Οι δύο φόβοι του Μητσοτάκη: Πώς οι “ηττημένοι” μπορούν να νικήσουν…

Οι δύο φόβοι του Μητσοτάκη: Πώς οι “ηττημένοι” μπορούν να νικήσουν…
Κυριάκος Μητσοτάκης Menelaos Myrillas

Η κυβερνητική προπαγάνδα επιχειρεί να συνδέσει τη φήμη για "μυστική συνάντηση" Τσίπρα-Παπανδρέου με το σενάριο της "κυβέρνησης των ηττημένων", για να "τρομάξει" τους δεξιόστροφους ψηφοφόρους τους ΠΑΣΟΚ και να "αναστήσει" το πάλαι ποτέ "αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο".

Τις τελευταίες μέρες συμβαίνουν ορισμένα περίεργα -αλλά όχι και ανεξήγητα- στην προεκλογική αντιπαράθεση. Με πρώτο το σενάριο για «κυβέρνηση των ηττημένων», το οποίο επανέφερε, περιέργως, ο θεωρούμενος ως βέβαιος νικητής Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η κυβέρνηση «πετάει», η ΝΔ «σκίζει» στις δημοσκοπήσεις με μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή πάει για άνετη νίκη στις επερχόμενες εκλογές. Όμως, ο πρωθυπουργός μιλάει για «κυβέρνηση των ηττημένων», δηλαδή αυτήν που ενδέχεται να σχηματίσουν το δεύτερο, το τρίτο και κάποιο άλλο κόμμα της σημερινής αντιπολίτευσης.

Όμως, πώς γίνεται η ΝΔ να έχει μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο Μητσοτάκης να φοβάται ότι μπορεί η επόμενη -«σίγουρη» μέχρι τώρα- κυβέρνηση να μην είναι δική του; Δεν είναι ανεξήγητο;

Θα ήταν ανεξήγητο αν η εμφανιζόμενη εικόνα περί απόλυτης κυριαρχίας της ΝΔ ήταν αληθινή. Φαίνεται ότι δεν είναι, εξ ου και ο φόβος που δείχνει ο κ. Μητσοτάκης για τις μετεκλογικές εξελίξεις.

Αν η ΝΔ κερδίσει τις πρώτες εκλογές με τη μεγάλη διαφορά που δείχνουν μέχρι σήμερα οι δημοσκοπήσεις, τότε το ενδεχόμενο της «κυβέρνησης των ηττημένων» δεν υφίσταται. Η ΝΔ θα κερδίσει την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές.

Όμως, αν η δημοσκοπική εικόνα δεν αποδίδει και την εκλογική, όλα μπορεί να ανατραπούν. Ανατροπή σημαίνει είτε ότι η ΝΔ δεν θα είναι πρώτο κόμμα είτε ότι, ακόμα κι αν είναι, η διαφορά της από το δεύτερο θα είναι πολύ μικρή. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις η πιθανότητα να έχουμε άλλη κυβέρνηση μετά τις εκλογές είναι ισχυρή.

Αυτός είναι ο πρώτος φόβος της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη: το εκλογικό αποτέλεσμα να μην είναι το αναμενόμενο γι’ αυτούς, γεγονός που θα επιτρέψει στα άλλα κόμματα να εξετάσουν το ενδεχόμενα να σχηματίσουν δική τους κυβέρνηση.

Ο δεύτερος φόβος της ΝΔ και του πρωθυπουργού έχει σχέση με τη στάση του ΠΑΣΟΚ, που αποτελεί τον εν δυνάμει κυβερνητικό εταίρο τους. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, όμως, θα δυσκολευθεί να συγκυβερνήσει μαζί τους. Για τρεις λόγους. Πρώτον, διότι η προηγούμενη συγκυβέρνηση των δύο κόμματων (2012-2014) ευνόησε μόνο τη ΝΔ και κατέστρεψε το ΠΑΣΟΚ. Δεύτερον, διότι θα του είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσει πώς γίνεται να συγκυβερνήσει με τους ωτακουστές του, κατά την έκφραση του βουλευτή Χάρη Καστανίδη. Και, τρίτον, δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να επιδιώκει η επόμενη κυβέρνηση να είναι σοσιαλδημοκρατική και, ταυτόχρονα, να εξετάζει το ενδεχόμενο να έχει εταίρο τη ΝΔ, η οποία δεν έχει σχέση με τη σοσιαλδημοκρατία.

Ο φόβος, λοιπόν, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να συνεργαστεί μαζί τους οδηγεί τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη σε εκνευρισμό. Και αυτός ήταν πολύ φανερός στον τρόπο που προσπάθησε να εκμεταλλευθεί μια φήμη για «μυστική» συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Γιώργο Παπανδρέου. Η κυβερνητική προπαγάνδα επιχειρεί να συνδέσει μια φήμη με το σενάριο της «κυβέρνησης των ηττημένων», με προφανή στόχο να «τρομάξει» τους δεξιόστροφους ψηφοφόρους τους ΠΑΣΟΚ και να «αναστήσει» το πάλαι ποτέ «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο».

Όλα δείχνουν ότι, παρά την προβαλλόμενη δημοσκοπική εικόνα κυριαρχίας τους, η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης ανησυχούν για το εκλογικό αποτέλεσμα. Το οποίο, αν δεν είναι το προσδοκώμενο από αυτούς, μπορεί να τους οδηγήσει στην απώλεια της εξουσίας.

Αν αυτό συμβεί, θα είναι μεγάλο στραπάτσο, γιατί θα έχει διαψευστεί η βεβαιότητα όλων αυτών των χρόνων ότι η νέα κυβερνητική θητεία τους είναι δεδομένη.

Το παρελθόν έχει δείξει ότι τέτοιες βεβαιότητες δεν υπάρχουν. Το 1990, όταν ο πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού κέρδιζε θριαμβευτικά τις εκλογές, με το ΠΑΣΟΚ αποδυναμωμένο και τον Ανδρέα Παπανδρέου άρρωστο, υπόδικο και, όπως νόμιζαν, «τελειωμένο», όλοι είχαν πιστέψει ότι η ΝΔ θα κυριαρχούσε ανενόχλητη για χρόνια. Διαψεύστηκαν. Όλα ανατράπηκαν. Ο Ανδρέας Παπανδρέου θριάμβευσε το 1993 και επανήλθε στην πρωθυπουργία, για τρίτη φορά (ρεκόρ στη Μεταπολίτευση).

Βεβαίως, οι εποχές είναι διαφορετικές, όπως και τα γεγονότα. Και, κυρίως, σήμερα δεν υπάρχει πολιτικό μέγεθος σαν εκείνο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. Όμως, στην πολιτική δεν υπάρχουν βεβαιότητες. Και όσοι επαναπαύθηκαν σ’ αυτές το πλήρωσαν ακριβά.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα