Πώς (δεν) ζουν με 743 ευρώ: Τα πανηγύρια προσβάλλουν χιλιάδες νέους…

Διαβάζεται σε 3'
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου Dimitris Kapantais / SOOC

Τα πανηγύρια για την αύξηση του κατώτατου μισθού είναι προσβλητικά για τους χιλιάδες νέους που ξέρουν πώς είναι να (μη) ζεις με 743 ευρώ.

Οι άνθρωποι της εξουσίας- πρωθυπουργοί, υπουργοί, βουλευτές κ.α- συνήθως δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει στην πραγματική ζωή. Δεν κυκλοφορούν στους δρόμους, δεν μπαίνουν σε μέσα μεταφοράς, δεν ασχολούνται οι ίδιοι με το αυτοκίνητό τους, δεν οδηγούν οι ίδιοι, δεν πάνε στο σούπερ μάρκετ, πιθανότατα δεν πάνε ούτε οι γυναίκες και τα παιδιά τους.

Αυτός ο «κανόνας» έχει γενική ισχύ, δεν αφορά μόνο τους σημερινούς. Γι’ αυτό, αν θέλουν να έχουν πραγματική εικόνα για το συμβαίνει εκεί έξω, πρέπει να έχουν καλούς συνεργάτες, οι οποίοι θα τους μεταφέρουν την αλήθεια. Και δεν θα αρκούνται στην εξωραϊσμένη εικόνα, που τους δίνουν τα στατιστικά στοιχεία.

Αυτός είναι ένας πρόλογος παλαιότερου άρθρου μας, από την εποχή που ο Άδωνις τραβολογούσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στα σούπερ μάρκετ, για να πιστοποιήσουν ότι το περίφημο «καλάθι του καταναλωτή» νικούσε την ακρίβεια. Ο ίδιος πρόλογος ταιριάζει γάντι σήμερα που η κυβερνητική προπαγάνδα με την αύξηση του κατώτατου μισθού έχει πιάσει ταβάνι.

Πριν από κάμποσα χρόνια, όταν ήταν απλός βουλευτής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ερωτηθεί αν θα μπορούσε να ζήσει με 800 ευρώ (τόσο ήταν τότε ο βασικός μισθός). Και, σε μια έκρηξη ειλικρίνειας, είχε απαντήσει ότι ούτε είχε ζήσει ούτε θα μπορούσε να ζήσει με αυτό το ποσό.

Τα χρόνια πέρασαν, ο κ. Μητσοτάκης έγινε πρωθυπουργός και μετρά ήδη έξι χρόνια διακυβέρνησης. Λογικά, λοιπόν, γνωρίζει- και αν όχι κάποιος να τον πληροφορήσει- ότι σήμερα υπάρχουν νέοι που ζουν με λιγότερα από τα 800 ευρώ, για τα οποία τον είχαν ρωτήσει πριν από 15 χρόνια. Σήμερα ο (καθαρός) κατώτατος μισθός, μετά και από τη χτεσινή αύξησή του, είναι 743 ευρώ.

Και τώρα ας ζητήσει από έναν επιμελή συνεργάτη του να κάνει μια απλή δουλειά. Να ψάξει να βρει πόσο ήταν το ενοίκιο για ένα μικρό σπίτι σε οποιαδήποτε συνοικία της Αθήνας και ποιες ήταν οι τιμές δέκα αγαθών καθημερινής ανάγκης τότε που ο ίδιος απαντούσε για τα 800 ευρώ. Θα εκπλαγεί από αυτά που θα δει. Διότι τότε ήταν πιθανό ένα ζευγάρι νέων, που αμειβόταν με το βασικό μισθό, να μπορούσε να τα κουτσοκαταφέρνει. Σήμερα είναι αμφίβολο αν ολόκληρος ο κατώτατος μισθός (743 ευρώ) φτάνει για το ίδιο μικρό διαμέρισμα. Με άλλα τόσα, μπορούν να τρώνε στοιχειωδώς καλά, να πληρώνουν λογαριασμούς και να μην κάνουν τίποτα άλλο;

Την απάντηση δεν θα του τη δώσει κανένας συνεργάτης του. Μπορεί να την πάρει από τα τρανταχτά στοιχεία, που λένε ότι όλο και περισσότεροι νέοι υποχρεώνονται να μένουν στην οικογενειακή εστία ακόμη και μετά τα τριάντα χρόνια τους.

Γι’ αυτό τα πανηγύρια για την αύξηση του κατώτατου μισθού είναι προσβλητικά για τους χιλιάδες νέους που ξέρουν πώς είναι να (μη) ζεις με 743 ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα