Μας “απελευθερώνουν” από το 8ωρο
Όταν η νομιμοποίηση του να δουλεύει κανείς 11 ή 12 ώρες πλασσάρεται ως διεύρυνση επιλογών και εκσυχρονισμός.
- 05 Μαΐου 2021 05:56
Ομολογουμένως το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Εργατική Πρωτομαγιά, εντυπωσίασε. Ιδίως η ατάκα που αφορούσε τις ρυθμίσεις του εργασιακού νομοσχεδίου που σύντομα θα φέρει στην Βουλή ο Κωστής Χατζηδάκης. Ο πρωθυπουργός μας ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση τιμά την εργατική πρωτομαγιά «με την επιλογή ο ίδιος ο εργαζόμενος να διευθετεί τον χρόνο απασχόλησής του με ουσιαστική κατοχύρωση του 8ωρου».
Αν αναλύσουμε την πρόταση αυτή με όρους συντακτικού το ρήμα είναι το «διευθετεί». Το υποκείμενο «ο εργαζόμενος», στην ονομαστική όπως του πρέπει, ενώ στην θέση του αντικειμένου έχουμε «τον χρόνο απασχόλησης», στην αιτιατική. Έτσι λοιπόν από την οπτική ενός φιλόλογου είναι όλα μια χαρά.
Από την οπτική όμως οποιουδήποτε έχει στην ζωή του πραγματικά δουλέψει (κι επομένως υπήρξε «εξαρτημένος από τον μισθό του» για να θυμηθούμε κι αυτή την πρωθυπουργική ατάκα) κάτι λείπει: Ο εργοδότης. Δηλαδή η Ανώνυμη Εταιρία, η ναυτιλιακή, ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου, η διοίκηση της εμπορικής αλυσίδας, ο εργολάβος, το Δ.Σ του ιδρύματος η όποια άλλη μορφή μπορεί να έχει η εργοδοτική ιδιότητα.
Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει πως «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση». Έτσι αντί να λειτουργήσει απολογητικά για ένα νομοσχέδιο που προβλέπει κατάργηση το 8ωρου μέσω της δυνατότητας 6μηνιαίας διαμόρφωσης του χρόνου εργασίας, προτιμά να γυρίσει την πραγματικότητα ανάποδα. Να μας πει πως θεσμοθετεί την …απελευθέρωση του μισθωτού από το να είναι ορισμένες οι ώρες εργασίας που μπορεί να δουλεύει ημερησίως.
Μόνο που στην συγκεκριμένη περίπτωση η κυβερνητική προπαγάνδα είναι μάλλον προσβλητική για την νοημοσύνη του κόσμου. Πιστεύουν όντως στο Μέγαρο Μαξίμου πως όσοι ξέρουν τι σημαίνει «εργάζομαι», θα πιστέψουν ότι εφεξής οι μισθωτοί θα μπαίνουν στα τμήματα HR, στο γραφείο του προσωπάρχη ή στην συνέλευση του ΔΣ και θα δηλώνουν το πότε και πώς θέλουν να δουλεύουν;
Ακόμη και ένας αδαής αντιλαμβάνεται πως κάθε επιχείρηση θα προσαρμόσει τις παραγωγικές της ανάγκες στον προγραμματισμό του χρόνου εργασίας. Στην συνέχεια με 1000 και 2 τρόπους θα επιβάλλει αυτόν τον προγραμματισμό. Ιδίως από την στιγμή που διατάξεις του νομοσχεδίου θα περιορίζουν ακόμη περισσότερο την δυνατότητα της οποιαδήποτε αντίδρασης.
Το ωράριο θα γίνει λάστιχο όπως και η καθημερινότητα του μισθωτού. Ταυτόχρονα οι επιχειρήσεις θα απαλλαγούν από το κόστος της υπερωρίας, θα μειώσουν το μισθολογικό κόστος και δεν θα έχουν κανένα κίνητρο για προσλήψεις.
Πώς θα μπορούσε να «ταιριάξει» οτιδήποτε διαφορετικό με τις κατά καιρούς δηλώσεις του υπουργού Εργασίας σύμφωνα με τις οποίες το νομοσχέδιο του θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και θα προσελκύσει επενδύσεις; Ποια εταιρία άραγε θα ήθελενα επενδύσει σε μία χώρα που οι εργαζόμενοι κάνουν …ότι θέλουν; Σε έναν εργασιακό παράδεισο όπως αυτόν που περιέγραψε ο πρωθυπουργός;
Ας σοβαρευτούμε: Το νομοσχέδιο για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας και την αλλαγή της συνδικαλιστικής νομοθεσίας, θα απορυθμίσει πλήρως την αγορά εργασίας και την ζωή των εργαζομένων. Θα νομιμοποιήσει πρακτικές καταστρατήγησης του 8ωρου που υπάρχουν κι ενθαρρύνονται επί χρόνια και θα τις καταστήσει κυρίαρχες. Επιβραβεύοντας τις αντίστοιχες επιχειρηματικές πρακτικές.
Τα 10ωρα, 11ωρα και 12ωρα δεν αποτελούν κίνηση προς το μέλλον, αλλά επιστροφή στο απώτατο παρελθόν της εργασίας. Αποτελεί μία τακτική που δεν ακολούθησε ποτέ τις τελευταίες 10ετίες καμία από τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατία. Επίσης μια επιλογή που θα «πληρωθεί» πολιτικά και μάλιστα ακριβά.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις