράφουν και λένε αρκετοί σοβαροί δημοσιογράφοι.
Ένα πάση περιπτώσει, το υδαρές, εσωστρεφές και αμήχανο του ΣΥΡΙΖΑ ούτε διορθώνεται μέχρι στιγμής ούτε εμπνέει την κοινωνία, παρά το γεγονός ότι έφυγαν οι «αφορεσμένοι» που «δημιουργούσαν προβλήματα» και δήθεν αποτελούσαν τροχοπέδη.
Επομένως, αποκλειστικά τον Κασσελάκη βαραίνει η σημερινή κατάσταση. Ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα παραμείνει αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, οποιαδήποτε κι αν είναι η επίδοση του κόμματος στις Ευρωεκλογές.
Εδώ τα πράγματα σοβαρεύουν. Γιατί ο οιηματίας νεαρός υπολογίζει χωρίς τον ξενοδόχο. Και δεν αντιλαμβάνεται-ή δεν τον νοιάζει- το γεγονός ότι ενδεχόμενη εκλογική αποτυχία τον Ιούνιο θα την χρεωθεί ο ίδιος και ότι θα ξεσηκωθεί εναντίον του ακόμη και η άμμος της θάλασσας.
Το τι θα κάνει ο Κασσελάκης σε τέτοια περίπτωση(νέο, δικό του κόμμα;) και ποια είναι η προοπτική της Κεντρο-Αριστεράς συναρτάται άμεσα, πέραν ενδεχόμενης ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, από την επίδοση του ΠΑΣΟΚ.
Νέο πολιτικό μόρφωμα;
Μικρή αύξηση του ποσοστού και πόσο μάλλον στασιμότητα ή αδυναμία να κατακτηθεί η δεύτερη θέση, δεν θα αφήσουν ανέγγιχτο τον Ανδρουλάκη. Και υπ’ αυτή την έννοια-αποτυχία των ΣΥΡΙΖΑ/ΠΑΣΟΚ και εσωτερικές διεργασίες- είναι πολύ πιθανό να δώσουν την ευκαιρία για ένα νέο μόρφωμα που θα φιλοδοξεί να κυριαρχήσει στον χώρο της Κεντρο-Αριστεράς σμπαραλιάζοντας την Κουμουνδούρου και την Χαριλάου Τρικούπη.
Θα πρωταγωνιστήσουν οι πρώην αρχαγέτες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ; Θα εμφανιστεί κάποιος άλλος; (Όχι ο Δούκας, πάντως. Αυτός έχει τραχανά απλωμένο για κάποια χρόνια). Κανείς δεν ξέρει, ούτε μπορεί να προβλέψει.
Όσο για τον Μητσοτάκη, ναι μεν χαλαρή η ψήφος των Ευρωεκλογών και ίσως αποχή ικανού αριθμού ψηφοφόρων της ΝΔ λόγω δυσαρέσκειας(νόμος για τα ομόφυλα ζευγάρια, ακρίβεια κλπ), αλλά ενδεχόμενη πτώση του ποσοστού κάτω του 33,12% που έλαβε το 2019, θα δημιουργήσει κραδασμούς.
Ειδικά αν η πέραν της ΝΔ «παράταξη» της Δεξιάς σημειώσει καλή επίδοση… Περί αυτού, σε προσεχές σημείωμα.