Μια εγκληματική οργάνωση στην καρδιά του κράτους

Μια εγκληματική οργάνωση στην καρδιά του κράτους
Κακόβουλο λογισμικό Getty Images/iStockphoto

Σε διάστημα τεσσάρων μηνών χρησιμοποιήθηκαν τα ίδια μέσα για να διαπραχθεί η ίδια παράνομη πράξη. Δεδομένου του αριθμού ατόμων που απαιτούνται για τη διενέργεια των υποκλοπών, η υπόθεση εμπίπτει στο άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα.

Τι συμπεράσματα μπορούμε να εξαγάγουμε από την αποκάλυψη για την παρακολούθηση του Χρήστου Σπίρτζη με το κακόβουλο λογισμικό Predator;

Το πρώτο και κύριο είναι ότι εδώ και κάποιο διάστημα είχε δημιουργηθεί (και κατά πάσα πιθανότητα εξακολουθεί να υφίσταται) μια θρασύτατη εγκληματική οργάνωση. Η παγίδευση του κ. Σπίρτζη τον Νοέμβριο του 2021 έγινε με το ίδιο λογισμικό (Predator) και το ίδιο λινκ-παγίδα που χρησιμοποιήθηκε εναντίον του Θανάση Κουκάκη τον Ιούλιο του 2021 και του Νίκου Ανδρουλάκη τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς. Σε ένα διάστημα τεσσάρων μηνών χρησιμοποιήθηκαν τα ίδια μέσα για να διαπραχθεί η ίδια παράνομη πράξη. Ακόμα και αν το (αξίας εκατομμυρίων) Predator μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όσους έχουν την ανάλογη (πολύ μεγάλη) οικονομική δυνατότητα, η χρησιμοποίηση του ίδιου λίνκ πιστοποιεί πως οι δράστες είναι οι ίδιοι.

Δεδομένων της υψηλής τεχνολογίας καθώς και αριθμού ατόμων που απαιτούνται για τη διενέργεια των υποκλοπών, η υπόθεση εμπίπτει στο άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα που αφορά “δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα από τρία ή περισσότερα πρόσωπα (οργάνωση) που επιδιώκει τη διάπραξη περισσότερων κακουργημάτων”. Το εντυπωσιακό είναι ότι παρά τη βαρύτητα των παρανομιών και παρά τη σημαίνουσα θέση των θυμάτων στον δημόσιο βίο, οι δικαστικές και αστυνομικές Αρχές δεν δείχνουν ιδιαίτερο ζήλο για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμα δεν έχει γίνει σοβαρός έλεγχος στην Intellexa, την εταιρία που εμπορεύεται το Predator. Η δε κυβέρνηση λίγο-πολύ λέει ότι δεν έχει συμβεί και κάτι σημαντικό για να πολυασχολούμαστε.

Το Predator

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι πιστοποιείται εκ νέου η λειτουργία “συγκοινωνούντων δοχείων” μεταξύ της ΕΥΠ και του μηχανισμού του Predator. Υπενθυμίζεται ότι η παγίδευση του Θανάση Κουκάκη ήρθε λίγους μήνες μετά τη διακοπή της “επισύνδεσής” του από την ΕΥΠ, ενώ στον Νίκο Ανδρουλάκη η πορεία ήταν αντίστροφη. Η επισύνδεση άρχισε όταν απέτυχε η παγίδευση με το Predator.

Στην περίπτωση του Χρήστου Σπίρτζη η προσπάθεια επιμόλυνσης του κινητού του με Predator, ξεκινάει τη μέρα που καταθέτει επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό σχετικά με το ρεπορτάζ του Δημήτρη Τερζή στην Εφημερίδα των Συντακτών κι ενώ ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει σειρά καταγγελιών για το ζήτημα. Τα ρεπορτάζ αποκάλυπταν παρακολουθήσεις πολιτών από την ΕΥΠ (μεταξύ των οποίων και ο δημοσιογράφος Σταύρος Μαλιχούδης), καθώς και την προσπάθεια χειραγώγησης της υπηρεσίας από Μαξίμου.

Ο Δημήτρης Τερζής έγραψε στο Facebook: “Είναι προφανές ότι στο Μαξίμου θεώρησαν είτε ότι ο Σπίρτζης μου έδωσε το θέμα της ΕΥΠ, είτε πίστευαν ότι ακολουθώντας αυτόν προφανώς θα μάθουν περισσότερα, ίσως να άκουγαν και μένα, καθώς εκείνες τις μέρες μιλήσαμε στο τηλέφωνο μιας και ήθελε να μάθει περισσότερα πράγματα για την αποκάλυψη της ΕΦ.ΣΥΝ”.

Παρότι η κυβέρνηση διαψεύδει κατηγορηματικά ότι οποιαδήποτε κρατική υπηρεσία έχει προμηθευτεί το Predator, εντούτοις, είναι πολλά πια τα στοιχεία που έχουν συσσωρευτεί για να αρνηθεί κανείς πειστικά τη διαπλοκή της εγκληματικής οργάνωσης του Predator με την ΕΥΠ.

Η κυβερνητική ενοχή

Με την αποκάλυψη για την παγίδευση του Χρήστου Σπίρτζη τελειώνουν τα κυβερνητικά φληναφήματα περί ξένων δυνάμεων και σκοτεινών επιχειρηματικών που κάνουν τις παρακολουθήσεις. Οι υποκλοπές σε βάρος των Ανδρουλάκη, Σπίρτζη και Κουκάκη από τον ίδιο μηχανισμό μπορούν να έχουν μόνο πολιτικό κίνητρο. Κίνητρο που συνδέει τις υποκλοπές με την κυβέρνηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αντί να δώσει κάποια απάντηση επί της ουσίας στην καταγγελία Σπίρτζη, περιορίστηκε να δηλώσει ότι “κατά διαβολική σύμπτωση την ημέρα που ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ, ο κ. Σπίρτζης ανακάλυψε και αποφάσισε να καταγγείλει στη Δικαιοσύνη απόπειρα παγίδευσης του κινητού του τηλεφώνου με κακόβουλο λογισμικό”. Λες και το θέμα είναι ο χρόνος της καταγγελίας και όχι η υποκλοπή σε βάρος πρώην υπουργού και κορυφαίου στελέχους της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως και στην περίπτωση του Νίκου Ανδρουλάκη, έτσι και με τον Χρήστο Σπίρτζη, η κυβέρνηση επιχειρεί να ενοχοποιήσει τα θύματα των υποκλοπών.

Η κυβέρνηση θεώρησε ότι με τις μεθοδεύσεις στην Εξεταστική και τη σιωπή των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ θα κουκουλώσει το σκάνδαλο των υποκλοπών. Πλανάται πλάνην οικτράν. Οι αποκαλύψεις παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας. Η λειτουργία μιας εγκληματικής οργάνωσης στην καρδιά του κράτους στρέφεται εναντίον του σκληρού πυρήνα των πολιτικών ελευθεριών και των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Δεν πρόκειται για κάτι φυσιολογικό. Και δεν είναι λίγοι αυτοί που εξανίστανται χωρίς να είναι κατ’ ανάγκη φίλα προσκείμενοι στην αντιπολίτευση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα