Παίξτε μπάλα ρεεεε!
Ποιος νοιάζεται, αν απαξιώνεται η πολιτική στα μάτια των πολιτών; Πάντως, όχι τα πολιτικά κόμματα, τα οποία δείχνουν ανήμπορα να βρουν το μίνιμουμ της συναίνεσης που επιβάλει το Σύνταγμα
- 07 Νοεμβρίου 2016 08:22
Σήμερα το μεσημέρι ήταν προγραμματισμένη η έκτη κατά σειρά συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής σε μία ακόμη (ύστατη) προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των κομμάτων για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ). Μία ακόμη προσπάθεια που θα έπεφτε και πάλι στο κενό, γι’ αυτό και ο πρόεδρος της Βουλής την ανέβαλε για την ερχόμενη Πέμπτη. Δυστυχώς, όμως, η πλειοψηφία των 4/5 που απαιτείται, φαντάζει και τότε από δύσκολη έως αδύνατη.
Για την ακρίβεια, με τα σημερινά δεδομένα, φαίνεται ότι την ερχόμενη Πέμπτη οδηγούμαστε στην κορύφωση του σίριαλ που ονομάζεται «τηλεοπτικά κανάλια – διαπλοκή» αλλά όχι και στο τέλος του. Ενός σίριαλ που, όταν ξεκίνησε εδώ και παραπάνω από ένα χρόνο, έμοιαζε να έχει πολλούς θεατές αλλά σήμερα φαίνεται ότι έχει κουράσει ακόμη και τους ίδιους τους πρωταγωνιστές του. Παρόλ’ αυτά κανείς τους δεν δείχνει διατεθειμένος να δώσει οριστικό τέλος, ρισκάροντας, με αυτό τον τρόπο, το πολύ σοβαρό ενδεχόμενο, οι τηλεθεατές να πατήσουν, πλέον, το κόκκινο κουμπί στο τηλεκοντρόλ.
Ποιος νοιάζεται, όμως, αν το μόνο αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να απαξιώνεται ακόμη περισσότερο η πολιτική στα μάτια των πολιτών; Πάντως, όχι τα πολιτικά κόμματα που προέκυψαν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, τα οποία δείχνουν ανήμπορα να βρουν το μίνιμουμ της συναίνεσης που επιβάλει το Σύνταγμα.
ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων παρότι ψήφισαν διατάξεις του, περίφημου πλέον, νόμου Παππά πέρυσι τον Οκτώβριο, δείχνουν να μην έχουν σαφή προσανατολισμό: Τα δύο πρώτα υπερψήφισαν την πρόταση για πρόεδρο Μορώνη στην προηγούμενη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων αλλά τώρα, ελέω Βενιζέλου το ΠΑΣΟΚ, ελέω κανείς δεν γνωρίζει ποιου «θεού», το Ποτάμι, φαίνεται να αλλάζουν στάση. Το ΠΑΣΟΚ, ξαφνικά, δεν στηρίζει Μορώνη αλλά Σωτηρέλη ή την (πρόταση της ΝΔ) Κουτρουμάνο ή την (πρόταση του Ποταμιού, που επίσης, ξαφνικά δεν θέλει Μορώνη) Σταθόπουλο. Μύλος!
Όσο για την Ένωση Κεντρώων, μοιάζει, επίσης, να μην ξέρει τι θέλει ακριβώς: Αν και ψήφισε διατάξεις του νόμου Παππά, ένα χρόνο μετά ζητά να αποσυρθεί ολόκληρος και γι’ αυτό καταψήφισε τον Μορώνη, ενώ, μετά από αυτό, λέει ότι θα ψηφίσει Κουτρουμάνο για να συναινέσει και η ΝΔ, η οποία, ωστόσο δηλώνει ότι «δεν πρόκειται να δεχτεί ούτε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για πρόεδρο του ΕΣΡ» εάν δεν αποσυρθεί ο νόμος Παππά!
Άλλωστε, η ΝΔ που, τουλάχιστον επί Μητσοτάκη, δεν έδειξε ποτέ διάθεση συνεννόησης για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, τώρα με εφαλτήριο την απόφαση του ΣτΕ δείχνει να έχει επενδύσει στο θέμα αυτό για πετύχει τον, επίσημα, εκπεφρασμένο στόχο της, να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Σαν να μην έχει κατανοήσει ότι οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν ούτε λόγω αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας ούτε, βεβαίως, επειδή δεν συγκροτείται μία Ανεξάρτητη Αρχή.
Όσο για την κυβέρνηση, τη μόνη κυβέρνηση που κατάφερε μετά από 27 χρόνια απραξίας, να κάνει έναν διαγωνισμό που απέφερε στο δημόσιο 255 εκατ. ευρώ όταν μέχρι σήμερα η δημόσια περιουσία των τηλεοπτικών συχνοτήτων δινόταν «τζάμπα», φαίνεται ότι αφενός δεν είχε μελετήσει σε βάθος τις νομικές παραμέτρους του ζητήματος και αφετέρου, κυρίως, δεν είχε υπολογίσει σωστά τους συσχετισμούς δυνάμεων εντός της Ολομέλειας του ΣτΕ. Έτσι αυτοεγκλωβίστηκε και τώρα καλείται να ανακαλύψει άλλο δρόμο για να βάλει, όπως λέει, τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο και, μέσω αυτού, στη διαπλοκή.
Ωστόσο, όπως έδειξε να αντιλαμβάνεται και ο ίδιος ο πρωθυπουργός με τον ανασχηματισμό αλλά και με την ομιλία του στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, η καταπολέμηση της διαπλοκής είναι ένα από τα θέματα που απασχολούν τους πολίτες αλλά, μετά και τα όσα έχουν συμβεί τους τελευταίους μήνες, δεν είναι, πλέον, το βασικό.
Τους πολίτες τους ενδιαφέρει να λυθούν τα προβλήματα της καθημερινότητας τους και, κυρίως, τους απασχολεί να δουν έστω και λίγα ευρώ στο άδειο πορτοφόλι τους, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο αν κλείσει άμεσα η δεύτερη αξιολόγηση και, μέσω κάποιων πρώτων θετικών μέτρων για το χρέος και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση, δοθεί θετικό μήνυμα για επενδύσεις στη χώρα μας.
Για να γίνει όμως αυτό πρέπει η «μπάλα» να είναι στο (κανονικό) γήπεδο και όχι στην εξέδρα (του ΕΣΡ). Μόνο με αυτό τον τρόπο οι πολίτες θα μπορέσουν να δουν αν η κυβέρνηση μπορεί να «παίξει μπάλα» και να την αξιολογήσουν όταν το 2019 ολοκληρώσει την, συνταγματικά προβλεπόμενη, θητεία της ή νωρίτερα αν η ίδια το επιλέξει ή οι εξελίξεις το επιβάλλουν. «Μπάλα» όμως στο «κανονικό» γήπεδο και όχι στην εξέδρα (του ΕΣΡ) πρέπει να παίξει και η αντιπολίτευση για να αξιολογηθεί κι εκείνη από τους πολίτες στις επόμενες εκλογές.
Γιατί αν η «μπάλα» είναι συνεχώς στην εξέδρα, τότε οι πολίτες δικαιούνται αρχικά να φωνάξουν «παίξτε μπάλα ρεεε» και στη συνέχεια να πατήσουν το κόκκινο κουμπί στο τηλεκοντρόλ. Και τότε, το μόνο που μένει να έρθει είναι το μαύρο.
* Ο Χρίστος Βούζας έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος σε όλο φάσμα των ΜΜΕ και είναι διευθυντής της βραβευμένης από το Ίδρυμα Μπότση ιστοσελίδας aftodioikisi.gr, της οποίας είναι και ιδρυτής.