Νοσοκομεία στον αυτόματο πιλότο

Νοσοκομεία στον αυτόματο πιλότο
Στιγμιότυπο από διαμαρτυρία γιατρών και νοσηλευτών με αίτημα την ενίσχυση του ΕΣΥ (Φωτογραφία αρχείου) AP

Η κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσει στο γιατί ενώ ομνύει στην αξιολόγηση, δεν την εφάρμοσε, και στην πρώτη γραμμή της μάχης με την πανδημία, μεταξύ των ικανών διοικητών, "ξέχασε" και αρκετούς πελάτες.

“Την παραίτησή του υπέβαλε ο κ. Κωνσταντίνος Πατέρας, από τη θέση του Διοικητή του Γ. Ν. Καρδίτσας. Την παραίτηση έκανε αποδεκτή ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας”.

Η είδηση έρχεται από τον Νοέμβριο του 2019, αλλά μοιάζει ακόμα πιο μακρινή μετά από όσα έχουν μεσολαβήσει με το ξέσπασμα του κορονοϊού στον κόσμο και την Ελλάδα.

Ήταν η εποχή, που η κυβέρνηση δεν είχε καμία διάθεση να χειροκροτήσει το ΕΣΥ, αλλά αντίθετα κυριαρχούσαν οι γνωστές ιδέες για περαιτέρω συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, συμμετοχή που συνήθως διευκολύνεται δια της απαξίωσης.

Τα νοσοκομεία, κατά τα ειωθότα, ήταν και για τη σημερινή κυβέρνηση πάρκινγκ πολιτευτών, ένας εκ των οποίων και ο 80χρονος Κωνσταντίνος Πατέρας, πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με 8 χρόνια Μεταπτυχιακές σπουδές, στην Αγγλία με υποτροφία του ΙΚΥ και στη Φιλοσοφική Σχολή του Παν/μίου Αθηνών. Δεν είχε σχέση με την υγεία ή τη διοίκηση, αλλά είχε διοριστεί διοικητής νοσοκομείου, καθώς όπως ο ίδιος είπε αυτή ήταν η συμφωνία του με τη ΝΔ, ώστε να βοηθήσει στον προεκλογικό αγώνα.

Μετά τις αντιδράσεις, ο κ. Πατέρας αναγκάστηκε να παραιτηθεί, ωστόσο όπως αποδεικνύει το ρεπορτάζ του Γιώργου Σακκά για τα βιογραφικά των διοικητών των νοσοκομείων, ο 80χρονος πολιτευτής αποτέλεσε τον “Άκη των ρουσφετιών”.

Όπως στις μίζες, πήγε ένας μέσα και οι άλλοι δεν είχαν ιδέα, έτσι και στα ρουσφέτια στα νοσοκομεία, την πλήρωσε ένας και οι άλλοι έμειναν στη θέση τους να χειριστούν την πιο σοβαρή υγειονομική κρίση που έχει αντιμετωπίσει η χώρα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ , “κανονικά και με βάση τα όσα είχαν εξαγγελθεί από τον ίδιο τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, όλοι οι διοικητές θα έπρεπε να είχαν αξιολογηθεί για το έργο τους τουλάχιστον δυο φορές μέχρι σήμερα. Κάτι τέτοιο προέβλεπε και το σύμφωνο αποδοτικότητας το οποίο είχαν υπογράψει κατά τον διορισμό τους”.

Και λίγο παρακάτω. “Διαβάζοντας, τα πλήρη βιογραφικά τα οποία μελέτησε και αξιολόγησε το Υπουργείο Υγείας, διαπιστώνουμε μια σχετική “ελαφρότητα” στην επιλογή προσώπων για τις θέσεις των διοικητών, ειδικά στα περιφερειακά και μικρά νοσοκομεία. Άτομα που ουδεμία σχέση είχαν με το χώρο των υπηρεσιών υγείας, βρέθηκαν σε θέσεις ευθύνης, επικεφαλής σε δομές του ΕΣΥ, οι οποίες δέχτηκαν τεράστιο βάρος λόγω της επέλασης της επιδημίας. Το πληρέστατο βιογραφικό ενός έμπειρου επιστήμονα υγείας ή ενός οικονομολόγου με βαθιά γνώση για τη λειτουργία μιας νοσοκομειακής δομής, ακολουθούσε το βιογραφικό ενός δασκάλου, ενός συμβούλου επιχειρήσεων, ενός επιχειρηματία, ενός δημοσίου υπαλλήλου, ενός στρατιωτικού κ.ο.κ.”

Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι πρώτον το επιτελικό κράτος δεν αξιολογεί, δεύτερον ότι ευτυχώς όχι όλοι, αλλά δυστυχώς αρκετοι διοικητές και αναπληρωτές διοικητές νοσοκομείων ουδεμία σχέση έχουν με το αντικείμενο. Εκτός αν μετράει το να έχεις πιλοτάρει αεροπλάνο ή να έχεις παράξει χειροποίητη καραμέλα.

Είναι γνωστό ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν είχε και ιδιαίτερη ζέση να ενισχύσει το ΕΣΥ, όμως μεσολάβησε… ο κορονοϊός.

Οι ίδιοι που μιλούσαν για τον ιδιωτικό τομέα και έβγαζαν φλύκταινες με το δημόσιο, κατάλαβαν ότι αν το ΕΣΥ δεν άντεχε, η καταστροφή θα ήταν ολοκληρωτική και συνόδευσαν μάλιστα αυτή τη συνειδητοποίηση με χειροκροτήματα από τα μπαλκόνια.

Και όμως, οι διοικητές που δεν έχουν σχέση με υγεία, διοίκηση ή και τα δύο παρέμειναν στις θέσεις τους.

Θα μπορούσε να είναι μια αστεία ιστορία για μια κυβέρνηση που μασκάρεψε τα ρουσφέτια με το λούστρο της επιτελικής λειτουργίας, αλλά όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση, καμία τέτοια ολιγωρία δεν είναι αστεία. Στη χώρα μας πεθαίνουν δεκάδες άνθρωποι καθημερινά από κορονοϊό, γιατροί και νοσηλευτές δίνουν σκληρή μάχη και η κοινωνία είναι στα όριά της.

Η ιστορία που ξεκίνησε ως μια φάρσα με την τοποθέτηση ενός 80χρονου ως διοικητή σε νοσοκομείο, έχει εξελιχθεί σε τραγωδία.

Αν δεχθούμε ότι τα ρουσφέτια τον Νοέμβριο του 2019 προ κορονοϊού, ήταν αναμενόμενα, θα πρέπει να υπάρξει μια απάντηση στο γιατί μια κυβέρνηση που ομνύει στην αξιολόγηση, δεν την εφάρμοσε ποτέ και στην πρώτη γραμμή της μάχης με την πανδημία, μεταξύ των ικανών διοικητών, “ξέχασε” και αρκετούς πελάτες της.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα