Μηνύματα από την Φινλανδία
Ήττα της Κεντροαριστεράς, κυρίως λόγω της οικονομικής πολιτικής της πρωθυπουργού Σάνα Μάριν, και εκτόξευση της Ακροδεξιάς στη δεύτερη θέση.
- 07 Απριλίου 2023 11:29
Σε δύο πεδία κρίθηκε η εκλογική μάχη κατά τις πρόσφατες εκλογές στην Φινλανδία. Στην Οικονομία και στο προσφυγικό/μεταναστευτικό.
Έκπληξη πρώτη: Ηττήθηκε η Κεντροαριστερά της χαρισματικής πρωθυπουργού Σάνα Μάριν. Ούτε καν δεύτερο το κόμμα της (SDP) παρ’ ότι ανέβασε τα ποσοστά του (19,9).
Έκπληξη δεύτερη: Στη δεύτερη θέση ανήλθαν οι ακροδεξιοί «Φινλανδοί» με ποσοστό ρεκόρ (20,1), πίσω από την «Εθνική Συμμαχία» του Συντηρητικού Κόμματος (NCP) που έλαβε 20,7.
Γιατί έχασε η Σάνα Μάριν, πολιτική προσωπικότητα με παγκόσμια φήμη και αντισυμβατικό προφίλ; Τι έφταιξε και ηττήθηκε αυτό το «Παγκόσμιο σύμβολο του προοδευτισμού» σύμφωνα με το CNBC, βλέποντας την πλάτη των ακροδεξιών «Φινλανδών», τους οποίους είχε χαρακτηρίσει ρατσιστές;
Τα οικονομικά ήταν το βατερλώ της Μάριν: πληθωρισμός στα ύψη, δημοσιονομικά έσοδα πενιχρά, υπερβολικός δανεισμός και διόγκωση των κρατικών δαπανών. Λεπτομέρειες από το Politico:
«Η Μάριν δεν κατάφερε να πείσει το εκλογικό σώμα για την «αριστερή» διαχείριση της οικονομίας που πρότεινε. Το δημόσιο χρέος της χώρας αυξήθηκε στη θητεία της και ταυτόχρονα η επιλογή της να χρηματοδοτεί τις πολιτικές κοινωνικής πρόνοιας μέσω δανεισμού δεν έπεισε τους Φινλανδούς, ενώ μέσα σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον οι αναγκαίες αμυντικές δαπάνες που επέφεραν οι ενταξιακές διαδικασίες της χώρας στο ΝΑΤΟ, έπληξαν τη διαχειριστική αξιοπιστία της 39χρονης πολιτικού».
Κεντροαριστερή μεν, φιλοΝΑΤΟική δε, η Μάριν είχε εισπράξει ύμνους για την στάση της στο Ουκρανικό και την ένταξη της Φινλανδίας στην Ατλαντική Συμμαχία. Ταυτόχρονα, αποφάσισε να κατασκευαστεί φράχτης 260 χιλιομέτρων στα σύνορα με την Ρωσία για να εμποδιστεί η είσοδος μεταναστών από την χώρα του Πούτιν.
Σχετικά με τον προσφυγικό/μεταναστευτικό γενικώς, είδε τους ακροδεξιούς να εκτοξεύονται, παρά την οριακή τους ρητορική. Οι «Φινλανδοί» αντιτίθενται στην εισδοχή μεταναστών θεωρώντας ότι οι «ξένοι» ευθύνονται για την παραβατικότητα στη χώρα τους.
Αντιθέτως, ο νικητής των εκλογών Πέτερι Ορπο, ηγέτης της «Εθνικής Συμμαχίας», κατέβηκε στις εκλογές λέγοντας ότι η Φινλανδία χρειάζεται τους μετανάστες και τους πρόσφυγες γιατί υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού.
Οι θέσεις του δηλαδή βρίσκονται στον αντίποδα των «Φινλανδών», αλλά ο Ορπο, που χαρακτηρίζεται κεντροδεξιός ,όχι μόνο δεν τους απέκλεισε από ενδεχόμενη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση, αλλά έσπευσε να δηλώσει ότι στην Φινλανδία δεν υπάρχει Ακροδεξιά!
Τέλος στα οικονομικά ο Ορπο μιλούσε και δεσμευόταν για περικοπές στην κοινωνική πρόνοια προκειμένου να αποκατασταθεί η ισορροπία στον Προϋπολογισμό. Ενώ η Μάριν για το ίδιο θέμα είχε προτείνει να φορολογηθούν τα υψηλότερα εισοδήματα.
Εν συνόψει: Ως πρωθυπουργός η Σάνα Μαρίν είχε εισπράξει επαίνους και ύμνους για την διαχείριση της πανδημίας, τις θέσεις της για το Ουκρανικό και το ΝΑΤΟ, καθώς και για την εν γένει αντισυμβατική εικόνα της.
Όμως σε δύο κρίσιμα πεδία δεν μπόρεσε να πείσει. Πρωτίστως γιατί υποτίμησε το αναπτυξιακό σκέλος στο θέμα της Οικονομίας. Οσο για το προσφυγικό/μεταναστευτικό, έπεσε θύμα της ακροδεξιάς δυναμικής που σαρώνει την Ευρώπη και η οποία δεν αναχαιτίζεται με ξόρκια και καταγγελτικές ρητορείες.
Υστερόγραφο: Ασχετο με τα ως άνω αλλά επίκαιρο λόγω Κασιδιάρη, συμμετοχής στις εκλογές και απαγορεύσεων. Επ΄αυτού, η στήλη σημείωσε τα εξής στις 24.1.2023:
«Γιατί να μην υπάρχουν ελεύθερα, διεκδικώντας την λαϊκή ψήφο, ακόμη και κόμματα φρικώδους ιδεολογίας και ανατρεπτικών προθέσεων, αν η ηγεσία και τα στελέχη τους δεν προτρέπουν και δεν επιδίδονται σε εγκληματικές πράξεις ή δεν έχουν καταδικαστεί ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης και δεν προσανατολίζονται σε ανατροπή του δημοκρατικού καθεστώτος δια των όπλων;
Τι έχει να φοβηθεί η σύγχρονη Δημοκρατία από φαιά φληναφήματα και από “επαναστατικές” κροτίδες; Νιώθει τόσο ευάλωτη και φοβική απέναντι σε ιδεολογικά αναπτύγματα ενός αραχνιασμένου κόσμου που επιδιώκει την αντικατάσταση της δημοκρατικής τάξης από καθεστώτα φασιστικής εμπνεύσεως ή ολοκληρωτικού προσήμου, δήθεν λαϊκού;
Αν αυτό συμβαίνει, και η Δημοκρατία νιώθει ότι υπολείπεται ιδεολογικά έναντι των δεδηλωμένων εχθρών της, αν τρομάζει από την δυναμική και την επιρροή αντιδημοκρατικών ιδεών, τότε είναι προφανές ότι η Δημοκρατία πάσχει εγγενώς.
Επιμύθιον: η Δημοκρατία δεν έχει λόγο να φοβάται την κυκλοφορία των ιδεών, ακόμη κι αν ορισμένες εξ αυτών τυγχάνουν φρικώδεις και ανατριχιαστικές. Προπάντων δεν επιστρατεύει ποτέ τα όπλα των εχθρών της. Τις απαγορεύσεις και την φίμωση. Γιατί τότε αρχίζει να τους μοιάζει»…
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις