Μητσο-τούλης ή Μητσο-τίνης;

Μητσο-τούλης ή Μητσο-τίνης;

Οι δύσκολοι ελιγμοί Μητσοτάκη και τα προβλήματα φυσιογνωμίας της Νέας Δημοκρατίας, συνεχίζονται και στην αυτοδιοίκηση. Η ιστορία δυο φωτογραφιών

Μετά από ενάμιση μήνα στην προεδρία της ΝΔ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης περνάει σήμερα Δευτέρα για πρώτη φορά την πόρτα των γραφείων της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης πιέστηκε πολύ για να πραγματοποιήσει αυτή την επίσκεψη.

Πιέστηκε από τον αντιπρόεδρο του κόμματος Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με τον τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη. Πιέστηκε από ορισμένους (από τους λίγους) αιρετούς που τον  στήριξαν στην εσωκομματική μάχη του Ιανουαρίου. Πιέστηκε, κυρίως, όταν την προπερασμένη Τετάρτη λίγες ώρες πριν τη συνάντησή του με τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, είδε ξαφνικά μπροστά του στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ στη Συγγρού μαζί, βεβαίως, με φωτογράφο, τον κ. Πατούλη.

Φυσικά, ο πρόεδρος της ΝΔ ουδέποτε δημοσιοποίησε αυτή την («στα όρθια», όπως λένε οι συνομιλητές του) συνάντηση.  Λογάριαζε, όμως, χωρίς τον ξενοδόχο: Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ όχι μόνο δημοσιοποίησε τις («στα όρθια») φωτογραφίες, που έβγαλε ο δικός του φωτογράφος αλλά και εξέδωσε αναλυτικό δελτίο Τύπου στο οποίο κατέληγε ως εξής: «Επίσης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης προσκάλεσε τον Πρόεδρο της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη, να επισκεφθεί την ΚΕΔΕ προκειμένου να συζητήσουν αναλυτικά θέματα που αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πρόσκληση που απεδέχθη ο κ. Μητσοτάκης».

Η αλήθεια είναι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν είχε ποτέ καλή χημεία με το δήμαρχο Πατούλη, λόγω της δημόσιας παρουσίας του αλλά και των (μη) απόψεών του που,  όπως λένε στο «μητσοτακέικο», «αλλάζουν σαν την ανεμοδούρα!».

Ακόμη κι όταν ο Γιώργος Πατούλης βρισκόταν στο παρελθόν στην «αυλή» της Ντόρας (Μπακογιάννη) ο Κυριάκος ποτέ δεν είδε με καλό μάτι τον τρόπο που πολιτευόταν, το life style που «πούλαγε» αλλά και τα όσα (δεν) πιστεύει.

Θα μου πείτε «εδώ τα βρήκε με τον Άδωνη, δεν μπορεί να τα βρει με τον Πατούλη»: Η απάντηση είναι ότι με τον (ακροδεξιό) Γεωργιάδη είχε ένα κοινό πιστεύω: Το νεοφιλελευθερισμό. Κι έναν κοινό «εχθρό»: Τον Μεϊμαράκη. Με την «ανεμοδούρα» Πατούλη που ήταν όχι μόνο φανατικός υποστηριχτής του «Βαγγέλα» αλλά και σε πολλές περιπτώσεις, όπως λένε συνομιλητές του σημερινού προέδρου της ΝΔ, αφενός «χτύπαγε κάτω από τη μέση» και αφετέρου «έλεγε άσχημα πράγματα για τον Κυριάκο», πώς να τα βρει;  Πόσο μάλλον που ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, όπως λένε οι ίδιοι συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη «γυρίζει από εδώ και από εκεί λέγοντας ότι θα φτιάξει νέο κόμμα!»

Αν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς τη στάση του προέδρου της ΚΕΔΕ στο προσφυγικό, την οποία, παρότι δεν την λέει ευθαρσώς, είναι μάλλον κοντύτερα στις ακραίες απόψεις δημάρχων που θεωρούν τους πρόσφυγες «χαβούζα», όπως αυτές του Ωραιοκάστρου Αστέριου Γαβότση και Δέλτα Μίμη Φωτόπουλου, μπορεί κανείς να εξηγήσει γιατί ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να συναντηθεί με τον (κεντροαριστερό) δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη και όχι με τον («γαλάζιο») επικεφαλής της ΚΕΔΕ, ενώ τώρα πάει από (κομματική) ανάγκη στην ΚΕΔΕ.

Είναι βέβαιο ότι μέσα του ο νέος πρόεδρος της ΝΔ θέλει να πάει με τον Καμίνη και όχι με τον Πατούλη. Θέλει, δηλαδή, να γίνει Μητσο-τίνης και όχι Μητσο-τούλης! Όμως, καθώς, για τις θέσεις των αντιπροέδρων της ΝΔ, εκτός από τον «κεντρώο» Κωστή Χατζηδάκη επέλεξε και τον «ακδροδεξιό» Άδωνη Γεωργιάδη, πρέπει να κάνει πολλές υπερβάσεις ώστε ο δρόμος που έχει μπροστά του να βαδίσει να μην οδηγήσει τον ίδιον και τη ΝΔ κατευθείαν στα βράχια…

*Ο Χρίστος Βούζας, είναι δημοσιογράφος

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα