Μάθε παιδί μου επανάσταση

Μάθε παιδί μου επανάσταση

Το πανηγύρι του αντιαμερικανισμού περιλαμβάνει όλους όσους φαντάζεστε αλλά και όλους όσους δεν φαντάζεστε. Το κακό είναι ότι περιλαμβάνει και τους δασκάλους των παιδιών μας

Ο αντιαμερικανισμός στην Ελλάδα είναι ευπώλητο προϊόν. Best seller που λένε. Εξ’ αυτού και η λυσσαλέα αντίδραση των καθ’ έξιν επαναστατών κάθε φορά που ένας πρόεδρος των ΗΠΑ έρχεται στην Αθήνα. Και αν τα κομματικά γκρουπούσκουλα αναζητούν μια αιτία για ανέξοδη επανάσταση στο πρόσωπο του εκάστοτε πλανητάρχη, είναι απορίας άξιον αν πρέπει να μένουμε απαθείς όταν συνδικαλιστές που δεσμεύουν ολόκληρους κλάδους πράττουν το ίδιο. Ιδίως όταν μιλάμε για τους συνδικαλιστές του χώρου της δημοσίας Παιδείας.

Διότι είναι γνωστό ότι κατά την προηγούμενη επίσκεψη του του Αμερικανού προέδρου στην Ελλάδα, του Bill Clinton το 1999, σχεδόν σύσσωμη η ιδεολογική βεντάλια της χώρας συμμετείχε σε εκδηλώσεις κατά των ΗΠΑ. Από τον Αλέξη Τσίπρα που ως νεοεκλεγμένος τότε γραμματέας της νεολαίας του συνασπισμού, πρωτοστατούσε  στις αντιδράσεις κατά του πλανητάρχη μέχρι πρόσωπα που θεωρούνται σήμερα υπεράνω υποψίας για τις αντιαμερικανικές τους απόψεις όπως για παράδειγμα ο Φώτης Κουβέλης, ο Σπύρος Λυκούδης αλλά και ο σημερινός βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου. Συμμετείχαν επίσης οι νεολαίες του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΝΔ όπως και όλοι οι super stars  του αντιαμερικανισμού. Από Την Αλέκα Παπαρήγα μέχρι τον  σημερινό υπουργό δικαιοσύνης κο. Σταύρο Κοντονή που αν δεν απατώμαι συμμετείχε και σε λαϊκό δικαστήριο κατά του φονιά των λαών. Στις διαμαρτυρίες, για να κατανοήσουν οι νεαρότεροι πόσο ευρείες ήταν, συμμετείχε ακόμη και η νεολαία του ΔΗΚΚΙ…

Κάπως έτσι πορεύθηκε η κυρίαρχη ιδεολογία στη χώρα μέχρι να φθάσουμε σήμερα στο σημείο οι άλλοτε διώκτες του ιμπεριαλισμού να υποδέχονται τιμή και δόξα τον απερχόμενο πλανητάρχη στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει τίποτε μεμπτό στην “στροφή” τους υπέρ του αμερικανικού παράγοντα. Η διεθνής πολιτική και διπλωματία δεν ασκείται με ιδεοληψίες και φαντασιώσεις.

Είναι μεμπτό όμως ότι στο παρελθόν, όλοι αυτοί μαζί φρόντισαν να ποτιστεί η Ελληνική κοινωνία με μια αντίληψη μίσους που αναπαράγεται πλέον σαν στερεότυπο. Ακόμη και σήμερα που είναι κοινώς αποδεκτό ότι ο αμερικανικός παράγοντας αποτέλεσε τον σταθερότερο σύμμαχο της Ελλάδας στην οικονομική κρίση, συνεχίζουμε αντιαμερικανικά.

Το να το πράττουν αυτό όσοι επιθυμούν να ροκανίσουν ιδεολογικά τα ξύλινα ποδαράκια της κυβέρνησης εντάσσεται στα όρια του γραφικού. Το να το κάνουν όμως οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των δασκάλων των παιδιών μας είναι μάλλον επικίνδυνο. Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος και Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, εξέδωσαν ανακοινώσεις που προτρέπουν τους συναδέλφους να συμμετάσχουν “μαζικά, φιλειρηνικά και αντιιμπεριαλιστικά” στις συγκεντρώσεις κατά του προέδρου Ομπάμα. Οι δάσκαλοι υποστηρίζουν επίσης ότι η απάντηση στην πρόκληση, εκτός από το εργατικό και το λαϊκό, πρέπει να δοθεί και από το νεολαιίστικο κίνημα!

Δεν έχουν τίποτε με τους δημοκρατικούς, υποθέτει εύλογα κανείς ότι αν έρχονταν ο Trump  οι αντιδράσεις θα ήταν χειρότερες.

Όχι γιατί έχουν επίσης τίποτε με τον ίδιο τον Ομπάμα, αλλά διότι έτσι έχουν μάθει να πορεύονται. Αυτή είναι η συμβολή τους στον κλάδο που υπηρετούν. Έμειναν κολλημένοι στην ιδεολογική κατήχηση της μεταπολίτευσης. Δεν ενδιαφέρονται για τους σημερινούς συσχετισμούς. Μέχρι να παγώσει ο ήλιος, η ιδεολογία τους θα είναι αντιαμερικανική. Δεν πρόκειται επίσης για μια λογική αντίδραση απέναντι σε εγκληματικές πράξεις. Αν ήταν έτσι θα περίμενε κανείς να αντιδρούν και στις επισκέψεις του Πούτιν ή του Ερντογάν, που καταπατούν κατά συρροή ανθρώπινα δικαιώματα. Πρόκειται ενδεχομένως για τους ίδιους που παραληρούσαν υπέρ του Κανταφι, όταν ο Αντρέας τον εμφάνισε σαν σύμμαχο.

Αν οι ίδιοι θέλουν να περάσουν όλη τη ζωή τους με το κολλημένο μυαλό τους και τα φαντάσματα του παρελθόντος, είναι φυσικά δικαίωμα τους. Το να αναπαράγουν οι παιδαγωγοί ένα στερεότυπο, είναι μια διαφορετική κατάσταση. Ιδίως καθώς εξ’ όσων μπορώ να υποθέσω δεν εκφράζουν ούτε το σύνολο των καθηγητών. Η περίπτωσή τους είναι χειρότερη ακόμη και από την γραφική ανακοίνωση του Δήμου Καισαριανής, που χαρακτηρίζει ανεπιθύμητο τον Πρόεδρο των ΗΠΑ στα όρια του δήμου. Από την ενδεχόμενη στήριξη όμως θα επωφεληθούν και αυτοί…

Τι να λέμε όμως, εδώ ο μεγαλύτερος επαναστάτης από την εποχή του Μαρίνου Αντύπα, ο “σύντροφος” των αντιιμπεριαλιστών, Πανος Καμμένος, αφού έβγαλε πύρινους λόγους για «τη μάχη ενάντια στην παγκοσμιοποίηση», αποφάσισε να στείλει τον Δ. Βίτσα στη Σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, σε σύνθεση Άμυνας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες το διήμερο Δευτέρα 14 – Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016. Ο ίδιος θα μείνει εδώ για να έχει προσωπική άποψη για τον εκφραστή της παγκοσμιοποίησης. Για τον οποίο βεβαίως μιλώντας προχθές στο συνέδριο του κόμματός του, είχε και έναν καλό λόγο σχετικά με τη βοήθεια του Μπαράκ Ομπάμα τον Ιούλιο του 2015 «για να μην πετύχει το σχέδιο του Σόιμπλε…

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 247 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα