Μεγάλα λόγια: Αυτοί έφτιαξαν το “βαθύ κράτος” και δεν μπορούν να το “σαρώσουν”…

Μεγάλα λόγια: Αυτοί έφτιαξαν το “βαθύ κράτος” και δεν μπορούν να το “σαρώσουν”…
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης eurokinissi

Υπουργοί με βαριά ονόματα σήκωναν το φρύδι, όταν τους προειδοποιούσαν για κίνδυνο δυστυχημάτων και τώρα έχουν ως πρώτη αγωνία τους μπας και μείνουν έξω από τα ψηφοδέλτια.

Συχνά-πυκνά ακούμε πολιτικούς, οι οποίοι μια ζωή ζουν από την πολιτική, δηλαδή από το κράτος, να καταφέρονται εναντίον αυτού του κράτους. Να το θεωρούν «βαθύ», «αναχρονιστικό» «πελατειακό». Και ταυτίζουν όσους υπηρετούν σ’ αυτό με την αναξιοκρατία, την τεμπελιά, την ανικανότητα. Αποφεύγουν, όμως, να πουν ποιος δημιούργησε αυτό το κράτος. Και αυτό είναι υποκριτικό και ανέντιμο.

Κανένας πρωθυπουργός και κανένα κόμμα εξουσίας δεν δικαιούται να μιλάει για «βαθύ κράτος». Πόσω μάλλον όταν έχουν διοικήσει και διαμορφώσει αυτό το κράτος. Από μία έως πολλές τετραετίες.

Μετά την τραγωδία στα Τέμπη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συν αυτώ έχουν αποδυθεί σε μια απέλπιδα προσπάθεια διάχυσης των ευθυνών, με βασικό ιμάντα το «βαθύ και αναχρονιστικό κράτος».

Στη βραδινή τηλεοπτική του συνέντευξη στον Σταύρο Θεοδωράκη, στον Άλφα, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «πρέπει να σαρωθεί ό,τι κρατάει την Ελλάδα πίσω».

Για να είναι στοιχειωδώς αξιόπιστα αυτά, πρέπει όποιος τα λέει να μην προσπαθεί να κρύψει την πραγματικότητα. Διότι είναι τουλάχιστον κωμικό-και για τους πολίτες προκλητικό- να λένε οι σημερινοί διαχειριστές της εξουσίας «αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί».

Αλήθεια, ποια είναι αυτή η ευθύνη; «Είναι ευθύνη για τα τριάμισι χρόνια που κυβερνάμε», είπε ο υπουργός-μετρ της προπαγάνδας Άδωνις Γεωργιάδης. Ώστε έτσι;

Καθόλου έτσι. Για χίλιους λόγους. Πρώτος και αξεπέραστος: ο νυν πρωθυπουργός, οι περισσότεροι υπουργοί και λοιποί συνεργάτες τους δεν προέρχονται από παρθενογένεση. Η ΝΔ κυβερνά στα μισά χρόνια της Μεταπολίτευσης, πάνω από 20.

Όμως, ακόμα κι αν δεχτούμε τη δική τους συλλογιστική για «το βαθύ κράτος, που πρέπει να σαρωθεί», είναι ακατάλληλοι για το «σάρωμα». Διότι είναι συνδημιουργοί αυτού του κράτους:

  • Αυτό το κράτος, το δικό τους, συνέχισε να έχει στις κεφαλές του κομματικά στελέχη και αποτυχημένους πολιτευτές. Δεν ξέρει ο πρωθυπουργός ότι επικεφαλής στο σιδηρόδρομο ήταν –και είναι- πατεντάτα κομματικά στελέχη και δικοί του προσωπικοί υποστηρικτές;
  • Αυτό το κράτος, το δικό τους, συνέχισε να διορίζει σωρηδόν τους περίφημους μετακλητούς. Ο κ. Μητσοτάκης κατακεραύνωνε το μεγάλο αριθμό τους επί ΣΥΡΙΖΑ και η δική του κυβέρνηση έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ.
  • Αυτό το κράτος, το δικό τους, είχε αξιωματούχους που έκαναν σωρηδόν απευθείας αναθέσεις και τώρα τους ψάχνει ο οικονομικός εισαγγελέας.
  • Αυτό το κράτος, το δικό τους, τάιζε τους Πάτσηδες.

Ναι, αυτά τα φαινόμενα δεν είναι σημερινά. Ναι, τα έκαναν και προηγούμενες κυβερνήσεις. Όμως, η σημερινή είναι η πρώτη που έκανε τη, δήθεν, μεταρρύθμιση του «βαθέος κράτους» κάτι σαν ιδεολογία. Στελέχη του «βαθέος κόμματος» βαφτίστηκαν «άριστοι». Υπουργοί με βαριά ονόματα σήκωναν το φρύδι, όταν τους προειδοποιούσαν για κίνδυνο δυστυχημάτων και τώρα έχουν ως πρώτη αγωνία τους μπας και μείνουν έξω από τα ψηφοδέλτια.

Και είναι άφρων ο ισχυρισμός ότι στις εκλογές που έρχονται το δίλημμα θα είναι «ποιος είναι με την πρόοδο και ποιος με το σταθμάρχη της Λάρισας και με όλο αυτό το σύστημα που εμάς μας βρίσκει απέναντι», όταν τον προβάλλει κυβερνητικό στέλεχος (Άκης Σκέρτσος). Διότι και ο σταθμάρχης της Λάρισας και όλο αυτό το σύστημα δεν είναι ξένο και άσχετο με τη σημερινή κυβέρνηση. Είναι συνδημιουργός τους.

Αν είναι τόσο «βαθύ», όπως λένε, χρειάστηκε πολλά χρόνια για να φτιαχτεί. Η ΝΔ, που κυβερνά 22 από τα 48 χρόνια της Μεταπολίτευσης (άλλα τόσα το ΠΑΣΟΚ και τέσσερα ο ΣΥΡΙΖΑ), ευθύνεται και για το σύστημα και για τον σταθμάρχη. Και στις εκλογές που έρχονται δεν υπάρχει δίλημμα «πρόοδος ή σταθμάρχης και σύστημα». Διότι αυτοί που έφτιαξαν το «σύστημα» που δίνει τέτοιους «σταθμάρχες» δεν δικαιούνται να αυτοκατατάσσονται στην «πρόοδο».

Με μεγάλα λόγια χτίζονται ανώγεια και κατώγεια. Αρκεί να σου περισσεύουν το θράσος και αλαζονεία…

*Το NEWS 24/7 αναλαμβάνει δράση για τη βελτίωση της διαφάνειας στην Ελλάδα με το Παρατηρητήριο της Διαύγειας! Επιδιώκουμε να συμβάλουμε στη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης και στη διαφάνεια μέσα από μια καινοτόμα πρωτοβουλία.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα