Παγκόσμια ημέρα κατά της κλειτοριδεκτομής

Διαβάζεται σε 5'
Παγκόσμια ημέρα κατά της κλειτοριδεκτομής
ISTOCK

Οι γυναίκες δεν έχουν λόγο να νιώθουν σεξουαλική ευχαρίστηση. Κάνουν μόνο για να γεννούν, να δουλεύουν, να υπηρετούν τους άντρες.

Θα διηγηθώ μία «φανταστική» ιστορία!

Μία γριά νέγρα ξετυλίγει από ένα πανί κάτι εργαλεία. Λεπίδια, βρώμικα.

Η γριά νέγρα παίρνει την λεπίδα και όπως κρατούσαν ακινητοποιημένη τη μικρή Φατίμα με ανοιχτά τα πόδια, τη χώνει στο δέρμα και της κόβει την κλειτορίδα. Την ακρωτηρίασε. Το αίμα ανάβλυζε.

Οι γυναίκες δεν έχουν λόγο να νιώθουν σεξουαλική ευχαρίστηση. Κάνουν μόνο για να γεννούν, να δουλεύουν, να υπηρετούν τους άντρες. Εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή, είτε μερική είτε ολική. Ο μέσος όρος ηλικίας των κοριτσιών που υπόκεινται σε αυτό το βασανιστήριο είναι μεταξύ 4 και 8 χρονών. Η όλη διαδικασία λαμβάνεται ως μία ιεροτελεστία που μένει πιστή στην παράδοση πολλών ετών. Στα κορίτσια που κάνουν κλειτοριδεκτομή δεν χρησιμοποιούν αναισθητικό, ενώ τα εργαλεία μπορεί να είναι λεπίδια αλλά και γυαλιά, ψαλίδια και άλλα κοφτερά αντικείμενα. Τις τραυματισμένες περιοχές τις ράβουν είτε με αγκάθια είτε με βελόνες.

Πολλές γυναίκες πέθαναν από τη μόλυνση ή ταλαιπωρήθηκαν από αυτήν. Εξαιτίας του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων πολλές γυναίκες οδηγήθηκαν στη στειρότητα, είχαν αιμορραγίες, επώδυνη εμμηνόρροια και σοβαρές επιπλοκές στον τοκετό. Αυτά τα κορίτσια βιώνουν πόνους και φυσικά δε νιώθουν τίποτα στον έρωτα. Αυτός βέβαια είναι και ο στόχος.

Η Φατίμα υπέστη μερική κλειτοριδεκτομή, στην ολική αφαιρούν μέχρι και τα χείλη. Το μικρό κορίτσι μετά από λίγο με πόνους, δάκρυα και πολύ αίμα να τρέχει ανάμεσα στα πόδια της, πήγε προς το σπίτι της. Η μητέρα της Φατίμα, η Τζεϊλάν, όταν ήταν και αυτή επτά χρονών, της είχαν κάνει ολική κλειτοριδεκτομή. Όταν μάλιστα παντρεύτηκε την έραψαν από κάτω σφιχτά και άφησαν μόνο μια μικρή τρύπα. Σφιχτές οι γυναίκες αρέσουν περισσότερο στους άντρες. Στα πέντε παιδιά που έκανε η Τζεϊλάν κάθε που ήταν να γεννήσει την άνοιγαν και μετά την έραβαν πάλι. Τα βράδια που ο άντρας της την πλησίαζε ένιωθε αφόρητους πόνους. Κάθε φορά. Για την Τζεϊλάν έρωτας σήμαινε πόνος, πόνος, πόνος.

Τέλος της «φανταστικής» ιστορίας!

Η κλειτοριδεκτομή είναι Ακρωτηριασμός Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων / ΑΓΓΟ , Female Genital Mutilation / Cutting (FGM/C), αφαιρείται η κλειτορίδα, το ευαίσθητο όργανο που βρίσκεται στα εξωτερικά γεννητικά όργανα των νεαρών γυναικών.

Γιατί αυτή η βαρβαρότητα;

Υπάρχουν αιτίες γι αυτή την βαρβαρότητα;

Πολιτιστική παράδοση: Μία αιτία είναι πως σε πολλές κοινότητες θεωρείται βαθιά ριζωμένη πολιτιστική παράδοση και τελετουργία μετάβασης στη γυναικεία φύση. Οι οικογένειες μπορεί να πιστεύουν ότι είναι απαραίτητο στοιχείο για την πολιτιστική τους ταυτότητα και την κοινωνική αποδοχή.

Διατήρηση της αγνότητας και της σεμνότητας: Ορισμένες κοινωνίες θεωρούν τον ΑΓΓΟ ως έναν τρόπο διατήρησης της αγνότητας, της σεμνότητας ενός κοριτσιού ελέγχοντας την γυναικεία σεξουαλικότητα και την πρόληψη της προγαμιαίας ή εξωσυζυγικής σεξουαλικής δραστηριότητας.

Κοινωνική αποδοχή και γάμος: Σε ορισμένους πολιτισμούς, ο ΑΓΓΟ θεωρείται προϋπόθεση για το γάμο. Οι οικογένειες μπορεί να υποβάλλουν τις κόρες τους στη διαδικασία για να διασφαλίσουν ότι θεωρούνται κατάλληλες για γάμο μέσα στην κοινότητά τους.

Πεποιθήσεις για την υγεία: Σε ορισμένες κοινότητες, εμποτισμένες από παρανοήσεις και πολιτιστικούς μύθους ο ΑΓΓΟ πιστεύεται ότι έχει οφέλη για την υγεία και προωθείται η γονιμότητα.

Κοινωνική πίεση: Οι οικογένειες μπορεί να αισθάνονται πιεσμένες να συμμορφωθούν με τα πρότυπα και τις προσδοκίες της κοινότητας. Η αποτυχία να υποβάλουν τις κόρες τους σε ΑΓΓΟ μπορεί να οδηγήσει σε στιγματισμό και κοινωνικό αποκλεισμό.

Έλλειψη ευαισθητοποίησης: Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι οικογένειες μπορεί να μην κατανοούν πλήρως την πιθανή σωματική και ψυχολογική βλάβη που συνδέεται με τον ΑΓΓΟ. Η έλλειψη ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης μπορεί να συμβάλει στη διαιώνιση της πρακτικής.

Η κλειτοριδεκτομή όχι μόνο δεν ενισχύει τη σεξουαλική ευχαρίστηση- αντίθετα, συχνά οδηγεί σε σοβαρές σωματικές και ψυχολογικές συνέπειες για τα κορίτσια που υποβάλλονται στη διαδικασία. Οι συνέπειες αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο, μόλυνση, ουλές, σεξουαλική δυσλειτουργία, επιπλοκές κατά τον τοκετό και μακροχρόνιο ψυχολογικό τραύμα.

Υπάρχουν νόμοι;

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει σχετικές νομικές διατάξεις από το 1985. Το 2015, νέα νομοθεσία κατέστησε ποινικό αδίκημα την εκτέλεση ΑΓΓΟ σε κορίτσι, ανεξάρτητα από τον τόπο διεξαγωγής της διαδικασίας. Οι γονείς, οι κηδεμόνες ή άλλοι που εμπλέκονται στη διαδικασία μπορούν επίσης να αντιμετωπίσουν ποινικές κατηγορίες. Έχουν γίνει συλλήψεις και διώξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο σε σχέση με τον ΑΓΓΟ.

Ηνωμένες Πολιτείες: Ο ΑΓΓΟ είναι παράνομος στις Ηνωμένες Πολιτείες βάσει του ομοσπονδιακού νόμου και αρκετές πολιτείες έχουν τους δικούς τους νόμους κατά του ΑΓΓΟ. Το 2017 σημειώθηκε η πρώτη ομοσπονδιακή δίωξη για τον ΑΓΓΟ, που οδήγησε στη σύλληψη και καταδίκη ατόμων που εμπλέκονται στην εκτέλεση της διαδικασίας σε νεαρά κορίτσια στο Μίσιγκαν.

Γαλλία: Η Γαλλία έχει νόμους κατά του ΑΓΓΟ και τα άτομα που εκτελούν ή βοηθούν στην πρακτική αυτή μπορούν να διωχθούν ποινικά. Έχουν πραγματοποιηθεί συλλήψεις και καταδίκες σχετικά με το συγκεκριμένο έγκλημα.

Κένυα: Σε ορισμένες αφρικανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κένυας, όπου ο ΑΓΓΟ είναι διαδεδομένος, έχουν καταβληθεί προσπάθειες για την επιβολή νόμων όπου οι γονείς, οι κηδεμόνες και οι επαγγελματίες μπορούν να αντιμετωπίσουν σύλληψη και δίωξη για την εμπλοκή τους στον ΑΓΓΟ.

Άλλες χώρες: Πολλές άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν νομοθεσία που απαγορεύει τον ΑΓΓΟ και λαμβάνουν μέτρα για την επιβολή των νόμων αυτών.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η καταπολέμηση της κλειτοριδεκτομής οφείλει να περιλαμβάνει όχι μόνο νομικά μέτρα αλλά και εκπαίδευση και εκστρατείες ευαισθητοποίησης.

Διεθνείς οργανισμοί, ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο καταδικάζουν έντονα την κλειτοριδεκτομή ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επιβλαβή πρακτική για την προστασία της υγείας και της ευημερίας των κοριτσιών και των γυναικών..

Συστήνονται βιβλία και ταινίες για το θέμα:

Βιβλία

“Desert Flower” της Waris Dirie

“Infidel” της Ayaan Hirsi Ali

The Secret of Magic” της Deborah Johnson

“The Girl with Three Legs” της Soraya Mire

Ταινίες

“Desert Flower” (2009)

“Moolaadé” (2004)

“The Day I Will Never Forget” (2002)

“Circumstance” (2011)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα