Ο Ερντογάν ετοιμάζεται να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα
Ο Σεραφείμ Κωνσταντινίδης αναλύει στο NEWS 24/7 το μεγάλο όραμα του Ερντογάν να γίνει ο "νέος Κεμάλ Ατατούρκ", με το οποίο, ωστόσο, διαφωνούν οι αγορές και η πραγματικότητα.
- 29 Νοεμβρίου 2021 06:17
Φαίνεται ότι ακούει πάλι την φωνή: «Ταγίπ, πάρτο αλλιώς». Αυτό κάνει ο Ταγίπ Ερντογάν, από την αρχή της πολιτικής σταδιοδρομίας του έως σήμερα που άλλαξε το πολιτικό σύστημα της χώρας προκειμένου να γίνει ο ανεξέλεγκτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας με σχεδόν απόλυτη εξουσία. Είναι ευέλικτος.
Αυτό που πολλοί νομίζουν ιδεοληψία της ισλαμικής ιδεολογίας του, η εμμονή στα χαμηλά επιτόκια, είναι πολιτική κίνηση. Πιστεύει ότι εξυπηρετεί το τμήμα του πληθυσμού που τον ακολουθεί πιστά, τις εγχώριες επιχειρήσεις, όσους έχουν δανειστεί σε λίρες κι όχι σε συνάλλαγμα. Αυτούς που θεωρεί δικούς του…
Αυτό όμως που θέλει πάνω από όλα, είναι να κερδίσει (πάλι) τις εκλογές που θα γίνουν το 2023, όταν θα γιορτάζονται τα 100 χρόνια από την ίδρυση του νέου τουρκικού κράτους. Τον μεγάλο θρίαμβό του. Περιμένει να αποδεχθούν όλοι ότι μετά τον ιδρυτή του κράτους, τον Κεμάλ Ατατούρκ, αυτός είναι ο μεγάλος εθνικός ηγέτης των Τούρκων.
Το πρόβλημά του είναι με το όραμα αυτό διαφωνούν οι αγορές, κυρίως όμως δεν συμφωνεί η πραγματικότητα. Τα μεγαλεπήβολα έργα όμως ο νέος Βόσπορος, το γρήγορο τρένο και άλλα, απαιτούν πόρους που δεν υπάρχουν. Ούτε η περαιτέρω ανάπτυξη της πολεμικής βιομηχανίας, ακόμα και η συντήρηση του μεγαλύτερου στρατού στο ΝΑΤΟ μετά τις ΗΠΑ.
Βέβαια τα μεγαλεπήβολα στρατηγικά σχέδια, δεν περιορίζονταν στην γειτονιά. Δεν αρκέστηκε στην αποστολή δυνάμεων ή και διεξαγωγή στρατιωτικών κινήσεων, σε γειτονικές χώρες όπως Ιράκ, Συρία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λιβύη, Σομαλία.
Το δίμηνο Ιουλίου -Αυγούστου εφέτος, είχε επαφές με 14 ηγέτες αφρικανικών κρατών από τις οποίες οι πέντε ήταν προσωπικές συναντήσεις. Με τελευταία την πρεσβεία στην Γουινέα Μπισάου, η χώρα έχει πρεσβείες σε 37 αφρικανικές χώρες, η κρατική αεροπορική εταιρεία Turkish Airlines έχει πτήσεις σε όλη την ήπειρο και κρατικοί οργανισμοί επεξεργάζονται σχέδια εμπορικής κι όχι μόνον συνεργασίας με χώρες όπως η Γκάμπια και η Σενεγάλη.
Ο Ερντογάν δεν θέλει μόνον να αναμορφώσει την τουρκική κοινωνία, θέλει να επιβάλει τη χώρα ως περιφερειακή δύναμη, του αρέσει να συνεργάζεται με άλλους αυταρχικούς ηγέτες ενισχύοντας το μεγαλείο του.
Δεν αγνοεί μόνον τις μεγάλες δυνάμεις αλλά και τις αυτονόητες οικονομικές παραδοχές. Ούτε αυτές τον βολεύουν. Ένα από τα απλά πράγματα που θέλει να αγνοεί είναι οι τιμές!
Ο πληθωρισμός είναι (επίσημα) 20% αλλά επιβάλλει χαμηλά επιτόκια και η κεντρική τράπεζα της χώρα μείωσε σε 15%. Ταυτόχρονα όμως αποφάσισε να «τιμαριθμοποιήσει» με αύξηση 36,2% τους φόρους, τα τέλη και τα πρόστιμα…
Χρειάστηκε να αλλάξει τρεις διοικητές κεντρικής τράπεζας το τελευταίο διάστημα και τοποθέτησε κάποιον που δεν λέει όχι. Αυτοί που δεν του κάνουν την χάρη να συμφωνούν μαζί του, είναι όλοι οι άλλοι. Οι αγορές συναλλάγματος που υποτίμησαν την λίρα 40% από την αρχή της χρονιάς, οι εισαγωγείς που δεν έχουν τρόπο να εισάγουν εμπορεύματα, οι καταναλωτές που δεν βρίσκουν βασικά είδη όπως εισαγόμενα φάρμακα καφέ και άλλα.
Γι’ αυτό είναι έτοιμος να αλλάξει περπατησιά ή να δείξει ότι το κάνει. Ετοιμάζεται για αναθεώρηση του προγράμματος αναβάλλοντας εμβληματικά έργα όπως ο νέος Βόσπορος, μεγάλες δημόσιες επενδύσεις όπως οι αυτοκινητόδρομοι, τις αγορές μεγάλων στρατιωτικών προμηθειών όπως αεροπλάνα, αεροπλανοφόρα κ.α.
Τα στρατιωτικά drones βοήθησαν το Αζερμπαϊτζάν να κερδίσει την Αρμενία, αλλά δεν μπορούν να ρίχνουν ψωμιά στον πληθυσμό που περιμένει σε τεράστιες ουρές στις μεγαλουπόλεις να αγοράσει φθηνό ψωμί από τις δημοτικές επιχειρήσεις.
Την προηγούμενη εβδομάδα αναγκάστηκε να καταπιεί την περηφάνειά του και να υποδεχθεί με τιμές τον πρίγκιπα διάδοχο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν με τον οποίο όπως πανηγύρισαν τα κατευθυνόμενα media υπόγραψε συμφωνία να επενδύσουν 10 δισ. δολ. Στην πραγματικότητα υπέγραψαν συμφωνία προθέσεων να επενδύσουν όπου θέλουν. Το πιθανότερο είναι να κάνουν ότι τους αρέσει, να επενδύσουν σε… ποδοσφαιρική ομάδα ή σε μεγάλα ακίνητα αξιοποιώντας την πτώση του νομίσματος. Δεν θα σώσουν το καθεστώς Ερντογάν…
Δεν αποκλείεται η μεταστροφή Ερντογάν να εμφανιστεί και σε άλλους συμβολικούς τομείς. Τέσσερα χρόνια είναι στις φυλακές, ο επιχειρηματίας Οσμάν Καβάλα επειδή θεωρήθηκε υποκινητής των διαδηλώσεων Γκαζί στην Κωνσταντινούπολη και δαιμονοποιήθηκε ως «άνθρωπος του Σόρος»! Τέσσερα χρόνια είναι φυλακισμένος χωρίς να είναι σαφές για ποιο αδίκημα κατηγορείται.
Στα πλαίσια της (αναγκαστικής) μεταστροφής δεν αποκλείεται σε λίγες εβδομάδες να μάθουμε ότι κάποιος δικαστής δέχθηκε την αίτηση αποφυλάκισής του. Κι αυτό παρότι μόλις πριν λίγες μέρες του ασκήθηκε νέα δίωξη.
Όταν, πριν από είκοσι χρόνια ο Ταγίπ Ερντογάν αναδεικνύονταν στη πολιτική σκηνή της Τουρκίας, είχε και τότε αναθεωρητική ατζέντα. Υποστήριζε την ανάγκη δημιουργίας της νέας Τουρκίας, στην οποία τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως και τα δικαιώματα των μειονοτήτων θα γίνονταν σεβαστά, θα λειτουργούσε η δημοκρατία χωρίς την κηδεμονία του βαθέως κράτους που ήταν η στρατιωτική ηγεσία η οποία έκανε πραξικόπημα όποτε ήθελε.
Η στρατηγική του ήταν να αγκαλιάσει τα χαμηλά στρώματα της κοινωνίας από τα οποία προέρχονταν, κυρίως της επαρχίας που βρίσκονταν στο περιθώριο. Ήταν μια πολιτική δύναμη εκσυγχρονισμού, εξευρωπαϊσμού, εκπροσωπούσε το ήπιο Ισλάμ που συμπαθούσαν στη Δύση.
Σήμερα, η διακυβέρνηση Ερντογάν, που ξεκίνησε ως σωτήρας της οικονομίας που εφαρμόζει πιστά την συνταγή του ΔΝΤ, εκπροσωπεί ένα ισλάμ που καταστρέφει την οικονομία επειδή τα υψηλά επιτόκια είναι αμαρτία, μετατρέπει σε τζαμιά μουσεία όπως η Αγία Σοφία και η Μονή της Χώρας.
Τι άλλαξε, την εικοσαετία αυτή; Στη μακρά περίοδο διακυβέρνησης έγινε καθεστώς η οικογένεια του Αρχηγού, όπως τον αποκαλούν οι οπαδοί του. Σήμερα η οικογένεια θεωρείται πάμπλουτη, υπάρχει ένα δίκτυο επιχειρηματιών που αναδείχθηκαν χάρη σε αυτόν, υπάρχουν κρατικές και ημικρατικές δομές, όπως οργανώσεις νεολαίας, θρησκευόμενων κ.α. που είναι πιστός στρατός. Εξελίχθηκε σε έναν αυταρχικό ηγέτη που δεν μπορεί να χάσει εκλογές. Θα κάνει ότι μπορεί για να μην συμβεί αυτό το ενδεχόμενο. Όποτε χρειάζεται θα κάνει υποχωρήσεις που θεωρεί χρήσιμες για να παραμείνει ο Μεγάλος Ηγέτης. Για πάντα!
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις