Οι καθαρές κουβέντες και το mea culpa του Τσίπρα
Ο πρωθυπουργός περιέγραψε τον οδικό χάρτη, αμέσως μετά την έλευση της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή και έδωσε στον Πάνο Καμμένο δυο ημέρες για να σκεφτεί ποια στάση θα κρατήσει.
- 10 Ιανουαρίου 2019 07:08
H συνέντευξη του πρωθυπουργού στον τηλεοπτικό σταθμό Open και στην Έλλη Στάη, έβγαλε αρκετές και σημαντικές ειδήσεις, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να ορίσει ο ίδιος το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων.
Έτσι, αφού τόνισε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει σύντομα στη Βουλή και συγκεκριμένα εντός Ιανουαρίου, εφόσον θα έχει περάσει από το κοινοβούλιο της πΓΔΜ, πέταξε το γάντι και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο κάλεσε να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, αλλά και στον Πάνο Καμμένο για τον οποίο είπε ότι δεν πιστεύει ότι θα άρει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση.
Στο ζήτημα Καμμένου ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ψύχραιμος, μετριοπαθής και αρκετά βέβαιος ότι η έκβαση της κυβερνητικής κρίσης που έχει προκύψει, είναι ελεγχόμενη. Άλλωστε όπως έλεγε ο Κίσσινγκερ η μετριοπάθεια είναι προσόν μόνο όταν οι άλλοι αντιλαμβάνονται ότι έχεις και άλλες επιλογές. Και αυτές τις επιλογές παρουσίασε μία προς μία.
Ο πρωθυπουργός με τακτική καρότου και μαστιγίου, αφού πρώτα αναγνώρισε στον Πάνο Καμμένο τη σταθερότητά του ως προς τις θέσεις του στο Μακεδονικό και ως προς τη στήριξη του στην κυβέρνηση και αφού τον κάλεσε να μην παίξει το παιχνίδι της ΝΔ και του αρχηγού της, μίλησε για το τι θα ακολουθήσει αν τελικά ο νυν υπουργός Άμυνας αλλάξει στάση.
Αν ο Πάνος Καμμένος άρει λοιπόν την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης -όπως είπε πιστεύει πως έχει την πλειοψηφία- και στη συνέχεια θα φέρει στη Βουλή τη Συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία με τα μέχρι στιγμής δεδομένα επίσης υπάρχει πλειοψηφία.
Αν δεν πάρει 151 ψήφους τότε όπως ο ίδιος είπε, αφού κλείσουν κάποιες εκκρεμμότητες εν ευθέτω χρόνο θα οδηγηθούμε συντεταγμένα σε πρόωρες κάλπες.
Το μήνυμα προς τον Πάνο Καμμένο ήταν σαφές. Αν σταματήσει να στηρίζει, είτε η κυβέρνηση θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, ανευ ΑΝΕΛ είτε θα οδηγηθούμε σε εκλογές, που θα εξαφανίσουν τους ΑΝΕΛ. Ακολουθώντας τη ρήση που λέει ότι “πάντα πρέπει ν’ αφήνεις μια οδό διαφυγής για τον αντίπαλό σου” -εφαρμόζεται μια χαρά και σε συνεταίρους- υπενθύμισε στον κ. Καμμένο το παράδειγμα Κουβέλη και του… έδωσε δυο μέρες να το σκεφτεί.
Τα λάθος πρόσωπα
Συνήθως όταν ερωτάται ένας πρωθυπουργός για τα μεγαλύτερα λάθη της θητείας του, η απάντηση είναι ότι “δεν επικοινωνήθηκε σωστά το έργο του” ότι δηλαδή δεν κατάλαβε ο λαός πόσο ευεργετήθηκε. Ο Κώστας Σημίτης είναι ένα καλό παράδειγμα.
Στην αντίστοιχη ερώτηση κατά τη χθεσινή συνέντευξη για το δικό του mea culpa, ο πρωθυπουργός έδωσε μια απάντηση που θα συζητηθεί.
“Δεν τα πήγα πολύ καλά στις επιλογές προσώπων, αλλά έχω πάρει τα μαθήματά μου”, είπε χαρακτηριστικά. Μια απάντηση που εφόσον δεν περιελάμβανε συγκεκριμένα ονόματα, θα μπορούσε να κάνει πολλούς να χάσουν τον ύπνο τους. Διότι πέρα από τα προφανή όπως η εκτός κάθε λογικής όπως αποδείχθηκε επιλογή της Ζωής Κωνσταντοπούλου για Πρόεδρος της Βουλής ή του Γιάνη Βαρουφάκη, που κατάφερε να μεγιστοποιήσει την τιμωρητική διάθεση των Ευρωπαίων απέναντι στην Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2015, υπάρχουν αρκετοί ακόμα που δεν μπορούν να αισθάνονται ήσυχοι μετά από αυτή τη δήλωση του πρωθυπουργού.
Την Παρασκευή θα μάθουμε αν σε αυτή τη λίστα θα προστεθεί και ο Πάνος Καμμένος, η συνεργασία με τον οποίο ήταν επαρκώς αιτιολογημένη μέχρι τον Αύγουστο του 2018, αλλά από εκεί και μετά, μόνο κακό έκανε στην εικόνα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού.