Ό,τι ήταν να ειπωθεί για εκλογές, ειπώθηκε. Αλλά… τι ειπώθηκε;
Η σαφήνεια της κυβέρνησης για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δεν θα μπορούσε να είναι πιο ασαφής.
- 24 Ιουνίου 2022 06:52
«Ότι ήταν να ειπωθεί για τις εκλογές, ειπώθηκε με απόλυτη σαφήνεια και απόλυτη ειλικρίνεια από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό».
Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε χθες (αλλά και προχθές) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν ρωτήθηκε για το αν βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Μια δήλωση που και ο ίδιος ο Γιάννης Οικονόμου καταλαβαίνει πως δεν κλείνει την συζήτηση και την φημολογία για πρόωρες εκλογές τους επόμενους μήνες. Γιατί δεν υπηρετεί αυτά ακριβώς που επικαλείται: Την σαφήνεια και την ειλικρίνεια.
Πώς να το κάνουμε το … «ναι μεν αλλά» δεν είναι δυνατόν να αποτελεί έκφραση σαφήνειας. Κι αυτό ακριβώς περιλαμβάνουν οι ισχυρισμοί του πρωθυπουργού στις δύο τελευταίες του συνεντεύξεις. Μια και υποστήριξε ότι δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές, παρά μόνον στην περίπτωση που κρίνει ότι το κλίμα της πολιτικής αντιπαράθεσης δεν κάνει καλό στην χώρα. Δηλαδή …δεν θα γίνουν, εκτός κι αν γίνουν.
Προφανώς με αυτές τις δηλώσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ήθελε να μας πληροφορήσει ότι η προκήρυξη εκλογών είναι προνόμιο του πρωθυπουργού. Αυτό το γνωρίζουν όλοι. Αντιθέτως ήθελε να καταστήσει σαφές ότι είναι πιθανόν να ασκήσει αυτό το δικαίωμα σε χρόνο διαφορετικό από αυτόν που έως τώρα κατηγορηματικά δήλωνε. Δηλαδή στο τέλος της 4ετίας (άντε μερικούς μήνες νωρίτερα).
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμούσε – εμφανώς- να απεμπλακεί από την «δέσμευση» που ο ίδιος είχε θέσει στον εαυτό του. Όπως και να μετακυλήσει σε άλλους την ευθύνη (στην προκειμένη περίπτωση στην αντιπολίτευση) για το ότι εγκαταλείπει την «θεσμική» εικόνα που προσεκτικά φιλοτεχνούσε επί σχεδόν τρία χρόνια. Έτσι κατέληξε ο ίδιος να δημιουργεί κλίμα πολιτικής αστάθειας την ίδια στιγμή που παρουσιάζεται υπέρμαχος της πολιτικής σταθερότητας και των εκλογικών νόμων που την διασφαλίζουν.
Ένα πολύ ενδιαφέρον ερώτημα είναι το «τι» μπορεί να αναγκάσει έναν να οδηγηθεί σε τέτοιες αντιφάσεις; Ιδίως όταν πρόκειται για ένα πολιτικό που φροντίζει ιδιαίτερα για το «image» του και έχει εδώ και καιρό οικοδομήσει ισχυρούς μηχανισμούς προσωπικής προστασίας.
Σε πρώτο επίπεδο την απάντηση δίνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το καθένα με τον τρόπο του. Το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί πλέον να διαχειριστεί την λαϊκή δυσαρέσκεια που έχει προκαλέσει η πολιτική του σε συνδυασμό με το διεθνές και οικονομικό περιβάλλον.
Επιπρόσθετα όμως δεν μπορεί να μην «προσμετρήσει» κανείς και την σπουδή που δείχνουν φιλοκυβερνητικοί «μιντιακοί» όμιλοι να «παίξουν» το σενάριο των πρόωρων εκλογών. Να θυμηθούμε ότι τις δύο προηγούμενες Κυριακές, δύο γνωστές εφημερίδες, «Το Βήμα» και η «Καθημερινή», μιλούσαν για πρόωρες εκλογές στο πρωτοσέλιδο και το κύριο άρθρο αντίστοιχα.
Επίσης πως πριν λίγους μήνες από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ προβάλλονταν το σενάριο της αλλαγής του εκλογικού νόμου. Αυτό που τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε, εξηγώντας μάλιστα στην τελευταία του συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση πως και τέτοιο θα ήταν «μη θεσμική» στάση.
Μπορεί τελικά η τακτικές αποφάσεις της κυβέρνησης να είναι πιο περίπλοκο θέμα από ότι φαντάζεται κανείς. Και σίγουρα όχι τόσο μοναχικό.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις