Ο Κύρτσος διεγράφη, οι αλήθειες που λέει δεν διαγράφονται…

Ο Κύρτσος διεγράφη, οι αλήθειες που λέει δεν διαγράφονται…
Ο Γιώργος Κύρτσος sooc

Ο Γιώργος Καρελιάς γράφει για την αναμενόμενη και θεμιτή διαγραφή του Γιώργου Κύρτσου και τις κατά καιρούς εύστοχες επισημάνσεις του.

Ας το πούμε από την αρχή καθαρά. Η διαγραφή του  ευρωβουλευτή Γιώργου  Κύρτσου ήταν αναμενόμενη. Και ήταν θεμιτή. Κανένα  κόμμα δεν θα ανεχόταν να δέχεται διαρκώς τόσο καίρια αντιπολίτευση από δικό του στέλεχος, δεν το ανέχθηκε ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το κακό για τον πρωθυπουργό είναι ότι δεν μπορεί να διαγράψει και όσα λέει ο ευρωβουλευτής. Διότι είναι πολύ φανερό ότι λέει αλήθειες.

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις αναζητούνται τα αίτια πίσω από τη συμπεριφορά των προσώπων. Αραγε, ποιος λόγο είχε ο Κύρτσος να τα λέει τόσο «χοντρά» και να προκαλεί κάθε τρεις και λίγο τον κ. Μητσοτάκη, του οποίου υποστηρικτής ήταν το 2016 στη μάχη για την αρχηγία της ΝΔ;

Η πιο πειστική απάντηση είναι ότι είναι σίγουρος ότι δεν πρόκειται να είναι ξανά υποψήφιος και ετοιμάζει έτσι τη μεταπήδησή του σε άλλο κόμμα. Ως πιο πιθανό θεωρείται κάποιο κόμμα δεξιότερα της ΝΔ, με το κόμμα του κ. Βελλόπουλου να είναι το πιο σίγουρο ότι θα εκπροσωπηθεί ξανά είτε στην Ευρωβουλή είτε στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Αυτά, όμως, είναι δευτερεύοντα και αφορούν τη σχέση του διαγραφέντος με τη ΝΔ ή με το επόμενο κόμμα του. Τα πρωτεύοντα είναι αυτά που έλεγε και τον οδήγησαν στη διαγραφή.

Είναι, όντως, εντυπωσιακό ότι οι κατά καιρούς επισημάνσεις του κ. Κύρτσου δεν έχουν γίνει τόσο εύστοχα από κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης. Τις θυμίζουμε:

  • Την ώρα που η κυβέρνηση αυτοθαυμαζόταν για τα «επιτεύγματά» της στην πανδημία, εκείνος έγραφε ότι «η πολιτική που εφαρμόζεται είναι ξεπερασμένη από τις εξελίξεις». Δικαιώθηκε. Τότε που το έγραφε(Νοέμβριος  2021) είχαμε 70-89 νεκρούς την ημέρα. Λίγους μήνες αργότερα είχαμε εκατόμβες.
  • Είχε επανειλημμένα αμφισβητήσει αυτά που η κυβέρνηση πρόβαλε ως «επιτεύγματα» στην οικονομία, λέγοντας ότι παροχές με 200% χρέος και 10% έλλειμμα  είναι αδιανόητες. Επιπλέον, μιλούσε για τις χιλιάδες συντάξεις που εκκρεμούν και τελευταία επεσήμαινε ότι η ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης, με τη μεγάλη εξάρτηση από το φυσικό αέριο και τη μεγάλη αύξηση του ρεύματος δυσκολεύει την καθημερινή ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.
  • Αυτό, όμως, που «έτσουξε» περισσότερο απ’ όλα ήταν η κριτική που άσκησε για το σκάνδαλο Νοβάρτις και για τις διώξεις εναντίον δημοσιογράφων και της εισαγγελέως Τουλουπάκη. Μάλιστα, η σύνδεση που έκανε με τα καθεστώτα της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, τα οποία βρίσκονται στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για παραβιάσεις κανόνων του κράτους δικαίου, εξόργισαν τον κ. Μητσοτάκη. Διότι  ένας ευρωβουλευτής της ΝΔ ουσιαστικά υιοθετεί την κριτική της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση ακολουθεί πρακτικές αυταρχικών καθεστώτων, όπως του Όρμπαν της Ουγγαρίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ανακοίνωση για τη διαγραφή του η ΝΔ ισχυρίζεται ότι ο κ. Κύρτσος «δυσφημεί διεθνώς τη χώρα αμφισβητώντας την ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης». Πόση αλήθεια περιέχει ο ίσχυρισμός αυτός; Ελάχιστη. Για τους εξής λόγους:

Πρώτον, είναι παγκόσμια πρωτοτυπία, τουλάχιστον σε χώρες του λεγόμενου ελεύθερου κόσμου, να διώκονται εισαγγελείς που ερεύνησαν ένα σκάνδαλο. Εξίσου πρωτότυπο είναι να διώκονται και δημοσιογράφοι που ασχολήθηκαν με το ίδιο  σκάνδαλο.

Δεύτερον, ο ισχυρισμός ότι η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει καταρριφθεί από το γεγονός ότι εμπλακέντες υπουργοί έχουν προαναγγείλει τις διώξεις, ο δε Αδωνις Γεωργιάδης έχει πει από την τηλεόραση ότι η Τουλουπάκη «πρέπει να πάει φυλακή»! Αν αυτά δεν είναι ωμές παρεμβάσεις της εκτελεστικής εξουσίας στη δικαστική, τι είναι;

Είναι υπερβολή να πει κανείς ότι η Ελλάδα είναι σαν την Ουγγαρία του Ορμπαν. Όμως, ορισμένα γεγονότα( διώξεις κατά εισαγγελέων και δημοσιογράφων, που ερεύνησαν ένα σκάνδαλο, μεγάλο ποσοστό ομοφωνίας στα μέσα ενημέρωσης με ευνοημένη  την κυβέρνηση) γεννούν ανησυχία για τη συνέχεια. Ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του πρέπει να αποδεχτούν ότι οι πολιτικοί τους αντίπαλοι είναι στη Βουλή και στα κόμματα, όχι στην εισαγγελία και στα μέσα ενημέρωσης. Αλλιώς εύκολα θα διολισθήσουν σε αυταρχικές πρακτικές, οι οποίες, όμως, δεν είναι ανεκτές στην Ευρώπη.

Ο Κύρτσος, λοιπόν, διεγράφη. Αλλά όσα λέει δεν διαγράφονται.  Διότι είναι εύστοχες επισημάνσεις και πραγματικά προβλήματα, τα οποία ο πρωθυπουργός και οι συν αυτώ θα βρίσκουν κάθε μέρα μπροστά τους.

Με τη διαγραφή Κύρτσου ο κ. Μητοτάκης έκανε απλώς αυτό που λέει ο αφορισμός του Αμερικανού χιουμορίστα Φράνκλιν Τζόουνς: «Ο ευκολότερος τρόπος να λύσεις ένα πρόβλημα είναι να διαλέξεις ένα εύκολο»…

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα