Να τελειώνουμε με το star system στις ευρωεκλογές
Η Ελλάδα έχει άσχημη εκπροσώπηση στην Ευρωβουλή, γιατί οι εκλογές με σταυρό σε εθνική περιφέρεια σημαίνουν θρίαμβο του Star System. Τι πρέπει να αλλάξει άμεσα.
- 19 Απριλίου 2023 06:00
Μετά τη χτεσινή ανάρτηση της Ελένης Χρονοπούλου ξεκαθάρισε το τοπίο για την υπόθεση Γεωργούλη. Η καταγγελία για βιασμό και σωματική βλάβη έγινε το 2020. Επιπλέον, έχει προσκομιστεί ιατροδικαστική έκθεση που τη στηρίζει. Με την ανάρτηση της κ. Χρονοπούλου καταρρίπτεται ο ισχυρισμός του Γεωργούλη καθώς και ορισμένων οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ, περί όψιμης καταγγελίας που συνδέεται με τις εκλογές.
Έτσι κι αλλιώς, δεν έχει στοιχειώδη αληθοφάνεια το σενάριο ότι οι βελγικές δικαστικές Αρχές μπορεί να κινήθηκαν με σκοπιμότητα για τις… ελληνικές εκλογές. Για να φτάσει δε ο Βέλγος εισαγγελέας να ζητάει άρση της ασυλίας ευρωβουλευτή (ο οποίος αποπέμφθηκε από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ), σημαίνει ότι η καταγγελία είναι σοβαρή.
Τα προσωπικά στοιχεία
Να σημειώσουμε ότι αναφέρουμε το όνομα της κ. Χρονοπούλου, γιατί η ίδια έκανε επώνυμη ανάρτηση. Ωστόσο, η επιθυμία της ήταν να μη δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία της. Επιθυμία που τσαλαπατήθηκε αρχικά από τρολ που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια από μεγάλα site και σκανδαλοθηρικές εφημερίδες.
Αυτή η δημοσιοποίηση χωρίς τη συγκατάθεση της καταγγέλλουσας αποτελεί βάναυση παραβίαση της δεοντολογίας που καθιστά ακόμα πιο δύσκολες τις καταγγελίες για κακοποιήσεις.
Οι κακοποιήσεις
Η καταγγελία σε βάρος του Γεωργούλη συνιστά την τελευταία έκφραση του μείζονος προβλήματος που υπάρχει με τους Έλληνες ευρωβουλευτές. Από τους 23 που εκπροσωπούν τη χώρα στο Ευρωκοινοβούλιο, οι 4 αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τον Νόμο.
Εκτός από τη δικαστική εμπλοκή του Γεωργούλη για κακουργήματα, η Καϊλή βρίσκεται σε κατ’ οίκο περιορισμό με βραχιολάκι μετά την προφυλάκισή της για τo Qatargate, o χρυσαυγίτης Λαγός παραμένει φυλακισμένος ως διευθύνων εγκληματικής οργάνωσης και για τη Σπυράκη έχει ζητηθεί η άρση της ασυλίας της αναφορικά με υπόθεση απάτης σε βάρος της ΕΕ -προφανώς η βαρύτητα της υπόθεσης Σπυράκη είναι πολύ μικρότερη των υπολοίπων.
Όπως και να το δει κανείς, τέσσερις στους είκοσι τρεις είναι παρά πολλοί για να μην προκαλέσoυν σοβαρό προβληματισμό σχετικά με την ποιότητα των εκπροσώπων μας στην Ευρώπη. Επιπρόσθετα, για άλλους ευρωβουλευτές που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον Νόμο, τίθεται υπό ερώτηση η επάρκεια στην άσκηση των καθηκόντων τους -για το πούμε όσο πιο… μαλακά γίνεται.
Είναι αλήθεια ότι η ελληνική κοινωνία δεν είναι στην καλύτερη κατάστασή της. Είναι επίσης αλήθεια ότι το πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε τροχιά παρακμής. Αλλά ακόμα και αυτή η κοινωνία με τα πολλά προβληματικά στοιχεία αξίζει καλύτερη εκπροσώπηση. Ακόμα και αυτό το τόσο μέτριο πολιτικό σύστημα μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα.
Εκλογές star system
Γιατί λοιπόν έχουμε τόσο άσχημη εκπροσώπηση στην Ευρωβουλή; Γιατί εκλογές με σταυρό σε εθνική περιφέρεια σημαίνουν θρίαμβο του star system. Η τηλεοπτική αναγνωρισιμότητα έχει το απόλυτο προβάδισμα σε βάρος της πραγματικής πολιτικής ικανότητας.
Επιπλέον, το πολιτικό χρήμα έχει βαρύνουσα σημασία, πολύ μεγαλύτερη από ό,τι στις βουλευτικές εκλογές. Είναι πολύ δύσκολο κάποιος αξιόλογος άνθρωπος που δεν σχετίζεται με τον κόσμο του θεάματος (εν τη ευρεία έννοια), να διαθέτει την αναγκαία αναγνωρισιμότητα για να εκλεγεί. Ο σταυρός μπορεί να λειτουργήσει μόνο σε μικρές περιφέρειες όπου οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν άμεση σχέση με τους ψηφοφόρους.
Οι αρχηγοί των κομμάτων γνωρίζοντας το παιχνίδι του εκλογικού star system προσπαθούν να προσελκύσουν celebrities και ας μην έχουν πραγματική σχέση με τη πολιτική. Μέσω του σταυρού πετάνε το μπαλάκι της επιλογής (κι εν τέλει της ευθύνης) στους ψηφοφόρους. Ασχέτως της πολύ σοβαρής καταγγελίας σε βάρος του, ο Γεωργούλης αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση ευρωβουλευτή που εξελέγη χάρη στο ότι ήταν διάσημος, ενώ εμφανώς δεν είχε τα απαιτούμενα προσόντα -πράγμα που αποδείχτηκε στη θητεία του.
Η λίστα
Το ερώτημα είναι τι μπορεί να γίνει για να διορθωθεί η κατάσταση. Κατ΄αρχάς, τίθεται επί τάπητος η ανάγκη να αναζωογονηθεί η πολιτική, να έρθει πιο κοντά στους πολίτες και να πάψει να είναι ένα παίγνιο με αυτοσκοπό την εξουσία. Από εκεί και πέρα, μια ιδέα είναι να επανέλθει η λίστα στις ευρωεκλογές, όπως ίσχυε παλιότερα.
Τα κόμματα θα επιλέγουν τους υποψήφιους για τις εκλόγιμες θέσεις, πράγμα που θα ανοίξει το δρόμο της εκλογής σε πιο σοβαρούς ανθρώπους που στερούνται πανελλαδικής αναγνωρισιμότητας -ειδικά αν η επιλογή των υποψηφίων γίνει με δημοκρατικό τρόπο και όχι από τους αρχηγούς. Μια άλλη ιδέα είναι να σπάσει η ενιαία πανελλαδική περιφέρεια σε μικρότερες περιφέρειες, για να δοθούν μεγαλύτερες ευκαιρίες σε υποψηφίους που δεν είναι διασημότητες. Τόσο η λίστα όσο και οι μικρότερες περιφέρειες έχουν εφαρμοστεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να μπει φραγμός στη λογική του star system που έφερε την ελληνική εκπροσώπηση στην Ευρωβουλή στη χειρότερη δυνατή κατάσταση.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις