Πού να τρέχεις τώρα στη Βουλή…
Ο πρωθυπουργός περιέγραψε μια κατάσταση όπου στην χώρα υπάρχει κέντρο παρακολουθήσεων ενώ τα «συμφέροντα» εκβιάζουν. Αλλά το κοινοβούλιο δεν χρειάζεται να συνεδριάσει.
- 08 Νοεμβρίου 2022 06:37
Αν αντιληφθήκαμε σωστά την εικόνα που έδωσε στην συνέντευξή του στον Αντέννα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τα πράγματα στην χώρα δεν πάνε και πολύ καλά. Δεν ήταν και λίγες οι καταγγελίες που έκανε.
Μας μίλησε για «επαγγελματίες εκβιαστές» που θέλουν να δρομολογήσουν πολιτικές εξελίξεις. Υπαινίχθηκε ξένα κέντρα που λειτουργούν με σκοπιμότητες. Για μια πολιτική ζωή που ρέπει σε καταστάσεις πολύ χαμηλού επιπέδου. Κινδυνολόγησε για το εκλογικό σύστημα που δεν εγγυάται σταθερές κυβερνήσεις εγκυμονώντας κινδύνους για την χώρα.
Επίσης σε δραματικούς τόνους αναφέρθηκε σε επιχειρηματικά συμφέροντα που δεν κατανοούν τον ρόλο τους. Που «θεωρούν ότι μπορούν να εκβιάζουν, να υπαγορεύουν στην κυβέρνηση, να υπονομεύουν». Περιέγραψε εφημερίδες που αλλάζουν άποψη με βάση τις στιγμιαίες διαθέσεις του ιδιοκτήτη τους κι αποδόμησε πλήρως την λειτουργία του τύπου.
Όλα αυτά ενώ στην χώρα κάποιοι κύκλοι σκοτεινοί, πιθανόν ιδιώτες, πιθανόν ξένες δυνάμεις διαθέτουν ένα ανώνυμο, πλην όμως πανίσχυρο, λογισμικό υποκλοπών. Τέτοιο που κάνει τον ίδιο τον πρωθυπουργό να μην μπορεί να αποκλείσει – κάθε άλλο- πώς γίνονται ευρείες παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων. Άλλωστε κι ο ίδιος –όπως ομολόγησε- αν και επικοινωνεί με τους υπουργούς του ανησυχεί για την ασφάλεια των επικοινωνιών του.
Κάπου εδώ προκύπτει αβίαστα το ερώτημα: Εάν συμβαίνουν όλα αυτά μία κοινοβουλευτική δημοκρατία δυτικού τύπου, δεν θα έπρεπε – θεωρητικά- να βρίσκεται σε καθεστώς «κόκκινου συναγερμού»; Δεν θα έπρεπε τα θεσμικά της όργανα να συνεδριάζουν ακατάπαυστα και νυχθημερόν αναζητώντας τον τρόπο που θα βάλουν τάξη στο περιγραφόμενο αυτό χάος;
Στο πλαίσιο αυτό το κορυφαίο όργανο – εγγυητής της δημοκρατικής λειτουργίας, δηλαδή το κοινοβούλιο, δεν θα έπρεπε αντίστοιχα να βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της διαδικασίας; Η λογική λέει ναι. Η πρακτική λέει ακριβώς το αντίθετο.
Η θεσμική απάντηση σε όλα τα παραπάνω, ήταν μία Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που λειτούργησε μόλις μερικές εβδομάδες με την λογική του «ψεκάστε-σκουπίστε –τελειώσατε», κι ένα πόρισμα που δεν κατέληξε πουθενά. Μερικές συνεδριάσεις της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας που «εκβίασε» η αντιπολίτευση και η κυβέρνηση έκλεισε άρον-άρον.
Όσο για τον ίδιο τον πρωθυπουργό κάνει ότι μπορεί για να μην μετέχει σε οποιαδήποτε κοινοβουλευτική διαδικασία. Αρνήθηκε να καταθέσει στην Εξεταστική και είπε όχι δύο φορές σε απανωτές ερωτήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αρκούμενος σε μία συζήτηση -σε επίπεδο αρχηγών- που έγινε το καλοκαίρι. «Που να τρέχεις τώρα στην Βουλή»! Αυτό φαίνεται να είναι το πρωθυπουργικό μότο.
Κατανοεί κανείς πλήρως ότι οι μαγνητοσκοπημένοι τηλεοπτικοί μονόλογοί είναι πολύ πιο εύκολη διαδικασία από την ζωντανή πολιτική αντιπαράθεση. Ιδίως όταν τα πολιτικά αφηγήματα «μπάζουν από όλες τις πλευρές». Όμως αν μη τι άλλο, αν στην πολιτική υπάρχει μια κάποια γοητεία είναι ακριβώς αυτή. Πρόκειται ένα σημείο που ομοιάζει με το ποδόσφαιρο (για να μπούμε και στο κλίμα των ημερών): Πρέπει να κατέβεις στον αγώνα για να κερδίσεις.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις