Οι “κοριοί” στον Ανδρουλάκη φέρνουν την πολιτική κανονικότητα…
Από την μη κανονικότητα στην πολιτική ζωή της χώρας που άρχισε το 2011, στην αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών και στο "καμένο" σενάριο της επανεκλογής Μητσοτάκη με τις ψήφους και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.
- 19 Αυγούστου 2022 06:09
Εδώ και δέκα χρόνια, από την αρχή της οικονομικής κρίσης, η πολιτική ζωή της χώρας βασίζεται σε «παρά φύσιν» σχέσεις και κινείται σε μη κανονικούς ρυθμούς. Όλα αυτά τείνει να τα ανατρέψει ένα μη αναμενόμενο γεγονός, όπως είναι το εν εξελίξει σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.
Η μη κανονικότητα άρχισε το 2011, όταν υποχρεώθηκε σε παραίτηση ο νικητής των εκλογών του 2009 Γιώργος Παπανδρέου και κορυφώθηκε αμέσως μετά τις εκλογές του 2012, όταν έγινε η, αδιανόητη μέχρι τότε, συνεργασία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Μεγάλο θύμα αυτής της συνεργασίας ήταν το ΠΑΣΟΚ, οι ψηφοφόροι του οποίου «μετακόμισαν» στον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι το άλλοτε κραταιό κόμμα της Μεταπολίτευσης απειλήθηκε με κοινοβουλευτική εξαφάνιση(4,68% στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015) και έκτοτε βολοδέρνει με μονοψήφια ποσοστά.
Οι εκλογές του 2015 έφεραν άλλη μία «παρά φύσιν» συνεργασία, αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμένου. Η συνεργασία αυτή εξαφάνισε μεν κοινοβουλευτικά το κόμμα του Καμένου στις εκλογές του 2019, αλλά άφησε και μια ανοιχτή πληγή στο «δεξί πλευρό» του ΣΥΡΙΖΑ, αφού έχασε την επαφή του με τμήμα των αποκαλούμενων «κεντρογενών» ψηφοφόρων, που στράφηκε στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη και της έδωσε την αυτοδυναμία. Η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ και οι εναγκαλισμοί Τσίπρα -Καμένου οδήγησαν στο περιβόητο «αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο», το οποίο, τώρα πια, έχει μεν εξασθενήσει, αλλά εκπρόσωποί του παραμένουν ακόμα μέσα στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ του Νίκου Ανδρουλάκη.
Η αποκάλυψη της παρακολούθησης του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από την υπαγόμενη απευθείας στον πρωθυπουργό ΕΥΠ οδήγησε σε δύο μη αναμενόμενες, μέχρι εκείνη τη στιγμή, εξελίξεις:
Πρώτον, κατάφερε καίριο πλήγμα στο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, καθώς στο ΠΑΣΟΚ συνειδητοποίησαν ότι ο πολιτικός εχθρός τους βρίσκεται στα δεξιά τους και όχι στα αριστερά τους. «Εσείς με παρακολουθούσατε μέσω της ΕΥΠ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό. Ακόμη και επιφανείς θιασώτες του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου, όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, υποχρεώθηκαν να αποδοκιμάσουν έντονα την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, καταρρίπτοντας το επιχείρημα του κ. Μητσοτάκη ότι ήταν «νόμιμη».
Δεύτερον, έβαλε τέλος στα σενάρια για εκ νέου κυβερνητική συνεργασία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, αν οι προσεχείς εκλογές δεν δώσουν αυτοδυναμία σε κανένα κόμμα. Αυτό έχει προκαλέσει εκνευρισμό στη ΝΔ, που βλέπει ότι μετά τις προσεχείς εκλογές, αν χρειαστεί συνεταίρο, δεν θα μπορεί να τον αναζητήσει στο χώρο του Κέντρου, αλλά στα δεξιά της, σε όποιο ακροδεξιό κόμμα εισέλθει στη Βουλή.
Επιπλέον, έχει αποδυναμωθεί η δεξιόστροφη συνιστώσα μέσα στο ΠΑΣΟΚ(την εξέφρασε στις εσωκομματικές εκλογές ο Ανδρέας Λοβέρδος), μολονότι στις τάξεις της παραμένει ακόμα ισχυρό το «αντιΣΥΡΙΖΑ πνεύμα».
Όλα αυτά συνιστούν μια στροφή προς την πολιτική κανονικότητα, με προφανή αιτία το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Νέα κυβερνητική συνεργασία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έχει ήδη αποκλειστεί, καθώς θα είναι σχεδόν αδύνατο στον κ. Ανδρουλάκη να συνυπάρξει στα ίδια κυβερνητικά έδρανα με αυτούς που σήμερα καταγγέλλει ότι τον παρακολουθούσαν.
Στροφή προς την κανονικότητα θα ήταν και ενδεχόμενη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Διότι ένα κόμμα της Κεντροαριστεράς είναι περισσότερο φυσιολογικό να συνεργάζεται με ένα κόμμα της Αριστεράς παρά με το αντίστοιχο της Δεξιάς, πόσο μάλλον που η συνεργασία αυτή, κατά την περίοδο 2012-2014, ωφέλησε μόνο τη ΝΔ και «σακάτεψε» το ΠΑΣΟΚ. Όμως, το αν θα γίνει κυβερνητική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ θα εξαρτηθεί, πρωτίστως, από το εκλογικό αποτέλεσμα.
Συμπέρασμα: Οσοι έβαλαν «κοριούς» στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη δεν υπολόγισαν ότι, αν ανακαλύπτονταν, θα διέλυαν και τις τελευταίες πιθανότητες να ξαναγίνει ο κ. Μητσοτάκης πρωθυπουργός με τις ψήφους και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Αυτό το σενάριο έχει πλέον «καεί». Όλα τα άλλα θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των προσεχών εκλογών.