Ποιο ΣΤΕ; Υπουργός είμαι ότι θέλω κάνω
Ο Νίκος Παππάς, θεωρεί ότι το πραξικόπημα το έκαναν οι άλλοι και επιχειρεί να παρακάμψει την απόφαση του ΣΤΕ προκαταλαμβάνοντας τις εξελίξεις. Η δημοκρατία όμως δεν είναι πόκερ.
- 27 Οκτωβρίου 2016 10:41
Στην Κυβέρνηση εμφανίζονται αμετανόητοι. Όχι μόνο επιπλήττουν τη δικαιοσύνη για την απόφασή της αλλά λοιδορούν και σχεδόν σύσσωμη την ελληνική κοινωνία που εμφανίζονταν αντίθετη στις μεθοδεύσεις τους για τις τηλεοπτικές άδειες. Προσπαθούν να μας πείσουν για τις καλές προθέσεις τους σχετικά με τη ρύθμιση του τηλεοπτικού χάρτη αλλά η ουσία της συζήτησης βρίσκεται αλλού. Στην προσπάθεια που έκαναν να ελέγξουν την ενημέρωση.
Η πρώτη απόπειρα προσέκρουσε στους τραυματισμένους αλλά ακόμη υγιείς θεσμούς της ελληνικής δημοκρατίας. Το γεγονός ότι το ΣΤΕ δεν ενέκρινε τις αυθαίρετες κινήσεις του Υπουργού Επικρατείας, ερμηνεύθηκε από τον κ. Ν. Παππά, ως αδικία. Το δίκαιο όμως είναι υποκειμενικό για τους περισσότερους ανθρώπους. Γι’ αυτό υπάρχει το δικαστήριο, για να κρίνει με όρους δικαιοσύνης. Οι αποφάσεις του πρέπει να γίνονται σεβαστές από όλους ανεξαιρέτως, ειδάλλως θα καταντήσουμε μια κοινωνία-ζούγκλα. Πρόκειται για κάτι τόσο αυτονόητο που δεν χωρά παρερμηνείες και παρεξηγήσεις.
Ο κος Παππάς, ακόμη και μετά το χαστούκι του ΣΤΕ επιμένει σήμερα ότι η Κυβέρνηση έφερε έναν “καθαρό, κρυστάλλινο νόμο που άντεξε τις επιθέσεις” (ΕΡΤ 27/10). Καθαρός, ας μου επιτρέψει δεν ήταν. Οι ίδιοι οι συμμετέχοντες -ακόμη και αυτοί που κέρδισαν- μιλούν για μεθοδεύσεις. Ο ίδιος είχε το δικαίωμα να περιμένει την ετυμηγορία του του ΣΤΕ και των λοιπών δικαστηρίων πριν προχωρήσει σε κινήσεις που κατ’ άλλους ήταν πραξικοπηματικές. Επιχείρησε να προκαταλάβει τις εξελίξεις.
Ακόμη και όταν το περιβόητο “κλίμα” στο ΣΤΕ άρχισε να σκοτεινιάζει, ο ίδιος προχώρησε ακόμη παραπέρα. Επιχείρησε να φέρει νύχτα μια τροπολογία που θα έριχνε μαύρο στα κανάλια οριακά προτού αποφασίσει το ΣΤΕ. Πόσο δίκαιο ήταν αυτό κύριε Υπουργέ;
Τόσο ώστε να εξοργίσει ακόμη και τον πρόεδρο της Βουλής, με πυροσβεστική παρέμβαση του οποίου η τροπολογία απεσύρθη.
Ο κος Παππάς συνεχίζει να κουνάει το δάχτυλο και να μιλά για συμφέροντα και διαπλοκή. Μιλάει για αίσθημα αδικίας που δημιούργησε η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου. Σε ποιόν άλλον εκτός από τον ίδιο και τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ;
Η τακτική που ακολουθεί μετά την απόφαση του ΣΤΕ είναι ανατριχιαστική. Δεν παραδέχεται ότι έχασε. Προσπαθεί να τα αποδώσει όλα σε θεωρίες συνομωσίας και συμφέροντα. Όπως δηλαδή έμαθε να κάνει στο μεγάλο σχολείο της ελληνικής αριστεράς. Η Όλγα Γεροβασίλη με θράσος επέκρινε το δικαστήριο για τις αποφάσεις του. Απέδωσε την ετυμηγορία στα σκοτεινά, μνημονιακά κίνητρα των δικαστών. Τους οποίους άλλωστε κατηγόρησε ότι έχουν εγκρίνει το μνημόνιο και το PSI.
Η κυρία Γεροβασίλη θεωρεί προφανώς ότι απευθύνεται σε λωτοφάγους ή ακόμη χειρότερα σε ηλίθιους. Η δική της Κυβέρνηση έφερε -out of the blue, όπως λένε και στο χωριό- το σκληρότερο μνημόνιο ενώ το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης εκθειάζει το PSI και τα αποτελέσματα του. Τώρα τη βολεύει να τα πει έτσι αλλά κυρία Υπουργέ, δεν γίνεται να είστε “και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ”, κατά πώς βολεύει εκείνη την ώρα το αφήγημά σας.
Τώρα η Κυβέρνηση αναζητεί τρόπο να παρακάμψει την απόφαση του ΣΤΕ. Όσο μπορεί δηλαδή. Να δείξει και πάλι ότι παίρνει χρήματα από τους καναλάρχες. Θα βασίσει μάλιστα και τη χορήγηση των βεβαιώσεων λειτουργίας (όπως τις είχε ήδη ονομάσει) σε μια μπακαλίστικη διαίρεση του μέσου ποσού που δόθηκε με τα 10 χρόνια λειτουργίας για να εμφανιστεί και πάλι να “τα παίρνει” από τους έχοντες και να τα δίνει για κομματικές προσλήψεις.
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να κάνει “παιχνίδι” με τις τηλεοπτικές άδειες. Το ΕΣΡ είναι. Θα συνεχίσει παραταύτα να το επιχειρεί όπως δηλώνουν Παππάς και Γεροβασίλη. Θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν τετελεσμένα, όπως ακριβώς έκαναν μέχρι τώρα. Δεν παραδέχονται την ήττα τους. Δεν θα διστάσουν εκ’ νέου να καταχραστούν την εξουσία για να πετύχουν το σκοπό τους. Κόντρα στη νομιμότητα, Κόντρα στη λογική, Κόντρα στη θέληση του Λαού. Κόντρα σε όλους και σε όλα, έχοντας πεισθεί μεταξύ τους ότι το πραξικόπημα το έκαναν οι άλλοι.
Η χώρα έχει πολύ σοβαρά θέματα να αντιμετωπίσει. Σοβαρότερα από τις τηλεοπτικές άδειες τις οποίες ο κος Παππάς, έχει εμφανίσει σαν την μητέρα όλων των μαχών. Για τα περισσότερα από αυτά, οι Υπουργοί της Κυβέρνησης δεν κάνουν τίποτε. Επίσης κανείς δεν τους επέπληξε γιατί επιχειρούν να βάλουν τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο. Ούτε οι ίδιοι οι καναλάρχες. Ότι έκαναν όμως δεν είχε αυτό το σκοπό. Είχε ως σκοπό να ελέγξουν την ίδια την ενημέρωση, για την οποία συχνά πυκνά είχαν εκφράσει άποψη. Πριν γίνουν δικαστές και αποφανθούν για το δίκαιο της απόφασης, είχαν ήδη θητεύσει σαν επίδοξοι αρχισυντάκτες.
*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 247 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos).