Οι ευθυνόφοβοι πολιτικοί και η αφλογιστία του Μέσι

Οι ευθυνόφοβοι πολιτικοί και η αφλογιστία του Μέσι

Το παράδειγμα της Αργεντινής, ο Μέσι που δεν σκόραρε και οι Έλληνες πολιτικοί που ακόμα και τώρα αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους

Αν αναρωτιέστε για ποιο λόγο ο Μέσι δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και δεν σκόραρε στον αγώνα με την Τσέλσι την Τετάρτη, νομίζω πως έχω την απάντηση.

Είχε πιεί κρασάκι από τον τόπο του. Κάθε χρόνο την 17η Απριλίου οι απανταχού Αργεντινοί γιορτάζουν, πίνοντας κρασιά από σταφύλια malbec. Πρόκειται για φημισμένη ποικιλία από την Αργεντινή, την οποία μπορούσε να δοκιμάσει κανείς και στη γιορτή Malbec που έγινε στην Αθήνα.

Το γεγονός στάθηκε αφορμή να συζητήσω με ανθρώπους από την Αργεντινή που είτε κατοικούν, είτε είναι περαστικοί από την Ελλάδα.

Το θέμα βεβαίως το ένα και γνωστό: η οικονομική κρίση. Η Αργεντινή είναι μια χώρα που ένιωσε την οικονομική κρίση πολύ πριν από μας και σε μεγαλύτερο βαθμό. Σε ένα περίπου μήνα είχαν καταρρεύσει τα πάντα. Σήμερα η οικονομία της Αργεντινής έχει αναταχθεί αλλά η ψυχή του αργεντινού όχι.

Αυτό είναι το κομβικό νομίζω σημείο και για την Ελλάδα. Η ψυχή του Έλληνα έχει πληγωθεί βαθιά και δεν ξέρω αν θα μπορέσει να το ξεπεράσει.

Διανύουμε προεκλογική περίοδο και οι πολιτικοί προσπαθούν να φανούν ελκυστικοί στους ψηφοφόρους με ωραίες εκφράσεις, βαρύγδουπες δηλώσεις και ενίοτε προγραμματικές δεσμεύσεις.

Γενικόλογα και χαριτωμένα. Χωρίς χρονικό ορίζοντα. Όλα απροσδιόριστα, κάποια στιγμή στο μέλλον. Βεβαίως με αποφασιστικότητα για όσο διαρκεί μια ομιλία ή μια συνέντευξη. Λύσεις που δεν μιλάνε για κόπο αλλά για τρόπο και που βεβαίως το κάθε κόμμα έχει βρει.

Αυτό που θα ήθελα να ακούσω και δεν ακούω από κανένα πολιτικό ή κόμμα είναι το εξής: «Εμείς φθάσαμε τη χώρα ως εδώ, εμείς θα καταφέρουμε να τη βγάλουμε από την άσχημη κατάσταση. Με κόπο όμως και πολύ δουλειά και σε βάθος χρόνου. Ειλικρινά και με πείσμα για κάτι καλύτερο. Εμείς θα ματώσουμε αλλά οι επόμενες γενιές θα οικοδομήσουν σε υγιείς και στέρεες βάσεις».

Όλα αυτά με προσανατολισμό ευρωπαϊκό και διάθεση να αναλάβουν την ευθύνη και το βάρος να στηρίξουν τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις που έχουμε μπροστά μας.

* Η Μαρία Καρακλιούμη έχει εργαστεί στο χώρο της εκπαίδευσης, της δημοσκόπησης και της επικοινωνίας. Έχει διατελέσει Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου, υπεύθυνη γραφείου τύπου και Γραμματέας του Τομέα Τύπου και ΜΜΕ του ΠΑΣΟΚ, καθώς επίσης και μέλος του ΔΣ του ΙΣΤΑΜΕ – Ανδρέας Παπανδρέου. Είναι μέλος του ΔΣ της ΕΕΑΕΣ και ΓΓ του Eurodefense Greece. Από το 2011 είναι Αντιπεριφερειάρχης Αττικής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα