Ο Έλβις ζει και είναι φίλος του Γεωργίου

Ο Έλβις ζει και είναι φίλος του Γεωργίου
In this March 3, 2016, photo, a restored neon sign from the defunct Normandie Motel glows along Las Vegas Boulevard in Las Vegas. For decades, Las Vegas has loved Elvis Presley. But the King's presence in modern day Sin City has lately been diminishing. (AP Photo/John Locher) AP

Ας μην αφήσουμε ποτέ την αλήθεια να καταστρέψει μια υπέροχη θεωρία που επιτέλους εξηγεί γιατί μας βρήκε το κακό με τα μνημόνια

Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς τους λόγους για τους οποίους η άλλοτε αντιμνημονιακή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει τέτοια εμμονή με τον Ανδρέα Γεωργίου. Όπως ήταν επίσης δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ένα σημαντικό κομμάτι των Ελλήνων ψηφοφόρων ασπάστηκε τη θεωρία συνωμοσίας και ζήτησε το κεφάλι του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ σε δίσκο.

Η τερατώδης θεωρία συνωμοσίας που μεταχειρίστηκαν οι αντιμνημονιακοί, ξεπερνά κάθε όριο. Ο Ανδρέας Γεωργίου φέρεται να χάλκευσε επί τα χείρω τα στατιστικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας με μόνο σκοπό “να βάλει τη χώρα στα μνημόνια”. Ειδικότερα, κατηγορείται ότι “φούσκωσε” το έλλειμμα του 2009 σε ποσοστό 15,4% αντί του “ορθού” 3,7%. Βάσει αυτής της “απάτης” του Γεωργίου, βρήκαν της ευκαιρία “οι ξένοι” και μας φόρτωσαν τα μνημόνια. Στόχος ήταν φυσικά να μας πάρουν την όμορφη χώρα μας, τον ήλιο και τα αρχαία μας. Υπήρξαν πολλοί (ίσως πάρα πολλοί) και από διάφορους ετερόκλητους μεταξύ τους πολιτικούς χώρους, που θεώρησαν πολύ φυσικό να έχει στηθεί μια τέτοια συνωμοσία για να μας πάρουν και τα σώβρακα.  Αποτέλεσμα ήταν να κατηγορηθεί ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ για παράβαση καθήκοντος και κακουργηματική ψευδή βεβαίωση.

Άλλωστε ο Γεωργίου είχε επιλεγεί από νεαρή ηλικία (πιθανότατα από τους ιλλουμινάτι) για να υπηρετήσει το σκοπό αυτό. Γεννήθηκε στην Πάτρα (τόπο καταγωγής των Παπανδρέου) και αφού αποφοίτησε από το κολέγιο και συνέχισε τις σπουδές του στην Αμερική (τόπο καταγωγής της Μαργαρίτας Παπανδρέου-Τσάντ), αναγορεύτηκε διδάκτωρ οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν (όπου ως γνωστόν δίδασκε ο Ανδρέας) και λίγο πριν έρθει στην Ελλάδα εργάσθηκε και στο ΔΝΤ, προφανώς για να πάρει οδηγίες για το σχέδιο. Με τόσες συμπτώσεις ήταν φυσικό να τον καλέσει ο γιος του λαοφιλούς ηγέτη, να αναλάβει τη νεοσύστατη Ελληνική Στατιστική Αρχή τον Αύγουστο του 2010. Το πιάσατε ελπίζω το υπονοούμενο.

Η θεωρία μοιάζει απόλυτα “δεμένη”, αν παραβλέψει κανείς μερικές μικρολεπτομερειούλες. Όπως για παράδειγμα ότι η σύσταση της ΕΛΣΤΑΤ αποφασίστηκε για να αντιμετωπιστεί η λαίλαπα των επί μακρόν αναξιόπιστων επίσημων στατιστικών στοιχείων της Ελλάδας. Οι τοκογλύφοι της Κομισιόν αναφέρουν ρητά ότι η Ελλάδα υπέβαλλε αναξιόπιστα στοιχεία καθ’ όλη την περίοδο 1997-2009, κατά την οποία η Eurostat δεν είχε τη δικαιοδοσία να παρέμβει στην ουσία του θέματος (Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ιανουάριος 2010). Στην έκθεση του ΔΝΤ μετά το αίτημα της χώρας μας για δάνειο από το ταμείο τον Μάιο του 2010, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι τα λάθος στατιστικά οφείλονται σε σοβαρά θεσμικά προβλήματα, που περιλαμβάνουν την περιορισμένη υποχρέωση όσων παράγουν τα στοιχεία να λογοδοτούν για το έργο τους όπως και σε πολιτικές παρεμβάσεις, οι οποίες έχουν στοιχειοθετηθεί από την Eurostat (IMF, 2010). Τα ‘πανε, τα κανονίσανε δηλαδή και μας φορτώσανε τον Γεωργίου. Εμείς τα είχαμε όλα νοικοκυρεμένα.

Όπως επίσης τη λεπτομέρεια ότι η Κυβέρνηση Καραμανλή παρ’ ότι είχε υπολογίσει το έλλειμμα σε 3,7%, δύο ημέρες πριν από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου του 2009 αναθεώρησε την εκτίμησή της σε 6%. Μόλις δύο ημέρες πριν την κάλπη! Μαρτυρίες μάλιστα αναφέρουν ότι ο Γ. Προβόπουλος -διοικητής της ΤτΕ τότε- είχε προειδοποιήσει προεκλογικά τον Πρωθυπουργός αλλά και τον Γ. Παπανδρέου ότι το έλλειμμα θα έφθανε το 12-13% στο τέλος του έτους.

Μετά ήρθε ο Γεωργίου και… πλειοδότησε. Προφανώς για σιγουριά, μήπως και δεν μπούμε στα μνημόνια. Έκανε το έλλειμμα 15,4% αλλά η αύξηση οφειλόταν εν μέρει στο γεγονός ότι συμπεριελήφθησαν στο έλλειμμα και στο χρέος της Γενικής Κυβέρνησης 17 ζημιογόνες δημόσιες επιχειρήσεις και φορείς (ΟΣΕ, αστικές συγκοινωνίες, αμυντικές βιομηχανίες, ΕΡΤ κ.ά.) όπως προβλεπόταν να έχει συμβεί ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 90, αλλά για κάποιον ασήμαντο λόγο η χώρα μας δεν είχε υπακουσει.

Ο Γεωργίου, όχι μόνο δεν καταδικάστηκε για τίποτε απ’ όλ’ αυτά αλλά πέντε εισαγγελείς και ανακριτές τον έκριναν αθώο για το συγκεκριμένο τερατώδες ψέμα. Άλλωστε αν πράγματι είχε φουσκώσει το έλλειμμα και βάσει αυτών των πλαστών στοιχείων η χώρα έλαβε -αχρείαστα- δάνεια, κάπου θα πρέπει να βρίσκονται αυτά τα λεφτά. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μάλιστα αναγκάστηκε να περάσει άρον άρον τροπολογία λίγες ημέρες πριν την τελευταία δόση για να πληρωθούν τα δικαστικά έξοδα του Α. Γεωργίου. Λεφτά τα οποία θα πληρώσει ο ελληνικός λαός και σύμφωνα με το αυτόματο σύστημα αριστερών συμψηφισμών θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν να για πάνε περισσότερα παιδάκια σε παιδικούς σταθμούς.

Χθες καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή για ένα άλλο θέμα. Γιατί όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ το Νοέμβριο 2010 δεν ενημέρωσε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ για την διαβίβαση των στοιχείων για το έλλειμμα του 2009 ως όφειλε. Πρωτοδίκως είχε αθωωθεί και προφανώς θα απευθυνθεί σε διεθνή δικαστήρια για να βρει το το δίκιο του, αν έχει.

Είναι μια νίκη για όσους διώκουν τον Γεωργίου. Σκοπός είναι να καταδικαστεί για κάτι, για οτιδήποτε. Ενδεχομένως και να φέρει ευθύνη για άλλες πράξεις ή παραλείψεις του. Ωστόσο αυτή η υπέροχη θεωρία συνωμοσίας ταλαιπώρησε και συνεχίζει να ταλαιπωρεί τον τόπο, αλλά δεν βρίσκεται κανένας τρόπος να επιβεβαιωθεί. Δεν το βάζουμε κάτω. Άλλωστε μετά από μερικά χρόνια η αλήθεια δεν έχει και τόση σημασία. Σημασία έχει η πίστη στη συνωμοσία. Εδώ υπάρχουν άνθρωποι που έζησαν όλη τους τη ζωή πιστεύοντας ότι ο Έλβις ζει, στον Γεωργίου θα κολλήσουμε;

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 247 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos).

πηγή φωτογραφίας: AP/ John Locher

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα