Ώρα να πέσουν οι μάσκες

Ώρα να πέσουν οι μάσκες

Και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θέλουν το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και προκειμένου να το ικανοποιήσουν προτείνουν τον ανάστροφο κόφτη. Το ερώτημα είναι θέλει κανείς ένα πρόγραμμα που να βγαίνει

Το σημερινό Eurogroup, το πρώτο της χρονιάς, δεν αναμένεται να δώσει λύση στο σίριαλ της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά είναι κρίσιμο ως προς την ανίχνευση διαθέσεων από πλευράς των εταίρων και δανειστών.

Ήδη όμως τα μηνύματα δεν είναι καθόλου ευοίωνα. Και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, μετά το Βερολίνο, διαμηνύουν ότι θέλουν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Είναι άλλωστε ο “βολικός κακός”, που βάζουν μπροστά οι Ευρωπαίοι εταίροι.

Το Ταμείο βολεύει για να ζητά εκείνο τα σκληρά μέτρα πχ στα εργασιακά και οι εκπρόσωποι της κατά τα άλλα συμμάχου Κομισιόν μέσα στη διαπραγμάτευση να σφυρίζουν αδιάφορα, παρά τις δημόσιες δηλώσεις περί ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Δεν βολεύει όμως τη Γερμανία μία ρύθμιση χρέους τώρα και μία επαναδιαπραγμάτευση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Διότι τους εταίρους μας δεν τους ενδιαφέρει εάν το πρόγραμμα “βγαίνει”, αλλά εάν βγαίνει ο πολιτικός σχεδιασμός του καθενός εξ αυτών.

Προκειμένου τώρα να ευαρεστηθεί το ΔΝΤ να παραμείνει (και να μην αποχωρήσει χάνοντας 12 δισ ευρώ), οι ευρωπαϊκοί θεσμοί απορρίπτουν ουσιαστικά την πρόταση της Αθήνας για μία επέκταση του κόφτη χωρίς νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων, αντιπροτείνοντας (για την ακρίβεια πιέζοντας για) “ανάστροφο” κόφτη, δηλαδή νομοθέτηση μέτρων ύψους 4,5 δισ ευρώ όπως ζητά το Ταμείο από τώρα, αλλά με τη διευκρίνιση πως εάν επιτευχθούν τα υψηλά πρωτογενή 3,5% να ακυρώνεται η εφαρμογή τους.

Και αυτό ενώ οποιοσδήποτε με στοιχειώδη γνώση οικονομικών θα συμφωνήσει πως ο στόχος αυτός, των υψηλών πρωτογενών, είναι απλώς αδύνατος, πολλώ δε μάλλον σε μία οικονομία και μία κοινωνία καθημαγμένη όσο η ελληνική.

Η κυβέρνηση μπροστά σε αυτά τα δεδομένα και συνυπολογίζοντας το μήνυμα που έχει ήδη σταλεί από τους εταίρους μας ότι εάν δεν κλείσει συμφωνία μέσα στο Φεβρουάριο όλα θα “παγώσουν” ξανά μέχρι το καλοκαίρι λόγω των επικείμενων ολλανδικών και γαλλικών εκλογών την άνοιξη (και το καλοκαίρι πιθανότατα δε θα ξεπαγώσουν, αφού τότε θα μπαίνει στην τελική προεκλογική ευθεία η Γερμανία), καλείται να λάβει τις αποφάσεις της.

Δυστυχώς βέβαια όταν έχεις βάλει την υπογραφή σου, είναι πολύ δύσκολο να διαπραγματευθείς πια.

*Της Βίκυς Σαμαρά, αρχισυντάκτριας πολιτικού του NEWS247

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα