Μητσοτάκης: Γιατί μπορεί…
Διαβάζεται σε 4'Την ώρα που ο μηχανισμός Μητσοτάκη λειτουργεί αποτελεσματικά για τον επικεφαλής του, οι μηχανισμοί των προοδευτικών κομμάτων λειτουργούν στο ρελαντί, πολύ πίσω από τις ανάγκες της συγκυρίας.
- 03 Φεβρουαρίου 2024 07:53
Η χτεσινή «ώρα του πρωθυπουργού» στη Βουλή δεν είχε ενδιαφέρον μόνο για αυτά καθαυτά τα θέματα που συζητήθηκαν, δηλαδή την αποκατάσταση των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας και γενικά την κατάσταση των αγροτών. Το κυρίως ενδιαφέρον της συζήτησης μεταξύ Μητσοτάκη και Χαρίτση έγκειται στο ότι συμπύκνωσε ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά της τρέχουσας πολιτική συγκυρίας.
Πρεμιέρα
Για τον Χαρίτση ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκε σε ευθεία αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό, ο οποίος κλήθηκε να απαντήσει την ερώτηση του επικεφαλής της Νέας Αριστερά για τη Θεσσαλία. Ο Χαρίτσης επιβεβαίωσε ότι έχει κατακτήσει ένα στάτους πολιτικής σοβαρότητας, απομακρυνόμενος από την προχειρότητα και την «πολιτική Facebook» του ΣΥΡΙΖΑ. Το επίτευγμα δεν είναι αμελητέο, ωστόσο η εμπειρία έχει δείξει ότι η σοβαρότητα δεν αρκεί να για ευδοκιμήσει ένα πολιτικό εγχείρημα.
Η Νέα Αριστερά έχει πολλή δουλειά να κάνει ακόμα τόσο για να γίνει ένα πιο λαϊκό κόμμα και να μη θυμίζει κλειστό σχήμα της ελιτίστικης «ανανεωτικής» Αριστεράς, όσο και για να επεξεργαστεί βαθύτερα τις θέσεις της, καλύπτοντας το μεγάλο προγραμματικό κενό του προοδευτικού χώρου.
Ο Μητσοτάκης
Βεβαίως, το τι λέει ο Χαρίτσης έχει ένα ορισμένο ενδιαφέρον, αλλά το βασικό είναι τι λέει ο Μητσοτάκης. Στην πρωτολογία και τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός έδειξε για πολλοστή φορά πόσο σημαντική είναι για την πολιτική επικοινωνία η καλή προετοιμασία και η συντονισμένη δουλειά τεκμηρίωσης. Αν άκουγε κανείς τον Μητσοτάκη χωρίς να έχει γνώση του τι συμβαίνει στη χώρα, θα αποκόμιζε την αίσθηση ότι πρόκειται για έναν σοβαρό τεχνοκράτη πρωθυπουργό που κάνει ό,τι καλύτερο γίνεται για το δημόσιο συμφέρον. Θα μπορούσε επίσης να οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι είναι έντονο το κοινωνικό πρόσημο της κυβερνητικής πολιτικής.
Οι τοποθετήσεις Μητσοτάκη ήταν καλά προετοιμασμένες, περιείχαν (βολικά) παραδείγματα και είχαν συγκεκριμένη στόχευση.
Η πραγματικότητα
Όπως ήταν αναμενόμενο, η πραγματικότητα ήρθε να αποκαλύψει τα επικοινωνιακά στρατηγήματα. Στο ρεπορτάζ του Νίκου Γιαννόπουλου στο NEWS 24/7 οι αγρότες χαρακτηρίζουν τις παροχές Μητσοτάκη «ψίχουλα που δεν καλύπτουν τις ανάγκες τους».
Έχω την αίσθηση, όμως, ότι δεν θα χρειαζόταν το ρεπορτάζ για να διαπιστώσουμε την αναντιστοιχία μεταξύ πρωθυπουργικού λόγου και πραγματικότητας:
- Οι αγρότες είναι στα μπλόκα γιατί βλέπουν το εισόδημα τους να συρρικνώνεται κι επωμίζονται το κόστος της πράσινης μετάβασης -αυτό είναι βέβαια ζήτημα για όλη την ΕΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και οι αγρότες της Νέας Δημοκρατίας
- Στη Θεσσαλία οι πλημμυροπαθείς διαμαρτύρονται για την αργή και αποσπασματική αποκατάσταση των καταστροφών.
- Η ίδια η καταστροφή στη Θεσσαλία πέρα από τη σοβαρότητα της κλιματικής κρίσης, δείχνει την πλήρη αποτυχία του κράτους και της κυβέρνησης στο πεδίο της πολιτικής προστασίας.
- Αλλά και μόνο ότι ο εκλεκτός της ΝΔ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ήταν ο Αγοραστός, ένας πολιτικός ταυτισμένος με τον παλαιοκομματισμό και την αδιαφορία, δείχνει πόσο απέχει από την πραγματικότητα η εικόνα της σοβαρής και τεχνοκρατικής κυβέρνησης.
Βρίσκει και τα κάνει
Όσο όμως είναι αλήθεια ότι όσα λέει ο Μητσοτάκης δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, άλλο τόσο ακριβές είναι ότι o λόγος του βρίσκει ευήκοον ους στην κοινωνία. Την μία αιτία αυτής της επιτυχίας την αναφέραμε ήδη. Η δουλειά και η προετοιμασία στην πολιτική επικοινωνία αποδίδουν πάντοτε. Η δεύτερη αιτία είναι η… αντίστροφη της πρώτης. Η έλλειψη δουλειάς και προετοιμασίας υπονομεύει την πειστικότητα.
Την ώρα λοιπόν που ο μηχανισμός Μητσοτάκη λειτουργεί αποτελεσματικά για τον επικεφαλής του, οι μηχανισμοί των προοδευτικών κομμάτων λειτουργούν στο ρελαντί, πολύ πίσω από τις ανάγκες της συγκυρίας.
Στην ερώτηση, λοιπόν, γιατί ο Μητσοτάκης μιλάει ερήμην της πραγματικότητας, η απάντηση είναι γιατί μπορεί….