Μητσοτάκης – Ερντογάν: Μερικές αλήθειες για Ισραήλ και Χαμάς…

Διαβάζεται σε 4'
Συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν στην Άγκυρα
Συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν στην Άγκυρα EUROKINISSI

Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν στα «καυτά» θέματα προχώρησαν κάπως Μητσοτάκης και Ερτνντογάν. Αυτό, όμως, που προκάλεσε αίσθηση στο τέλος των δηλώσεών τους ήταν το μεταξύ τους «ντιμπέιτ» για τα συμβαίνοντα στη Μέση Ανατολή.

Η πιο παράξενη ελληνοτουρκική συνάντηση ήταν η χτεσινή στην Άγκυρα μεταξύ Μητσοτάκη και Ερντογάν. Διότι, στο τέλος, δεν κυριάρχησαν τα ελληνοτουρκικά, όπου οι διαφωνίες είναι πάγιες και διαχρονικές. Αλλά μια ηχηρή διαφωνία που αφορά τρίτα μέρη, την Χαμάς και το Ισραήλ.

Ήταν η πρώτη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο. Και οδήγησε σε δεύτερη μοίρα διμερείς διαφωνίες, τουλάχιστον στη δημόσια εικόνα που εξέπεμψαν. Ο Ερντογάν αναφέρθηκε σε «τουρκική μειονότητα» στην Θράκη. «Μουσουλμανική», σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λοζάνης, τον διόρθωσε ο Μητσοτάκης. Να λύσουμε το Κυπριακό «σύμφωνα με τη σημερινή πραγματικότητα», είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας. «Σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ», είπε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας. «Όλα τα διμερή προβλήματα μπορούν να λυθούν», είπε ο οικοδεσπότης(πακέτο, εννοεί). Όμως, ο φιλοξενούμενος αντέχει μέχρι την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν στα «καυτά» θέματα προχώρησαν κάπως. Αυτό, όμως, που προκάλεσε αίσθηση στο τέλος των δηλώσεών τους ήταν το μεταξύ τους «ντιμπέιτ» για τα συμβαίνοντα στη Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ και την Χαμάς.

«Το Ισραήλ έχει δικαίωμα να αμυνθεί απέναντι στις τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς, που δεν εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό», είπε ο Μητσοτάκης. «Λυπάμαι, διαφωνούμε. Η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική, αλλά αντιστασιακή οργάνωση. Το Ισραήλ κατέχει εδάφη τους από το 1948 κι σήμερα διαπράττει γενοκτονία», απάντησε ο Ερντογάν.

Τι είναι, λοιπόν, η Χαμάς; Τρομοκρατική ή αντιστασιακή οργάνωση; Και τι κάνει το Ισραήλ; «Αμύνεται», που λέει ο Μητσοτάκης ή «διαπράττει γενοκτονία», που λέει ο Ερντογάν;

Ας προσπαθήσουμε να δώσουμε μερικές, αυτονόητες και μη, απαντήσεις.

Πρώτον, η Χαμάς κάνει τρομοκρατικές ενέργειες. Είναι πασιφανής διαπίστωση. Αυτό την καθιστά αυτομάτως(μόνο) τρομοκρατική οργάνωση;

Δεύτερον, το Ισραήλ είναι χώρα κατοχής. Κατέχει ξένα εδάφη εδώ και εφτά δεκαετίες. Είναι αυτονόητη αλήθεια.

Τρίτον, είναι τουλάχιστον πολιτική ανορθογραφία να λέει ο Ερντογάν ότι η Χαμάς είναι αντιστασιακή οργάνωση, όταν ο ίδιος έχει για ψωμοτύρι τη λέξη «τρομοκρατία», στην οποία χρεώνει κάθε οργάνωση (πχ κουρδική) που συγκρούεται με το τουρκικό κράτος.

Όσον αφορά τον Μητσοτάκη, είναι σχεδόν υποχρεωτική η απερίφραστη κατάταξη της Χαμάς στις «τρομοκρατικές» οργανώσεις. Δεν μπορεί η Ελλάδα να πάει κόντρα σε αυτό που λέει όλη Δύση, χώρια που είναι σύμμαχος και με τον Ισραήλ. Αυτό, όμως, δεν μας εμποδίζει να θυμίσουμε ότι, ιστορικά, στις κατεχόμενες χώρες αναπτύχθηκαν οργανώσεις που οι κατακτητές χαρακτήριζαν «τρομοκρατικές».

Η χώρα μας γνώρισε κατοχή στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και αντιστάθηκε στους Ναζί με «παράνομες» και «τρομοκρατικές» οργανώσεις. Αυτές που δημιούργησαν το έπος της εθνικής αντίστασης. Φυσικά, αυτές οι οργανώσεις έκαναν «τρομοκρατικές» πράξεις. Πώς αλλιώς θα πολεμούσαν τον σιδερόφρακτο κατακτητή; Για παράδειγμα, το 1943 στα Καλάβρυτα Έλληνες αντάρτες σκότωσαν 78 Γερμανούς στρατιώτες και οι Γερμανοί κατακτητές σκότωσαν 800 Έλληνες και έκαψαν την πόλη.

Θυμίζουν κάτι αυτά τα αντίποινα, αν κάνουμε τη σύγκριση με όσα κάνει το κράτος του Ισραήλ στη Γάζα; Η Χαμάς, λοιπόν, κάνει τρομοκρατικές πράξεις, ναι. Αλλά η τρομοκρατία της εκκινεί από τη κατοχή του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη.

Τέταρτον, είναι ιστορική ειρωνεία και πρόκληση μαζί να μιλάει για κατοχή ο Ερντογάν, του οποίου η χώρα κατέχει τη μισή Κύπρο(ανεξάρτητο κράτος) επί μισόν αιώνα. Και όμως ο Ερντογάν έχει δίκιο, το Ισραήλ είναι χώρα κατοχής. Αυτό πλέον το παραδέχονται ακόμη και οι πιο σταθεροί υποστηρικτές του Ισραήλ στη Δύση, οι οποίοι κατά καιρούς έχουν μιλήσει για την ανάγκη να αποκτήσουν οι Παλαιστίνιοι δικό τους κράτος. Το είπε χτες και ο Μητσοτάκης, επιτέλους. Και, ουσιαστικά, παραδέχτηκε ότι στη Γάζα συντελείται μια ανθρωπιστική καταστροφή ή γενοκτονία. Όπως και να το πούμε, η ουσία δεν αλλάζει.

Γι’ αυτήν την καταστροφή ειπώθηκαν αλήθειες στη χτεσινή συνάντηση της Άγκυρας. Και είναι τραγικό που τις περισσότερες τις είπε ο Ερντογάν, για τους δικούς του, ιδιοτελείς, λόγους.

Εν προκειμένω ισχύει αυτό που έχει πει ο Γκάντι: «Η αλήθεια είναι αλήθεια, άσχετα με το ποιος την λέει»…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα