Ο Σόιμπλε ως εργαλείο άσκησης πολιτικής

Ο Σόιμπλε ως εργαλείο άσκησης πολιτικής

Βρίζεις τον Σόιμπλε; Είσαι πατριώτης. Το διακομματικό τεστ εθνικοφροσύνης που κάνει θραύση και διαχωρίζει τους Έλληνες από τους γερμανοτσολιάδες…

Για τους λαϊκούς θυμόσοφους σχολιαστές της πολιτικής πραγματικότητας, ο Γερμανός Ομοσπονδιακός ΥΠΟΙΚ αποτελεί διαχρονικά την εύκολη λύση για την εξήγηση όλων των δεινών που πλήττουν τον περιούσιο λαό μας. Είναι εντυπωσιακό ωστόσο πως ολόκληρο το φάσμα των ιδεολογικών απόψεων βάλλει κατά του “σκιώδους άρχοντα της Ευρώπης”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτονόητο ότι θα συνέχιζε να κατηγορεί τη ΝΔ για ταύτιση απόψεων με τον Σόιμπλε. Αποτελεί τη συνέχιση της διχαστικής ρητορικής που υιοθέτησε με επιτυχία από τον καιρό της αντιπολίτευσης. Το διχαστικό δίλημμα “με την κοινωνία ή με τον Σόιμπλε” που φιλοξένησε την προηγούμενη εβδομάδα στο πρωτοσέλιδο της, η κομματική εφημερίδα Αυγή (15 Δεκεμβρίου), είναι ενδεικτικό της μεθοδολογίας που επελέγη.

Ακολούθησε ένα μπαράζ δηλώσεων από πλευράς κυβερνητικών στελεχών. Από τον γραμματέα Παν. Ρήγα που δήλωσε ότι: “η ΝΔ πρέπει να σταματήσει να είναι φερέφωνο του Σόιμπλε” (Πρακτορείο 104,9 Fm – 20 Δεκεμβρίου) μέχρι τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππά που δήλωσε επίσης ότι: “Η ΝΔ είναι το “αποκούμπι” του Σόιμπλε στην Ελλάδα” (ΑΝΤ1 – 19 Δεκεμβρίου), οι διάφορες είναι ελάχιστες.

Και αν η χρήση (και κατάχρηση) του “κακού λύκου” Σόιμπλε θεωρείται αυτονόητη για την Κυβέρνηση, εξίσου αυτονόητη είναι η χρήση του Γερμανού ΥΠΟΙΚ για την αντιπολίτευση. Η ΝΔ επιχειρεί να εμφανίσει τον πρωθυπουργό και τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ως την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος. Όχι γιατί έχουν κοινό στόχο, όπως επισημαίνουν, αλλά διότι με τους χειρισμούς του, ο Πρωθυπουργός δίνει πάτημα για νέες καταστροφικές καθυστερήσεις και επαναφορά της ατζέντας του Grexit.

Το δήλωσε ξεκάθαρα ακόμη και η Ντόρα Μπακογιάννη, τονίζοντας ότι: «ο κ. Τσίπρας και ο κ. Σόιμπλε είναι δύο αλληλοτροφοδοτούμενα πρόσωπα, που ναρκοθετούν το μέλλον της χώρας» (Real News 18 Δεκέμβριου).

Για τα υπόλοιπα μικρότερα κόμματα ο Σοιμπλε είναι ψωμοτύρι. Πάει με όλα. Η αντισυστημικότητα, η υπερηφάνεια, η αξιοπρέπεια και η λεβεντιά στην Ελλάδα του 2016 αποδεικνύεται με το πόσο βρίζει κανείς το Σοίμπλε. Από τους ακροαριστερούς μέχρι τους φασίστες, όλοι μπορούν να θεωρούν το Γερμανό ΥΠΟΙΚ, υπεύθυνο για τα κακά της μοίρας μας.

Στην πραγματικότητα, πίσω από τη δαιμονοποίηση του “δαίμονα Σόιμπλε”, άπαντες κρύβουν την ανεπάρκεια των πολιτικών τους. Δεν συζητούν για το πώς η χώρα θα αντιμετωπίσει τις παθογένειές που την έφεραν στον γκρεμό. Ο Σοίμπλε είναι η βολική λύση για να δοθεί εξήγηση στο εξής παράδοξο: Πως μια χώρα στην οποία όλα πάνε πρίμα και οι πολιτικοί νοιάζονται για την ευημερία και τον λαό, υπάρχει τόσο παρατεταμένη κρίση;

Η απάντηση είναι απλή. Φταίει ο Σοίμπλε, στον οποίο φορτώνουν τα πάντα. Έτσι αποποιούνται κάθε ευθύνης. Το αν ο ισχυρός άνδρας της γερμανικής οικονομίας έχει ευθύνες ή όχι για την εξέλιξη της Ευρωπαικής Ένωσης, είναι μεγάλο θέμα. Ακόμη και αν δεχτούμε για την οικονομία του χώρου και της συζήτησης ότι ευθύνεται αποκλειστικά για διάφορες επιλογές, αυτό δεν απαλλάσσει τους Έλληνες πολιτικούς που δικαιολογούν την απραξία τους διά της δαιμονοποίησης του Σοίμπλε.

Ακόμη και αν δεχτούμε ότι η λύση που προτείνει είναι στρεβλή, κακή ψυχρή και ανάποδη, οφείλουμε να ομολογήσουμε δύο πράγματα. Πρώτον ότι δεν έχουμε ακούσει καμιά σοβαρή εναλλακτική και δεύτερον ότι παρά τον πόλεμο εναντίον του, όλες οι κυβερνήσεις ακολούθησαν εν τέλει τη δική του λύση. Βρίζοντας τον ταυτόχρονα.

Το θέμα δεν είναι αν φταίει η όχι ο Σοιμπλε. Ας αφήσουμε τους Γερμανούς να τον κρίνουν, οι οποίοι ωστόσο τον τιμούν με την ψήφο τους από τη δεκαετία του ’60. Πρόσφατη δημοσκόπηση της Bild, καταγράφει ένα εντυπωσιακό 65% των πολιτών που εμπιστεύονται τον υπουργό Οικονομικών.

Ας προτείνουμε εμείς για τη χώρα μας κάτι ρεαλιστικό και εν συνεχεία ας αποδοκιμάσουμε εν χωρώ το Γερμανό ΥΠΟΙΚ και τις ιδέες του. Μέχρι τότε, η στείρα δαιμονοποίηση του Σοιμπλε είναι απλώς ο φερετζές της ανικανότητας να παράξουν πολιτική. Εφαρμόζουν την παλαιά κνίτικη μέθοδο της πολιτικής επιβίωσης διά της δημιουργίας εχθρών. Το χειρότερο είναι ότι οι περισσότεροι τους πιστεύουν ακόμη και συνεχίζουν να εξαπατώνται από τον μπαμπούλα Σόιμπλε.

Υ.Γ. Σε σχέση με το χθεσινό άρθρο που αφορούσε στην μίσθωση αγροτεμαχίων για να ολοκληρωθούν εγκαίρως οι δρόμοι και επειδή πολλοί αναγνώστες ήταν κατηγορηματικά αντίθετοι σε σχέση με το αν ακολουθείται ή όχι η συγκεκριμένη πρακτική, σύμφωνα με στοιχεία που έχω αναλυτικά στη διάθεσή μου, μόνο στην Ιόνια Οδό έχουν μισθωθεί συνολικά περίπου 1750 στρέμματα από 363 ιδιοκτήτες και στον E 65 πάνω από 800 στρέμματα. Παρεμπιπτόντως, δεν μιλάμε για ενοίκια που έχουν σχέση με τις τρέχουσες τιμές των περιοχών. Μιλάμε για ποσά που αγγίζουν τα όρια του εκβιασμού και επιβαρύνουν το κόστος κατασκευής…

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι αρθρογράφος του NEWS 247 και σύμβουλος έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα