Ο Γιώργος ψάχνεται

Ο Γιώργος ψάχνεται
ΠΑΤΡΑ-Ο Γιώργος Παπανδρέου επικεφαλής του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών μιλά σε συγκεντρωση στην Πάτρα,Τετάρτη 25 Μαΐου.(EUROKINISSI) Eurokinissi

Έξι χρόνια μετά το Καστελόριζο ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ αλλάζει σελίδα και, μετά το “λεφτά υπάρχουν”, ανακαλύπτει ότι “σε αυτή τη χώρα όλοι θα βουλιάξουμε”

O Γιώργος Παπανδρέου προφανώς δεν θέλει να μείνει στην ιστορία σαν ο πρωθυπουργός που μας έβαλε στα μνημόνια, αλλά δυστυχώς για αυτόν, όσα μέσα κι αν έχει λόγω οικογενειακής παράδοσης, η ιστορία δεν μπορεί να του κάνει αυτή τη χάρη.

Θα ήθελε επίσης, να ξεχάσουμε όλοι μας, και ιδίως οι πολλοί που τον είχαν ψηφίσει τότε, την περιβόητη πλέον ρήση του “Λεφτά υπάρχουν”. Αλλά ούτε αυτό είναι δυνατόν, καθώς (και) με την πολιτική του το χρήμα εξαφανίστηκε από τις τσέπες μας και τώρα πια δεν φαίνεται ούτε στον ορίζοντα, παρά τις επίμονες προσπάθειες όλων των πρωθυπουργών που τον διαδέχτηκαν να μας πείσουν ότι δεν καταλαβαίνουμε.

Το παλεύει πάντως. Πότε από το ένα κανάλι και πότε από το άλλο, προσπαθεί να βρει την επόμενη ατάκα που θα κάνει γκελ, μήπως και έτσι βρεθεί τρόπος για να επανέλθει στην κεντρική πασαρέλα.

Δεν ξέρω αν είναι δική του ιδέα ή τον τον πήραν στο λαιμό τους οι σύμβουλοί του, αλλά η τελευταία του απόπειρα να δηλώσει ανοιχτός σε συνεργασία με τον Σύριζα υπό την… προϋπόθεση ότι θα υπάρξει μια “σωστή προγραμματική βάση”, μοιάζει να είναι αυτό που ο απλός κόσμος περιγράφει με τη φράση “ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται”.

Και αυτό δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ειδικά όταν ο πρώην πρόεδρος του Πασόκ προσθέτει -έτσι απλά- ότι πρέπει όλοι “να φύγουμε από τις μικροφιλοδοξίες”, αποδεικνύοντας ότι το πιο δύσκολο πράγμα για έναν πρώην είναι η αυτοκριτική.

Βέβαια, ο Γ. Παπανδρέου εξακολουθεί να είναι πρόεδρος της Σοσιαλιστικής… Διεθνούς. Είναι λοιπόν υποχρεωμένος -εκτός από τα… τρέχοντα περί συνεργασιών- να μιλήσει και για τα ευρύτερα πολιτικά ζητήματα. Εκεί λοιπόν του δίνει και καταλαβαίνει.

Γιατί είναι καινοτόμος, σχεδόν σαν τον Σύριζα: “Η χώρα χρειάζεται συνεννόηση των πολιτικών και παραγωγικών δυνάμεων”. Και βεβαίως συγκεκριμένος, όπως όλοι οι μεταρρυθμιστές, από τον Σημίτη και εντεύθεν : “Η χώρα χρειάζεται σχέδιο, τόλμη και αποφασιστικότητα”. Αλλά πάνω απ’ όλα ο Γιώργος Παπανδρέου είναι οραματιστής: “Να δούμε ότι σε αυτή την χώρα όλοι θα βουλιάξουμε”.

Ναι, έτσι ακριβώς. Και δεν βρέθηκε ένας έστω χριστιανός, από αυτούς που γυρνάνε γύρω του και δηλώνουν επιτελείς, να του πει μπάστα, να το πούμε αλλιώς, γιατί θα αρχίσουν όλοι να ξανασυζητάνε ποιος έβαλε την ρημαδοϋπογραφή για να τους… πετάξουμε στη θάλασσα και να θαλασσοπνίγονται έξι χρόνια τώρα, και μετά δεν μας ξεπλένει ούτε ο Ιορδάνης ποταμός και πάει και το σωσίβιο του Σύριζα που μας υποσχέθηκε ο Πιτέλα!

*Ο Βαγγέλης Δεληπέτρος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα