Νομοσχέδιο Κεραμέως για ΑΕΙ: Η “ανατομία” μιάς ψηφοφορίας
Τι μας δείχνει η ονομαστική που έγινε χθες στην Βουλή για το νομοσχέδιο Κεραμέως, για το παρελθόν, το παρόν και το άμεσο μέλλον, όπως και για την ειδική σχέση Ν.Δ - Ελληνικής Λύσης.
- 12 Φεβρουαρίου 2021 06:20
Το νομοσχέδιο της Νίκης Κεραμέως και του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη είναι πλέον νόμος του κράτους. Μετά από δύο θυελλώδεις πολιτικά εβδομάδες το κοινοβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία ότι θα έχουμε αστυνομικά τμήματα μέσα στα πανεπιστήμια
Αν και για την ώρα δεν έχουμε πανεπιστήμια, καθότι από τα ιδρύματα λείπει ένα συστατικό στοιχείο του όρου: Οι φοιτητές. Μάλιστα από την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά θα είναι κατά μερικές δεκάδες χιλιάδες λιγότεροι αφού μεταξύ άλλων ψηφίστηκε και ο περιορισμός των εισακτέων.
Κάπου εκεί, στο ερχόμενο φθινόπωρο, η κυβέρνηση θα αρχίσει να εισπράττει τα αποτελέσματα που εκρηκτικού κοκτέιλ που με τόση επιμονή θέλησε να θεσμοθετήσει. Τότε που θα επιστρέψουν (καλώς εχόντων των πραγμάτων) οι φοιτητές.
Η πείρα δεκαετιών ολόκληρων έχει αποδείξει ότι συνδυασμός της εγγενούς ριζοσπαστικότητας των νέων ανθρώπων με ακραίους κατασταλτικούς μηχανισμούς είναι σαν το νίτρο και την γλυκερίνη. Όπως και ότι τέτοιου είδους νομοθετήσεις είναι καταδικασμένες να αλλάξουν.
Όμως ας αφήσουμε για την ώρα το άμεσο μέλλον. Αλλωστε έχει πολλούς παράγοντες ρευστότητας. Ας ασχοληθούμε με την χθεσινή ημέρα και το πώς ψήφισαν οι 298 βουλευτές που συμμετείχαν στην ψηφοφορία στην Βουλή. Αξίζει τον κόπο να κάνουμε μια «χειρουργική τομή» στο αποτέλεσμα. Έτσι για να …δούμε τι έχει μέσα.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε στις 22.02 από το προεδρείο της Βουλής ο εκτελών χρέη προέδρου Χαράλαμπος Αθανασίου «υπέρ ψήφισαν 168 βουλευτές». Αυτό σημαίνει – κατ’ αρχήν- δύο πράγματα:
Ότι η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας παραμένει ένα πειθαρχημένο σύνολο. Από εκείνο το «μικρό ατύχημα» του Σεπτεμβρίου του 2019 όταν οι «γαλάζιοι» βουλευτές δεν προσήλθαν για να ψηφίσουν την άρση της ασυλίας του Παύλου Πολλάκή, έχει μπει τάξη.
Έτσι ακόμη και κάποιοι κεντρώου προσανατολισμού βουλευτές της Ν.Δ είχαν τις επιφυλάξεις τους, λειτούργησαν πειθαρχημένα. Παρότι αν παρατηρήσει κανείς το ποιοι υπουργοί και ποιοι βουλευτές πήραν τον λόγο κατά την διάρκεια της 3ήμερης συζήτησης τ, μπορεί να εντοπίσει τους «φανατικούς υποστηρικτές» του νομοσχεδίου της Νίκης Κεραμέως.
Το δεύτερο δεδομένο είναι οι 8 βουλευτές της Ελληνικής Λύσης που «κόλλησαν» σε αυτούς της κυβερνητικής πλειοψηφίας για να σχηματιστεί ο αριθμός 166. Έλειψαν μόνον ο Κυριάκος Βελόπουλος και ο Βασίλης Βιλιάρδος, που επέλεξαν αμφότεροι να πάνε σε περιοδεία της Ελληνικής Λύσης στην Χίο.
Μάλιστα η επιλογή του Κ. Βελόπουλου να λείπει από μια τέτοια συζήτηση που συγκέντρωσε πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας είναι εντυπωσιακή. Καθώς ειναι γνωστό πως φροντίζει να μιλάει στην Βουλή για πολύ μικρότερης σημασίας νομοσχέδια. Εξηγείται ίσως από το ότι δεν ήθελε να ασκήσει αντιπολίτευση στο συγκεκριμένο νομοθέτημα. Ούτε και να προβάλλει την θέση στην οποία κατέληξε το κόμμα του προκειμένου να διαφοροποιηθεί «προς το δεξιότερο» από την Ν.Δ: Δηλαδή το να δημιουργηθεί ειδικό αστυνομικό σώμα για τα πανεπιστήμια με εκπαίδευση ειδικών δυνάμεων.
Ένα τρίτο σημαντικό στοιχείο αφορά και τα δύο κόμματα που υπερψήφισαν το νομοσχέδιο. Γιατί η Νέα Δημοκρατία και η Ελληνική Λύση δεν είναι η πρώτη φορά που συμπίπτουν πολιτικά. Αντιθέτως το τελευταίο διάστημα στα θέματα που βρίσκονται ψηλά στην «σκληρή δεξιά» ατζέντα, όπως π,χ το μεταναστευτικό ζήτημα, καταγράφεται πολύ συχνά ένας κοινός πολιτικός προβληματισμός. Ανεξάρτητα από το αν εκφράζεται πάντα στις ονομαστικές ψηφοφορίες.
Τα «κατά» της ψηφοφορίας ήταν 132, προερχόμενα από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το Μέρα 25 δεν παρατηρεείται κάτι αξιόλογο. Οι βουλευτές και των τριών κομμάτων επέδειξαν άλλωστε έναν ιδιαίτερο ζήλο στις παρεμβάσεις τους ενάντια στο νομοσχέδιο.
Για το ΚΙΝ.ΑΛ ας καταγράψουμε ότι δεν είχε παρατράγουδα η συγκεκριμένη ψηφοφορία. Πράγμα σημαντικό αφού στα ζητήματα αυτά έχουν κατραγραφεί δύο διαφορετικοί πόλοι στο κόμμα της Φώφης Γεννηματά. Κάτι που φάνηκε στην ψηφοφορία για το νοοσχέδιο των διαδηλώσεων, που είχε ανάλογο περιεχόμενο, το περασμένο καλοκαίρι.
Αξίζει τέλος να θυμίσουμε ότι η χθεσινή ψηφοφορία για το νομοσχέδιο Κεραμέως, έγινε με κανονισμούς Covid 19, δηλαδή μέσω επιστολικής ψήφου. Όπως μάλιστα παρατήρησε σε μία αποστροφή της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας «έχουμε,εκχωρήσει στην πραγματικότητα την ψήφο μας στους Γραμματείς των Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Όταν, λοιπόν, κάποιος θέλει να αντιδράσει πρέπει να περάσει από την κρίση της Γραμματείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, δηλαδή από τον Πρόεδρο. Δεν είναι εύκολο».
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr