Πάλι καλά που υπάρχει ο Σκυλακάκης
Ο πρώην επικεφαλής της Δράσης πρέπει να ειναι το μόνο μέλος του υπουργικού Συμβουλιου, που λέει τι πραγματικά σκέπτεται η κυβέρνηση για την οικονομία. Όπως και το τί θα κάνει.
- 16 Οκτωβρίου 2020 06:23
Αυτό τον καιρό –δικαίως- κυριαρχεί το θέμα της καταδίκης της Χρυσής Αυγής στην ειδησεογραφία. Ταυτόχρονα όμως γίνεται και μια μεγάλη συζήτηση για την πορεία της οικονομίας. Περιστρεφόμενη γύρω από προσχέδιο προϋπολογισμού που συζητείται στην Βουλή.
Αν πιστέψουμε όσα προβλέπει δεν είναι να πολύ-στενοχωριόμαστε. Θα ζοριστούμε τα επόμενα δύο τρίμηνα λόγω πανδημίας και οικονομικής κρίσης που «πάνε πακέτο». Αλλά μετά έρχεται το …«V»: Ανάπτυξη της τάξης του 7,5% που θα μας κάνει να τα ξεχάσουμε όλα.
Ο Χρήστος Σταϊκούρας, ως αρμόδιος υπουργός κάνει φιλότιμες προσπάθειες από το βήμα της Βουλής, ώστε να μας πείσει ότι «ο προϋπολογισμός του 2021, είναι εφικτός». Ότι μπορεί. Έλα όμως που σε αυτή την κυβέρνηση εκτός από υπουργό Οικονομικών έχουμε και αναπληρωτή υπουργό. Τον Θόδωρο Σκυλακάκη
Για να μην πούμε ότι πρωτίστως έχουμε αναπληρωτή υπουργό και δευτερευόντως υπουργό. Μια και ο Θ.Σκυλακάκης είναι μέλος της κλειστής ομάδας του Μεγάρου Μαξίμου που θα επεξεργαστεί τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και τις προτεραιότητες της οικονομίας και ο όχι ο Χρήστος Σταϊκούρας. Έτσι κανονίστηκαν οι αρμοδιότητες βλέπετε, μετά τον ανασχηματισμό.
Έτσι ο Θ.Σκυλακάκης έχει το προνόμιο να γνωρίζει «από πρώτο χέρι» που πάνε τα πράγματα. Κι αυτό δεν είναι το μόνο προσόν του. Έχει επίσης και ξεκάθαρο ιδεολογικό στίγμα. Είναι ένας φιλελεύθερος πολιτικός κάτι που πιστοποιεί το ότι υπήρξε επικεφαλής της «Δράσης». Του σχήματος που ίδρυσε ο «πρύτανης» του νεοφιλελευθερισμού στην Ελλάδα, ο Στέφανος Μάνος.
Το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει με τους (νέο)φιλελεύθερους πολιτικούς είναι ότι – συνήθως- θέλουν να εφαρμόσουν τις απόψεις τους. Ιδίως μάλιστα όταν επιθυμούν να το κάνουν στην οικονομία. Έχουν όμως κι ένα καλό: Τους αρέσει να «τα λένε στα ίσα». Αυτό ακριβώς κάνει και ο Θόδωρος Σκυλακάκης.
Έτσι πριν λίγο καιρό μας είπε ότι η έλευση ενός ακόμη μνημονίου δεν είναι κάτι απίθανο. Σε εκείνη την ραδιοφωνική δήλωσή του σύμφωνα με την οποία «ό,τι ξοδέψουμε θα υποχρεωθούμε, στην πορεία του χρόνου, να το βάλουμε σε φόρους ως κράτος. Συνεπώς χρειάζεται μια προσοχή στο πώς ξοδεύουμε, έτσι ώστε να βοηθήσουμε ουσιαστικά την οικονομία, χωρίς να οδηγήσουμε τη χώρα σε μια νέα περιπέτεια»
Κατά την διάρκεια της συζήτησης του προσχεδίου του προϋπολογισμού μας είπε και κάτι ακόμη. Σχολιάζοντας την δημοσιονομική χαλάρωση που έχει παραχωρήσει η Ευρώπη δήλωσε πως «έχουμε δημοσιονομική ελευθερία, αλλά όχι για μόνιμα μέτρα. Δεν υπάρχει δημοσιονομική ελευθερία για μόνιμα μέτρα στον Προϋπολογισμό και αυτό πρέπει να το λαμβάνουμε υπόψη μας, ότι ισχύει αυτό και στην φετινή χρονιά και στο 2021».
Αυτό ως απάντηση σε όσους απορούν ακόμη γιατί – επί παραδείγματι- δεν γίνονται προσλήψεις μόνιμων γιατρών στα νοσοκομεία ώστε να στελεχωθούν οι ΜΕΘ αλλά μόνον προστίθεται έκτακτο προσωπικό. Απλά, όμορφα και σταράτα. Όπως κανένα άλλο κυβερνητικό στέλεχος δεν τα λέει.
Επειδή στην κυβέρνηση αρέσει να αναπαράγει με κάθε ευκαιρία την θεωρία των δύο άκρων, ιδίως αυτή την περίοδο, «κολλάει», κάπου εδώ, ένα εύστοχο σχόλιο που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο καθηγητής Γιώργος Πλειός: «Δύο είναι τα σημερινά άκρα. Ο παλιός φασισμός, που θέλει την κοινωνία σαν στρατιωτική μονάδα και ο νέος, ο νεοφιλελευθερισμός, που την θέλει σαν εταιρεία»…
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr