Μικροπολιτική, Θράκη και υπόθεση Σαμπιχά. Αυτή είναι η γνώμη μας

Μικροπολιτική, Θράκη και υπόθεση Σαμπιχά. Αυτή είναι η γνώμη μας
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.Στιγμιότυπο από την επίσκεψή του σήμερα στο χωρίο Δημάριο στην Ξάνθη,Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011 (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ) MotionTeam

Τα κόμματα βρήκαν ευκαιρία να συγκρουστούν, με αφορμή την υποψηφιότητα της Σουλεϊμάν Σαμπιχά, ξεχνώντας για άλλη μια φορά το εθνικό συμφέρον. Έξι συντάκτες του ΝEWS 247 σχολιάζουν

Την εβδομάδα που μας πέρασε η υποψηφιότητα της Σουλεϊμάν Σαμπιχά και η απόσυρσή της τελικά από τον ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης έγινε ξαφνικά επίκεντρο της αντιπαράθεσης των κομμάτων, που τη θυμήθηκαν ξαφνικά, λόγω εκλογών.

Οι καταγγελίες, οι επιθέσεις και οι “αποκαλύψεις”, σίγουρα κάνουν κάποιους εκτός Ελλάδος να τρίβουν τα χέρια τους. Έξι συντάκτες του NEWS 247 σχολιάζουν τα όσα έγιναν τις τελευταίες μέρες, με επίκεντρο τη Θράκη.

Στείλτε μας την άποψή σας στο τέλος του κειμένου

Πρώτα το κόμμα, μετά η Ελλάδα, λέει ο Στέφανος Νικήτας

Η Ρομά Σαμπιχά Σουλεϊμάν ανήκει σε μία από τις τρεις μειονότητες η οποία ζει στην περιοχή που αποτελείται από τρεις διαφορετικές συνιστώσες: Τουρκόφωνοι, Πομάκοι και Ρομά.

Η Αθηνοκεντρική πολιτική σκηνή λίγες μέρες μετά το “φάουλ” του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει μικροκομματική ανωριμότητα σε ένα εθνικό ζήτημα που καίει.

Αν θέλουμε να λεγόμαστε Ευρωπαίοι (για τις Ευρωεκλογές άλλωστε ψηφίζουμε) πρέπει να μην παρεκκλίνουμε από τη Διακήρυξη του ΟΗΕ για τις μειονότητες λέει ότι πρέπει να γίνεται σεβαστή η ιδιαίτερη ταυτότητα και ο πολιτισμός τους.

Για την Σουλεϊμάν κάποιοι απευθύνουν αυθαίρετους χαρακτηρισμούς. Αυτό, γιατί βλέπουν μόνο αυτά που θέλουν ή όσα τους επιτρέπει ο κομματικός δογματισμός τους χωρίς να υπολογίζουν το Εθνικό συμφέρον.

Οι χειρισμοί που ακολουθήθηκαν από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ικανοποιούν έναν στενό κομματικό πυρήνα, αλλά τη μεγάλη πλειονότητα όσων μπορούν να σκεφτούν με στοιχειώδη λογική συνέπεια – όπου κι αν ανήκουν πολιτικά – την απωθούν.

Όλα για την κάλπη, λέει η Μαρίνα Κουτσούμπα

Πολιτική  του συμφέροντος και της σκοπιμότητας. Η υποψηφιότητα της ρομά Μουσουλμάνας Σαμπιχά Σουλεϊμάν, η απόσυρσή της από τον ΣΥΡΙΖΑ και οι προτάσεις από άλλα κόμματα να την “εντάξουν” στο ψηφοδέλτιό τους έρχονται να το αποδείξουν περίτρανα.

Όταν όλα στην πολιτική μετριούνται σε ψήφους, δεν έχει αξία τίποτα άλλο. Το παιχνίδι για όλους κρίνεται στις κάλπες και μόνο.

Συνεπώς οι αντιδράσεις και ο φόβος για “μαύρο στον μαυρογιαλούρο” δεν θα περνούσαν απαρατήρητες στον ΣΥΡΙΖΑ. Η “καρατόμηση” δεν θα αργούσε να έρθει, όπως και έγινε.

Η απόφαση αυτή βέβαια άνοιξε έναν κύκλο αντιδράσεων. Οι υπόλοιποι δεν θα μπορούσαν να αντισταθούν στον πειρασμό να εκμεταλλευτούν το ολίσθημα του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκτός από τις κατηγορίες για υπόκλιση στις επιταγές του τουρκικού προξενείου της Θράκης είχαμε και προτάσεις για απόκτηση του “μήλου της έριδος”.

Όταν όλα κινούνται στα πλαίσια της μικροπολιτικής, τίποτα δεν μπορεί να φαντάζει αδιανόητο για τα ελληνικά δεδομένα.

Το έργο το έχουμε ξαναδεί λέει ο Φώτης Νάκος

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιλογές των κομμάτων σε υποψηφιότητες από την Θράκη, προκαλούν αναταράξεις. Και αυτό γιατί σχεδόν όλα τα κόμματα αποφεύγουν  δημόσια να εκφράσουν τη θέση του για εθνικά ζητήματα όπως αυτό της Θράκης και περιορίζονται σε γενικολογίες . Και στο παρελθόν είχαμε αντιδράσεις για υποψηφιότητες  από τη μουσουλμανική μειονότητα, αλλά και στη Βουλή έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο νομοσχέδια να μην ψηφίζονται από μουσουλμάνους βουλευτές της κυβέρνησης.

Θα πρέπει εδώ και τώρα τα κόμματα να κοινοποιήσουν τις θέσεις τους για τα εθνικά ζητήματα όπως αυτό της Θράκης και ανάλογα με τις θέσεις τους να δεσμευτούν και για τις προεκλογικές τους επιλογές. Γιατί ακόμα και κόμματα που δημοσίως καταδικάζουν τις παραστάσεις για αναγνώριση τουρκικής μειονότητας στη Θράκη, προεκλογικά επιλέγουν εκφραστές αυτών των κινήσεων , για να κερδίσουν ψήφους.

Αντί  για καυγάδες ανούσιους , είναι μια μεγάλη ευκαιρία τα κόμματα να ανοίξουν την ατζέντα τους, για τα εθνικά θέματα όπως της Θράκης, ώστε και ο ψηφοφόρος να γνωρίζει και να τιμωρεί τις «προεκλογικές τους παραφωνίες».
 

Οι μειονότητες δεν έχουν ανάγκη από προεκλογικές καμπάνιες εντυπώσεων, λέει ο Χρήστος Δεμέτης

Ας ξεκινήσουμε με το εξής. Η Θράκη είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Η ευρύτερη περιοχή, ήταν είναι και θα είναι ένα χωνευτήρι λαών, ένα πολυπολιτισμικό μωσαικό που έχει βιώσει την κρατική αδιαφορία. Δυστυχώς, αποτελεί και αρένα μικροπολιτικών αντιδικιών. Η αποπομπή της Σουλεϊμάν Σαμπιχά αλλά και του Αχμέτ Κουρτ είναι λάθη του ΣΥΡΙΖΑ. Λάθη γιατί κατέβασε στα ψηφοδέλτια του, άτομα που δεν είχε “ελέγξει”. Οι Μουσουλμάνοι και οι Ρομά δικαιούνται σε κάθε περίπτωση να εκπροσωπούνται στα κοινά της χώρας με τους πολιτικούς που εκείνοι θα επιλέξουν, οι οποίοι με τη σειρά τους επιλέγουν τα κόμματα της προτίμησης τους. Κανένα κόμμα όμως δεν δικαιούται να προσπαθήσει να τραβήξει ψήφους με παιχνίδια εντυπώσεων.

Φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ για τις επιλογές του, φταίνε όμως και οι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που βάλλουν μονομερώς κατά του κόμματος της αντιπολίτευσης, την ώρα που και οι ίδιοι έχουν υποστηρίξει πολιτικούς που έδωσαν τα χέρια με Γκρίζους Λύκους και την ώρα που όσο διακυβερνούσαν τη χώρα, είχαν γράψει στα παλαιά τους τα υποδήματα τους μειονοτικούς πληθυσμούς. Οι μειονότητες χρειάζονται φροντίδα και προσοχή για να αισθάνονται με πράξεις την ένταξη τους σε αυτή τη χώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ευθύνεται γιατί επικύρωσε την υποψηφιότητα Σαμπιχά, ενώ γνώριζε ότι έχει έρθει σε σύγκρουση με όσους αυτοπροσδιορίζονται ως τουρκογενείς, αλλά και με το Τουρκικό Προξενείο στην Κομοτηνή. Λάθος στάση, ξεκάθαρα. Δεν θεωρώ ότι η Κουμουνδούρου παίζει φιλοτουρκικά παιχνίδια, ωστόσο αφενός δεν έπεισε για τους πραγματικούς λόγους αποπομπής Σαμπιχά και αφετέρου, πρέπει να κάνει πιο ξεκάθαρη την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί και θα ακολουθήσει.

Ίδιες μάσκες με άλλα χρώματα βλέπει η Ανθή Κουτσουμπού

Την αφερεγγυότητα και την υποκρισία του ελληνικού πολιτικού συστήματος ανέδειξε, για μία ακόμη φορά, το θέμα που προέκυψε με την περιβόητη υποψηφιότητα της Σουλεϊμάν Σαμπιχά στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ για την ευρωβουλή. Μια αμφιλεγόμενη υποψηφιότητα, η οποία όπως αποδείχτηκε, ήταν «προϊόν» προχειρότητας και μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων σε μια ευαίσθητη περιοχή, όπως είναι η Θράκη με το γνωστό ζήτημα της μειονότητας, το οποίο θεωρητικά, με τη Συνθήκη της Λοζάνης, είναι λυμένο, όμως στην ουσία παραμένει ανοιχτό.

Κάτι που μαρτυράει άλλωστε και το γεγονός ότι η ανακοίνωση και η μετέπειτα απόσυρση της εν λόγω υποψηφιότητας, προκάλεσε «σεισμό», με τους πάντα ειλικρινείς και αξιόπιστους πολιτικούς που διαθέτουμε σαν χώρα, να επιδίδονται στις άνευ ουσίας και περιεχομένου γνωστές «κοκορομαχίες». Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ, που πλέον δεν είναι το μικρομεσαίο κόμμα του παρελθόντος, να προσπαθεί να «ρίξει τις μάσκες», όπως διατείνεται, φορώντας ουσιαστικά τις ίδιες αλλά με άλλα χρώματα. Χωρίς να δώσει εξηγήσεις και απαντήσεις, δημιουργώντας μόνο περισσότερα ερωτηματικά. Οι δε συμπεριλαμβανομένου ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, έβγαλαν απ’ έξω την «ουρά» τους και έκαναν το «χρέος» τους, με αναφορές για «επικίνδυνα πολιτικά παιχνίδια». Τελικά, όλα τριγύρω αλλάζουν, εκτός από τους πολιτικούς που έχουμε.

Δεν μπορούμε να παίζουμε με τα εθνικά θέματα, υποστηρίζει ο Στέλιος Μπαμιατζής

Τα εθνικά μας θέματα ανήκουν στην κατηγορία των “τζιζ” θεμάτων! Εύκολα μετατρέπονται σε πεδίο διένεξης και σφοδρής αντιπαράθεσης.

Κατά πόσο όμως μπορούμε να “παίζουμε” με τέτοια ζητήματα; Στο παρελθόν “ακρότητες” τις έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά.

Υπενθυμίζω τη ζημιά που έκαναν οι ανεύθυνες δηλώσεις και τοποθετήσεις γενικώς και αορίστως περί “μακεδονικής μεινότητας”, όσο όμως και συγχρόνως και οι υπέρ εθνκιστικές “κορώνες”. Εκεί δηλαδή που το ζήτημα έπρεπε να αντιμετωπισθεί με ρεαλισμό και μόνο εμείς χάσαμε πολύτιμο χρόνο.

Στην περίπτωση της μουσουλμανικής μειονότητας, έχει μείνει μία “καυτή πατάτα” στα χέρια μας την οποία οι πολιτικοί μας πετάνε πότε στο ένα χέρι και πότε στο άλλο.

Η υπόθεση της Σαμπιχά προβλήθηκε τόσο πολύ διότι, είναι γεγονός, η κυβέρνηση και δη η ΝΔ βρήκε την ευκαιρία να χτυπήσει τον αντίπαλο της. Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Διότι σήμερα ήταν η Σαμπιχά, εχτές και αύριο κάποιος άλλος.

Το πραγματικό πρόβλημα είναι η πλήρης αδυναμία και φοβία των εκάστοτε κυβερνήσεων και πολιτικών χώρων να δούνε με ωριμότητα τα πράγματα. Επιβάλλεται να πάψουν να παίζουν παιχνίδια ψήφων και εντυπώσεων. Ήρθε ο καιρός να ανοίξουν όλοι τα αυτιά τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα