Παγιδευμένος στο 28% ο Μητσοτάκης, κουρέλια η Κεντροαριστερά…

Διαβάζεται σε 4'
Κυριάκος Μητσοτάκης και Στέφανος Κασσελάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης και Στέφανος Κασσελάκης SOOC

Tην ώρα που το κυβερνητικό στρατόπεδο μοιάζει κολλημένο στο “φτωχό” 28%, η δημοκρατική παράταξη σπαράσσεται από έριδες, γεγονός που ανοίγει το δρόμο στην ακροδεξιά.

Είκοσι μέρες μετά τις ευρωεκλογές και τα πρώτα συμπεράσματα για το που οδηγεί το αποτέλεσμά τους έχουν αρχίζει να εξάγονται.

Ο πρωθυπουργός, στενοί συνεργάτες του και νέοι υπουργοί δείχνουν αδύναμοι να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που τους οδήγησαν στο 28%. Ταυτόχρονα, τα κόμματα της Κεντροαριστεράς, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, κατατρύχονται από εσωκομματικές έριδες και αδυνατούν να αποτελέσουν εναλλακτική στη ΝΔ λύση.

Έτσι, η μόνη κερδισμένη δύναμη είναι η Ακροδεξιά, μια από τις εκφάνσεις της οποίας μπορεί να αποτελέσει κυβερνητικό συνεταίρο της ΝΔ μετά τις προσεχείς εκλογές.

Οι λόγοι που οδήγησαν στη μεγάλη πτώση το ποσοστού της ΝΔ οφείλονται σε προβλήματα που η πενταετής διακυβέρνηση δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει ουσιαστικά. Ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του νόμισαν ότι θα τα παρακάμψουν με τη μέθοδο της προπαγάνδας, αλλά οι ψηφοφόροι τούς είπαν ότι η μέθοδος αυτή δεν πιάνει πλέον.

Ας δούμε τρία παραδείγματα.

1. Στο μεγαλύτερο πρόβλημα, την ακρίβεια, η προπαγάνδα συνεχίζεται. Ο πρωθυπουργός είπε ότι «έχουμε αποκλιμάκωση των τιμών». Ο(μόνιμος) υπουργός Επικρατείας κ. Σκέρτσος είπε ότι η Ελλάδα «είναι η όγδοη φθηνότερη χώρα της Ευρώπης». Και ο νέος υπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για την ακρίβεια, κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι «όλοι έχουμε ευθύνη» για το πρόβλημα των τιμών. Τι δείχνουν όλα αυτά; Ότι ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του είτε δεν θέλουν είτε δεν μπορούν να περιορίσουν έστω το πρόβλημα και συνεχίζουν να νομίζουν ότι οι πληττόμενοι θα «πειστούν» δια της προπαγάνδας. Πλανώνται πλάνην οικτράν.

2. Τα χάλια του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι πανθομολογούμενα. Ο πρωθυπουργός λέει κάθε τρεις και λίγο ότι η βελτίωσή του «αποτελεί πρώτη προτεραιότητα» της κυβέρνησής του. Στην ομιλία του προς τους βουλευτές της ΝΔ είπε ότι «τα πράγματα στο ΕΣΥ δεν αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη». Όμως, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν κυβερνά μέρες ή μήνες. Κυβερνά ήδη τέσσερα χρόνια και, αντί για βελτίωση στα νοσοκομεία, η κατάσταση χειροτερεύει. Οι ψηφοφόροι ακούνε πάλι τα ίδια προπαγανδιστικά λόγια. Αν ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του νομίζουν ότι η ωραιοποίηση της κατάστασης θα αλλάξει κάτι, αυταπατώνται.

3. Το πρόβλημα της στέγης, ειδικά για τους νέους ανθρώπους, έχει γίνει αφόρητο. Γι’ αυτό αναγκάζονται να μένουν στην οικογενειακή εστία μέχρι τα πολύ ώριμα χρόνια τους. Είναι αδύνατο να φύγουν, αφού ο κατώτατος μισθός φτάνει δεν φτάνει για να καλύψει τις ανάγκες μόνο για στέγαση. Τα διάφορα προγράμματα, που στηρίζονται σε τραπεζικό δανεισμό, απέτυχαν.

Δεν μπορούν να λύσουν ούτε στο ελάχιστο το πρόβλημα. Χωρίς άμεση και δραστική κρατική παρέμβαση, που θα δημιουργήσει μαζικά νέες κατοικίες ή θα απελευθερώσει παλαιότερες, δεν γίνεται τίποτα. Με ψευτομπαλώματα δεν λύνεται αυτό το πρόβλημα, οι νέοι το ξέρουν και γι’ αυτό «μαύρισαν» τη ΝΔ στις ευρωεκλογές. Και θα το ξανακάνουν όσο ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του νομίζουν ότι τους παραμυθιάζουν με λόγια.Για όλα αυτά αποδοκιμάστηκε η κυβέρνηση και το ποσοστό της ΝΔ έπεσε στο 28%.

Βεβαίως ο πρωθυπουργός και οι δικοί του ποντάρουν στο ότι απέναντί τους δεν έχουν αντίπαλο. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ γυρίζουν γύρω από τον εαυτό τους. Σε πολύ ευνοϊκή συγκυρία αγκομαχούν μεταξύ του 13% και του 15%. Και μυαλό δεν βάζουν. Κασσελάκης και Ανδρουλάκης κοροϊδεύουν εαυτούς και αλλήλους μιλώντας για «επιτυχία» στις ευρωεκλογές, ενώ όλοι καταλαβαίνουν το αντίθετο.

Αν ο χώρος αυτός, που μέχρι το 2019 ήταν πλειοψηφικός στο εκλογικό σώμα, εξακολουθήσει να μένει διασπασμένος και παγιδευμένος στις προσωπικές μωροφιλοδοξίες ανίκανων ηγεσιών, το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να παραχωρήσει ζωτικό χώρο σε άλλα μορφώματα στα δεξιά της ΝΔ.

Ναι, αυτό θα είναι το αποτέλεσμα, αν η κατάσταση παραμείνει όπως είναι σήμερα. Ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ, αν και χωρίς αντίπαλο στα αριστερά τους, στις επόμενες εκλογές θα αποχαιρετήσουν την αυτοδυναμία και θα αναγκαστούν να καλέσουν σε συγκυβέρνηση κάποιον Βελόπουλο, Νατσιό ή Λατινοπούλου.

Και αυτό θα είναι το «κατόρθωμα» του πάλαι ποτέ προοδευτικού χώρου. Δεξιά και Ακροδεξιά θα συγκυβερνούν και ο ίδιος θα σπαράσσεται μοιράζοντας τα κουρέλια του. Πραγματική κατάντια…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα