Μετεκλογική ανώμαλη προσγείωση
Μέσα σε λίγες μέρες σε τρία κρίσιμα πεδία (εργασία, παιδεία, κοινωνική ασφάλιση) η μετεκλογική προσγείωση ήταν απότομη.
- 31 Μαΐου 2023 06:50
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου η Ελλάδα παρουσιαζόταν ως μια χώρα σύγχρονη, με εύρωστη οικονομία, ισχυρή κοινωνική συνοχή και λαμπρές προοπτικές. Ο εκλογικός θρίαμβος του Κυριάκου Μητσοτάκη ήρθε να επιβεβαιώσει αυτή τη φωτεινή εικόνα της χώρας.
Κι όμως! Λίγες μέρες μετά τις εκλογές τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας ήρθαν στην επιφάνεια, υπενθυμίζοντας ότι η πραγματικότητα είναι επίμονη.
- Στο Πέραμα ένα εργάτης της Ζώνης έχασε τη ζωή του σε τραγικό δυστύχημα στο χώρο δουλειάς. Το σχετικό ρεπορτάζ του Μάνου Φραγκουδάκη θα μπορούσε να είχε γραφτεί σχεδόν ίδιο πολλές φορές στο παρελθόν: ελλιπή μέτρα ασφάλειας στο χώρο δουλειάς, απουσία πραγματικών ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας και, πάνω απ’ όλα, η ανάγκη του εργάτη για το μεροκάματο που τον κάνει να ρισκάρει τη ζωή του ακόμα κι εν γνώσει του.
- Στα σχολεία οι εξετάσεις διαταράχθηκαν γιατί κράσαρε το σύστημα της Τράπεζας Θεμάτων. Η κυβέρνηση κάνει λόγο για επίθεση χάκερς… Ακόμα και αν ισχύει το κυβερνητικό αφήγημα, τα ερωτήματα που θέτει ο Νίκος Γιαννόπουλος είναι εύλογα: Γιατί δεν είχε προβλεφθεί η προστασία του συστήματος από κυβερνοεπιθέσεις, αλλά και γιατί η κυβέρνηση δεν είχε σχεδιάσει Plan B για την περίπτωση τεχνικού προβλήματος; Εγώ θα πρόσθετά δύο ακόμα ερωτήματα. Γιατί εν έτει 2023 οι εξετάσεις παραμένουν κεντρικό πολιτικό ζήτημα; Γιατί ο μορφωτικός ρόλος του Λυκείου παραμένει συρρικνωμένος σε αυτόν της προετοιμασίας για τις εξετάσεις;
- Στο μέτωπο της Κοινωνικής Ασφάλισης, η Νέα Δημοκρατία επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι μεγάλος αριθμός ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών κινδυνεύει να χάσει την κανονική ιατροφαρμακευτική περίθαλψή του λόγω αδυναμίας εξυπηρέτησης των οφειλών του στον ΕΦΚΑ. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Άκης Σκέρτσος, δήλωσε ότι όσοι «δεν διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας μέσω της πρόβλεψης για κάλυψη των ανασφάλιστων». Πέρα από αυτό καθαυτό το θέμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, η αδυναμία μεγάλου αριθμού επαγγελματιών να είναι συνεπείς με τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις, δείχνει ότι η πραγματική όψη της καθημερινότητας απέχει από την ωραιοποιημένη εικόνα της πολιτικής επικοινωνίας.
Τα πραγματικά προβλήματα
Μέσα σε λίγες μέρες σε τρία κρίσιμα πεδία (εργασία, παιδεία, κοινωνική ασφάλιση) η μετεκλογική προσγείωση ήταν απότομη. Προφανώς για το επόμενο διάστημα το 40,79% της 21ης Μάη θα είναι η απάντηση στης Νέας Δημοκρατίας σε οποιαδήποτε κριτική. Σε όποιον επισημαίνει τις ευθύνες για το εργατικό δυστύχημα, ο κάθε Μηταράκης θα απαντάει ότι το Πέραμα ψήφισε Νέα Δημοκρατία και ο κάθε Σκέρτσος θα κινδυνολογεί με νέες εκλογές τον Αύγουστο.
Ας είναι. Η κυβέρνηση δεν θέλει να γίνεται συζήτηση για τα πραγματικά κοινωνικά προβλήματα. Το θέμα όμως είναι αν θα μιλήσει η αντιπολίτευση για αυτά τα προβλήματα, που δεν είναι ίδια με την περίοδο του Μνημονίου, αλλά παραμένουν πολύ μεγάλα. Το να μιλάς για τα πραγματικά κοινωνικά προβλήματα σημαίνει να μιλάς για τις ζωές των ανθρώπων, για το παρόν του καθενός και το μέλλον όλων μας. Σημαίνει επίσης να αναδεικνύεις τις ευθύνες των κυβερνώντων και να υποδεικνύεις λύσεις που βελτιώνουν την καθημερινότητα. Δεν σημαίνει ούτε να κραυγάζεις ούτε να τερατολογείς. Με πιο απλά λόγια, το να μιλάς για τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας σημαίνει να μιλάς πολιτικά. Και όταν μιλάς πολιτικά, η κοινωνία αργά ή γρήγορα θα σε ακούσει.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις