Ο Βαρθολομαίος, η διαδοχή, οι… διάδοχοι, οι Ρώσοι και οι Τούρκοι
Ο Γιάννης Μιχελάκης γράφει για τους υποψήφιους διαδόχους του Βαρθολομαίου και τον καθοριστικό ρόλο της τουρκικής κυβέρνησης.
- 02 Νοεμβρίου 2021 06:24
Όταν πριν από λίγες ημέρες ο, πάντα προσεκτικός και μετρημένος στις δηλώσεις του, κ. Βαρθολομαίος δήλωνε ότι «παρακάλεσα τον Θεό για τη διαδοχή μου», δεν εξέπληξε τους παροικούντες στο Φανάρι.
Και αυτό, γιατί οι συζητήσεις για το θέμα, στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, έχουν ήδη ξεκινήσει, έχουν ήδη συγκροτηθεί οι ομάδες και όλοι οι υποψήφιοι έχουν -δυστυχώς- «σκαναριστεί» από την τουρκική κυβέρνηση.
Δεν ξέρω αν το θέμα απασχολεί, με το ίδιο ενδιαφέρον, που απασχολεί την Τουρκική κυβέρνηση και τους καθ’ ύλην αρμοδίους στην πατρίδα μας… Αυτό που ξέρω σίγουρα είναι ότι, όχι απλώς ενδιαφέρει, αλλά «καίει» τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, καθώς και τις άλλες ορθόδοξες εκκλησίες και τα υπόλοιπα Πατριαρχεία, για τους γνωστούς γεωπολιτικούς και εκκλησιαστικούς λόγους!
Η επίμαχη δήλωση του Οικουμενικού Πατριάρχη, που έχει περάσει τα 80 και βρίσκεται στον Πατριαρχικό Θρόνο επί 30 συναπτά έτη, δεν έγινε τυχαία. Ο κ. Βαρθολομαίος γνωρίζει πως, ανά πάσα στιγμή, μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα , όπως και όλοι οι «κοινοί θνητοί»… Γνωρίζει ακόμα ότι, μέσα στο πλήρωμα του Πατριαρχείου, υπάρχουν φιλοδοξίες. Αλλά και συμφέροντα, που ξεφεύγουν των ορίων του Φαναρίου, τα οποία μπορεί να καθορίσουν θετικά ή αρνητικά το μέλλον του Οικουμενικού Θρόνου. Γι‘ αυτό και για τον ίδιο θα ήταν σημαντικό να είναι αυτός, που θα καθορίσει τις εξελίξεις!
Οι “δελφίνοι”
Ποιοι θα μπορούσαν να είναι οι υποψήφιοι διάδοχοι του κ. Βαρθολομαίου; Αν διαβάζατε αυτό το κείμενο, πριν από την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας» παρουσία των Ερντογάν, Τσαβούσογλου και της «μαριονέτας» του «σουλτάνου» στα κατεχόμενα, του Ερσίν Τατάρ, που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της Αθήνας, της Λευκωσίας, αλλά και της ομογένειας, ο κ. Ελπιδοφόρος σίγουρα θα μπορούσε να θεωρηθεί ακόμα και το φαβορί…
Ο ίδιος ο κ. Ελπιδοφόρος εκτιμάται ότι ενδιαφέρεται άμεσα για τον Οικουμενικό Θρόνο. Έχει καλές σχέσεις με την τουρκική κυβέρνηση -παρά την έντονα αρνητική θέση που έχει πάρει δημόσια για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί- και τις συντηρεί σε ένα πολύ καλό επίπεδο, (στο πλαίσιο αυτό και η παρουσία του στην επίμαχη εκδήλωση, στη Νέα Υόρκη).
Ο Ιεράρχης ήταν πάντα δίπλα στον κ. Βαρθολομαίο και επιλέχτηκε ομόφωνα για τις ΗΠΑ, μετά από εντονότατο παρασκήνιο και πιέσεις στον προκάτοχο του θρόνου της Αμερικής, του Δημητρίου.
Μάλιστα, κάποιοι, βιάστηκαν να ερμηνεύσουν την δήλωση στήριξης του κ. Βαρθολομαίου στον κ. Ελπιδοφόρο, ως κίνηση στήριξης για την διαδοχή… Όμως, όσοι γνωρίζουν καλά τη «γλώσσα» του Φαναρίου, η φράση του κ. Βαρθολομαίου, ότι ο κ. Ελπιδοφόρος είναι για την Αρχιεπισκοπή της Αμερικής «ο καταλληλότερος και ο καλύτερος γι’ αυτή τη θέση», ουσιαστικά θεωρείται ότι «τον τελειώνει» από την κούρσα διαδοχής, πριν καλά-καλά αυτή ξεκινήσει!
Αν, λοιπόν, υποθέσουμε, (και το «υποθέσουμε» δεν σχήμα λόγου), ότι η υποψηφιότητα του κ. Ελπιδοφόρου έχει «καεί», ποιοι απομένουν ως «δελφίνοι»;
Ψηλά στην, όχι και τόσο μεγάλη, «short list», βρίσκεται ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, (κατά κόσμον Αδαμάκης). Αθόρυβος ιεράρχης, δεν είχε την προβολή, που είχε ο κ. Ελπιδοφόρος, στα μέσα ενημέρωσης, αλλά θεωρείται δραστήριος εκκλησιαστικά.
Διετέλεσε μητροπολίτης Γαλλίας από το 2003 έως το 2021 και Πρόεδρος της Συνόδου των Ευρωπαικών Εκκλησιών από το 2009.
Η εκλογή του, στην μητρόπολη Χαλκηδόνος, που θεωρείται η σημαντικότερη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, τον περασμένο Φεβρουάριο, έφερε αναταράξεις και προκάλεσε αντιδράσεις, ακόμη και στα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης. Ενώ «πίκρανε» άλλους μητροπολίτες, οι οποίοι έχουν γεννηθεί στην Κωνσταντινούπολη, (ο κ. Εμμανουήλ έχει γεννηθεί στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης). Είναι στην ουσία «ο υπουργός Εξωτερικών» του κ. Βαρθολομαίου και ο άνθρωπος που σήκωσε το βάρος των αντιδράσεων από τις δύσκολες αποφάσεις, που πάρθηκαν για το αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Εκκλησίας.
Εκτιμάται ότι έχει ισχυρές πολιτικές διασυνδέσεις. Μάλιστα, από τη στιγμή, που άφησε τη Μητρόπολη Γαλλίας, μοιραία, θεωρήθηκε από αρκετούς, ως ο εκλεκτός του Οικουμενικού Πατριάρχη για να τον διαδεχτεί.
Ελπιδοφόρος VS Εμμανουήλ
Αν θελήσουμε να συγκρίνουμε τον 68χρονο κ. Εμμανουήλ με τον 54χρονο κ. Ελπιδοφόρο, οι γνωρίζοντες καλά τα εκκλησιαστικά, εκτιμούν ότι η πλάστιγγα γέρνει υπέρ του Γέροντος Χαλκηδόνος, καθώς ο πρώτος έχει τεράστια πείρα για να διαχειριστεί τα κρίσιμα θέματα των σχέσεων με τις άλλες Εκκλησίες και κυρίως με το Πατριαρχείο της Μόσχας, από την πορεία των οποίων θα εξαρτηθεί -εν πολλοίς- και η συνέχιση του ρόλου του Πατριαρχείου ως η κεφαλή των ορθοδόξων επί γης.
Η θέση του τουρκικού τύπου
Ωστόσο, στο θέμα της διαδοχής του κ. Βαρθολομαίου, δυστυχώς, καθοριστικό ρόλο θα έχει, όπως προαναφέραμε, η τουρκική κυβέρνηση.
Τον τόνο για το θέμα αυτό, ίσως, να δίνουν οι αναφορές των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, τα οποία -προβοκατόρικα ίσως- δεν κρύβουν την προτιμησή τους στο πρόσωπο του μητροπολίτη Πριγκιποννήσων, του κ. Δημητρίου. Ο 67χρονος Δημήτριος, γεννημένος στα Ταταύλα, είναι μια ισχυρή προσωπικότητα. Κάποιοι, όμως, του προσάπτουν, ως αρνητικό, το γεγονός, ότι δεν έχει τον «κοσμοπολίτικο» χαρακτήρα και τις διεθνείς διασυνδέσεις, που θα απαιτούσε το Φανάρι, την δύσκολη, από πλευράς γεωπολιτικών προβλημάτων, περίοδο, που διανύουμε. Κάτι, που επιθυμεί ο κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος είναι οπαδός της εξωστρέφειας.
Και το απαραίτητο… “επιμύθιο”
Να ξεκαθαρίσουμε, ότι ο κ. Βαρθολομαίος δεν έχει μιλήσει ποτέ για παραίτηση. Αφορμή, για το παρόν πόνημα, η φράση του Ιεράρχη ότι «παρακάλεσα τον Θεό για τη διαδοχή μου» που προκάλεσε την διαδοχολογία.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει πετύχει σημαντικά πράγματα στα 30 χρόνια της παραμονής του στο τιμόνι της Ορθοδοξίας και, σίγουρα, δεν επιθυμεί πισωγυρίσματα, αλλά ούτε και εσωτερική φαγωμάρα, την οποία, σίγουρα, θα εκμεταλλευτούν οι Τούρκοι αλλά και οι Ρώσοι, οι οποίοι θέλουν ένα Φανάρι αδύναμο.
Ανεξάρτητα από το τι θα κάνει ο ίδιος, οι διεργασίες διαδοχής έχουν ξεκινήσει και όλοι είναι προετοιμασμένοι για την επόμενη μέρα. Εδώ θα είμαστε να την καταγράφουμε. Ελπίζω μόνο να την καταγράφουν και να πράξουν τα δέοντα, αυτοί, που στον τόπο μας είναι αρμόδιοι. Και να μην αφήσουν το παιχνίδι αυτό στους Τούρκους ή στους Ρώσους για να κερδίσουν γεωπολιτικά εκμεταλλευόμενοι το θρησκευτικό συναίσθημα στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Ευρώπη. Δεν μπορεί να μην έχουμε λόγο εμείς σε όλα αυτά!
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις