Οι αλήθειες της Έφης Αχτσιόγλου αλλά κι ένα φάουλ για κόκκινη κάρτα

Οι αλήθειες της Έφης Αχτσιόγλου αλλά κι ένα φάουλ για κόκκινη κάρτα
Η Έφη Αχτσιόγλου Eurokinissi

Μια μεστή ομιλία για τις ρωγμές στο υφιστάμενο καθεστώς και τις μετατοπίσεις που δημιουργεί η πανδημία, υπονομεύτηκε από μία άκρως επιλήψιμη διατύπωση περί κανονικότητας και Αριστεράς.

Στις μεταδόσεις ποδοσφαιρικών αγώνων ακούγεται συχνά ο χαρακτηρισμός «αβίαστο λάθος». Λόγου χάριν, για μια κακή μεταβίβαση της μπάλας χωρίς να πιέζεται ο παίχτης που διέπραξε το σφάλμα.

Ε, το ίδιο συνέβη με την Έφη Αχτσιόγλου: δεν επρόκειτο για «αβίαστο λάθος», αλλά για ένα φάουλ. Για μια θολή και επιλήψιμη διατύπωση περί κανονικότητας, ατομικισμού και ατομικής ευθύνης.

Μια ατυχής διατύπωση λίγων λέξεων στο τέλος μιας μεστής και συγκροτημένης παρέμβασης σε διαδικτυακή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για την πανδημία.

Η κα Αχτσιόγλου μίλησε με στοιχεία για τις ανατροπές και τις μετατοπίσεις που επέφερε στην Ευρώπη η πανδημία, για τις ευκαιρίες που προσφέρει, για την δυναμική των εξελίξεων και τον ρόλο της Αριστεράς.

Μόνο που στο κλείσιμο της ομιλίας υπέπεσε στο φάουλ: ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι η κανονικότητα δεν ευνοεί την δράση της Αριστεράς! Και ταυτόχρονα μπέρδεψε ασυγχώρητα τον ατομικισμό με την ατομική ευθύνη(θα δούμε παρακάτω την ακριβή διατύπωση).

Θα μπορούσε να μιλήσει για τη «νεοφιλελεύθερη κανονικότητα» της Ευρώπης, στην οποία κανονικότητα προκάλεσε τριγμούς και ρωγμές η πανδημία. Πιθανώς, αυτό εννοούσε. Αλλά δεν το είπε.

Ίσως, πάλι, να είχε κατά νου τον περίφημο αφορισμό του Μάο (Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση). Αλλά όπως το διατύπωσε, αδίκησε και τον «Μεγάλο Τιμονιέρη» και την συλλογιστική της.

Άλλο που δεν ήθελε η ΝΔ: αγνοώντας ηθελημένα τον πυρήνα της ομιλίας, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «υπονομεύει την εθνική προσπάθεια να αφήσουμε πίσω μας την πανδημία», ότι ποντάρει στον πόνο και στην καταστροφή και ότι βλέπει την πανδημία ως ευκαιρία για να επιβιώσει πολιτικά.

Βαριές κουβέντες, από αυτές που συνηθίζει η λαϊκίστικη, κακότεχνη προπαγάνδα. Το αστείο είναι ότι στα περί κανονικότητας, σημείο στο οποίο θα μπορούσε να ασκήσει αυστηρή κριτική, και να ‘χει δίκιο, η ΝΔ προτίμησε μια εξωφρενική ερμηνεία. Ότι τάχα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί να επανέλθει η χώρα στην κανονικότητα.

Προτού δούμε τι είπε η Αχτσιόγλου, σημειώνουμε το εξής: από την οργισμένη αντίδρασή της, την απάντηση στη ΝΔ, λείπει η αναφορά στα περί κανονικότητας. Όμως υπάρχει στο βίντεο της εκδήλωσης, που ανέβασε η ίδια μαζί με την δήλωσή της.

Η ουσία της ομιλίας

*Σημείο πρώτο: Είπε ότι η πανδημία ανέδειξε ως μεγεθυντικός φακός τα όρια του νεοφιλελεύθερου μοντέλου, που εξυμνούσε την ιδιωτική πρωτοβουλία, απαξίωνε τις δημόσιες δομές και διεκήρυττε ότι η ελεύθερη αγορά έχει λύσεις για όλα.

Ξαφνικά-συνέχισε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ- οι δεξιές και συντηρητικές κυβερνήσεις συνειδητοποίησαν την ανάγκη των Δημοσίων Συστημάτων Υγείας, αλλά και την παρέμβαση του κράτους στην αγορά.

Τελεί απολύτως εν δικαίω η Αχτσιόγλου. Ακριβώς αυτό συμβαίνει. Αψευδής μάρτυς, πρώτος και καλύτερος, ο κ.Μητσοτάκης που παραδέχτηκε ότι προεκλογικά είχε υποβαθμίσει την σημασία και τον ρόλο του ΕΣΥ. Στην ίδια ρότα όλες οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

Ενίσχυση του δημόσιου Συστήματος Υγείας, επιστράτευση του συκοφαντημένου κράτους, επιδοτήσεις, αναστολή λειτουργίας του δεσμευτικού οικονομικού πλαισίου, συγκρότηση του Ταμείου Ανάκαμψης κλπ.

*Σημείο δεύτερο: Η κα Αχτσιόγλου είπε ότι η Αριστερά πρέπει να εκμεταλλευτεί τις ρωγμές και τις μετατοπίσεις που δημιούργησε η πανδημία, καθώς η κοινωνία είδε, καταλαβαίνει και είναι έτοιμη να δεχτεί τις αλλαγές που προτείνει η Αριστερά.

Δηλαδή, δεν είπε τίποτε παραπάνω από αυτά που λένε όλοι. Ο καθένας από την ιδεολογική σκοπιά του. Μεταξύ αυτών και ο πρωθυπουργός. Ότι οι κρίσεις προσφέρονται ως ευκαιρίες για επούλωση των πληγών και δραστικό αναπροσανατολισμό σε πολλά πεδία.

Το ότι στην κρίση κάποιοι πλουτίζουν, είναι άλλης τάξεως ζήτημα, σύμφυτο πάντως με το υφιστάμενο καπιταλιστικό καθεστώς.

Το φάουλ

Παραθέτουμε ως έχει την επίμαχη αποστροφή της κας Αχτσιόγλου:

«Θα κλείσω λέγοντας το εξής, γιατί θεωρώ ότι είναι πραγματικά μια ευκαιρία αυτή: Η κανονικότητα, στην πραγματικότητα, δεν είναι ποτέ ευκαιρία για την Αριστερά. Η κανονικότητα οδηγεί στον ατομικισμό.

Και αν δείτε, ο ατομικισμός – γι’ αυτό και η κυβέρνηση επενδύει πάρα πολύ στην ατομική ευθύνη όλο αυτό τον καιρό, είναι πολύ οργανωμένη αυτή η προσέγγιση που κάνει –η ατομικότητα περισσότερο βοηθά την αντι-πολιτική και βοηθά τελικά, ουσιαστικά, την άκρα Δεξιά στο αφήγημά της».

…Εδώ μένεις ενεός: Με εξαίρεση τα περί ευκαιρίας, όλα τα υπόλοιπα συνιστούν σύνθεμα απλουστευτικών και λιπόθυμων προσεγγίσεων. Υλικό πρώτης τάξεως για σύγχυση και παρεξηγήσεις που εκθέτουν την Αριστερά.

Από τα κριτικά κείμενα για την ατυχέστατη κατακλείδα της Αχτσιόγλου, επιλέξαμε το πιο εύστοχο. Ένα κείμενο το οποίο επικεντρώνεται στα όντως επιλήψιμα σημεία, χωρίς-και αυτό-να αποφεύγει στο τέλος την παρερμηνεία και την δίκη προθέσεων για τις επιδιώξεις του ΣΥΡΙΖΑ. Το υπογράφει η Βάσω Κιντή, καθηγήτρια Πανεπιστημίου:

«Τι σχέση έχει η ατομική ευθύνη με τον ατομικισμό; Η Αχτσιόγλου είπε ότι η κανονικότητα “οδηγεί στον ατομικισμό. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση επενδύει πάρα πολύ στην ατομική ευθύνη όλον αυτόν τον καιρό, είναι πολύ οργανωμένη αυτή η προσέγγιση που κάνει».

Η ατομικότητα, όπως κι αν την εννοεί, μεθοδολογικά ή ηθικά, σημαίνει να σκέφτεσαι με βάση το άτομο, π.χ. για το συμφέρον του. Αλλά η ατομική ευθύνη μπορεί να αφορά τα καθήκοντα του κάθε ατόμου απέναντι στους άλλους, στο σύνολο, στους νόμους, στην ηθική, στο γενικό καλό.

Επίσης, γιατί η κανονικότητα οδηγεί στον ατομικισμό; Πότε έχεις την ευχέρεια να βρίσκεσαι με άλλους, να συνεργάζεσαι, να βοηθάς άλλους κλπ; Όταν τα πράγματα κυλούν σχετικά ομαλά, χωρίς απροσδόκητα συμβάντα, ή όταν υπάρχουν έκτακτες καταστάσεις και ο καθένας κοιτάζει πώς να σωθεί ατομικά;

Μετά μάς είπε ότι “η ατομικότητα περισσότερο βοηθά την αντιπολιτική και βοηθά ουσιαστικά την άκρα δεξιά στο αφήγημά της”. Γιατί αντιπολιτική; Ο νεοφιλελευθερισμός τον οποίο καταγγέλλει και ο οποίος εστιάζει στην ατομικότητα, δεν κάνει πολιτική;

Ούτε μάς εξήγησε πώς η κανονικότητα (που, κατ’ αυτήν, οδηγεί στην ατομικότητα), βοηθάει την άκρα δεξιά. Πότε ανεβαίνει η άκρα δεξιά; Όταν υπάρχει κανονικότητα ή όταν υπάρχουν έκτακτες καταστάσεις;

Δηλαδή, μας λέει ότι η κυβέρνηση, πολύ οργανωμένα, μιλάει για ατομική ευθύνη ώστε να προαγάγει την ατομικισμό ο οποίος θα επιστρέψει με την κανονικότητα. Γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αδράξει την ευκαιρία, να παρεμποδίσει την κανονικότητα ώστε να καταπολεμήσει τον ατομικισμό. Τρομερή ανάλυση!».

…Είναι προφανές ότι η Κιντή, στο τέλος, ερμηνεύει αυθαίρετα όσα ατυχή είπε η Αχτσιόγλου για την περιώνυμη κανονικότητα.

Όμως, έτσι είναι. Όταν πετάς την βενζίνη στερεοτύπων και ιδεολογημάτων στα ξερόκλαδα των λέξεων, αυτά παίρνουν φωτιά και σε καίνε.

Το έπαθε η Αχτσιόγλου εκθέτοντας εαυτήν και την Αριστερά. Με ένα φάουλ σε ολόκληρο αγώνα. Φάουλ για κόκκινη κάρτα.

Υ.Γ. Άνω ποταμών η δήλωση του κ. Πατέλη για τα διδακτορικά. Και τι πάει να πει συγγνώμη στην περίπτωση αυτή; Δεν υπήρχε κάποιο λάθος, κάτι εκ παραδρομής σε όσα ανέπτυξε. Ήταν όλα συνειδητά. Αυτά πιστεύει, αυτά είπε. Κανένα νόημα, επομένως, δεν είχε η συγγνώμη. Ούτε καν ως άπελπις προσπάθεια να μετριαστούν οι αρνητικότατες εντυπώσεις.

Από το πλήθος των κριτικών αντιδράσεων ξεχώρισε ένα εξαιρετικό κείμενο του Κώστα Γαβρόγλου, στο fb. Ψάξτε το. Δεν το παραθέτουμε γιατί, έτσι, το σημερινό μακροσκελές σημείωμα της στήλης θα…έφτανε μέχρι την γειτονική Συγγρού.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα