Προς κ. Μητσοτάκη: Σεξουαλική αγωγή στα σχολεία τώρα
Ήρθε η ώρα να υλοποιηθεί μία προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού για υποχρεωτικό μάθημα σεξουαλικής αγωγής. Το ελληνικό #meToo και η υπόθεση Λιγνάδη δείχνουν την αναγκαιότητα
- 25 Φεβρουαρίου 2021 07:06
Το ελληνικό #meToo και η υπόθεση Λιγνάδη φέρνουν στην επικαιρότητα την ανάγκη να υπάρξει επιτέλους μάθημα σεξουαλικής αγωγής στα ελληνικά σχολεία. Κάτι για το οποίο είχε δεσμευθεί ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το 2018.
Τώρα ήρθε η ώρα να υλοποιηθεί η δέσμευση αυτή. Ως ένα ακόμη μέτρο πρόληψης του βιασμού και της κακοποίησης. Όχι με την έννοια να μαθαίνουν τα κορίτσια (και αγόρια) να μη βιάζονται. Αλλά για να μαθαίνουν τα αγόρια (και τα κορίτσια) να μη βιάζουν.
Διότι σωστή σεξουαλική αγωγή δεν είναι να τρομοκρατείς τα παιδιά με σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και εγκυμοσύνες και να υπονοείς ότι απλώς πρέπει να απέχουν από το σεξ. Αλλά εκτός του να μαθαίνουν πως θα προστατευθούν από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και τις μεθόδους αντισύλληψης, σωστή σεξουαλική αγωγή σημαίνει ότι θα μαθαίνουν και την έννοια της συναίνεσης, τι ακριβώς αποτελεί βιασμό, εκτός ή εντός σχέσης, τι είναι το grooming.
Σημαίνει πως θα μαθαίνουν ότι υγιής σεξουαλική σχέση μπορεί να υπάρξει μόνο μεταξύ συναινούντων ατόμων, χωρίς ψυχολογική πίεση, μόνο μεταξύ δύο ατόμων ισότιμων και όχι όταν υπάρχει κάποια σχέση εξουσίας ή ανισορροπία “δύναμης” και ηλικίας.
Σημαίνει πως θα μαθαίνουν να διαχειρίζονται την σεξουαλική απόρριψη, να αναπτύσσουν την ενσυναίσθηση, να αντιλαμβάνονται την ερωτική απόλαυση ως κάτι αμοιβαίο. Να ξέρουν πως όχι σημαίνει όχι και πως το όχι δεν είναι και κάτι φοβερό για αυτόν που το ακούει.
Να αποδέχονται τις σεξουαλικές ταυτότητες και τη διαφορετικότητα, όχι γιατί το επιτάσσει κάποια υποτιθέμενη “πολιτική ορθότητα”, αλλά γιατί κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του, εφόσον δεν ασκεί βία σε κάποιον άλλο.
Να μαθαίνουν επίσης να ασκούν κριτική σε παραδοσιακά σεξιστικά πρότυπα, είτε αφορούν τις γυναίκες που δήθεν “τα θέλουνε”, είτε τους άντρες που πρέπει να επιδεικνύουν μία ματσό συμπεριφορά μονίμως ως κτήνη.
Μην ξεχνάμε δε, ότι τα ταμπού, η σιωπή και η ενοχική αντιμετώπιση της σεξουαλικότητας, είναι που γεννούν προβλήματα, όχι η σεξουαλική ελευθερία.
Η δε Εκκλησία καλά θα κάνει να μην τολμήσει να ανακατευθεί σε αυτή τη συζήτηση ή να επιχειρήσει να εμποδίσει τη διδασκαλία σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία, γιατί δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να ξεκινήσει κανένα #meToo με ράσα.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις