Πρόστιμο 100 ευρώ: Όταν ο πρωθυπουργός απέρριπτε με κάθε τρόπο την… υποχρεωτικότητα
Κυριάκος Μητσοτάκης και Θανάσης Πλεύρης τόνιζαν με κάθε τρόπο πως η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού δεν μπορεί να αποτελεί μια λογική λύση. Την ίδια ώρα βάζουν τον πολίτη να πληρώσει για την ενίσχυση του ΕΣΥ.
- 30 Νοεμβρίου 2021 14:23
“Η προτροπή και η ενθάρρυνση έχουν μεγαλύτερη δύναμη από τους γενικούς αφορισμούς περί υποχρεωτικότητας”. Διάγγελμα Κυριάκου Μητσοτάκη, 18 Νοέμβρη 2021.
“Υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών, αλλιώς πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα”. Ανακοίνωση νέων μέτρων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, 30 Νοέμβρη 2021.
Είναι δε χαρακτηριστικό, πως στη συνέντευξή του στο MEGA στις αρχές Νοεμβρίου, ο πρωθυπουργός έλεγε ενδεικτικά: “Χτυπάμε σε ένα τείχος αντίδρασης στους ανεμβολίαστους καθώς όσο μεγαλύτερη είναι η υποχρεωτικότητα τόσο μεγαλύτερη είναι αντίδραση”.
Ξεκαθάριζε ακόμη ότι δεν θα επιμείνει η κυβέρνηση στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για συγκεκριμένες κατηγορίες δημοσιών υπαλλήλων, όπως οι αστυνομικοί, καθώς διαπιστώθηκε ότι η υποχρεωτικότητα εξάντλησε τα όρια της ενώ όπως αναγνώρισε αναφύονται θέματα πως θα καλυφθούν τα κενά.
Τι μεσολάβησε από τις προηγούμενες δηλώσεις Μητσοτάκη;
Η έξαρση των κρουσμάτων του τέταρτου κύματος, η εμφάνιση της Μετάλλαξης Όμικρον, και κυρίως, η υποχρεωτικότητα που έρχεται σε κράτη της ΕΕ όπως η Αυστρία, όπου μαζί με την εξαγγελόμενη υποχρεωτικότητα εμβολιασμού, ήρθε και ένα έκτακτο lockdown.
Όπως αναφέραμε παραπάνω, μόλις 12 μέρες πριν, ο πρωθυπουργός απέρριπτε σε κάθε τόνο την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού, κάτι που έπραττε και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, στις 22 του Νοεμβρίου. Και τη Τρίτη, 30 Νοεμβρίου, η ίδια η ζωή επιβεβαίωσε αυτό που αισθάνονται οι πολίτες: Ότι πλέον έχει χαθεί κάθε έλεγχος και δυστυχώς, δεν υπάρχει κανένας σοβαρός σχεδιασμός.
Σε μια ξεκάθαρη παραδοχή ήττας, η κυβέρνηση επιστρατεύει τον βούρδουλα και τη φοροεισπρακτικότητα με κάλυψη την έκτακτη υγειονομική συνθήκη, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία σοβαρή ενημέρωση για την πανδημία παρά μόνο πρόχειρες καμπάνιες για να πάρουν χρήμα τα συστημικά media, χωρίς να υπάρχει καμία σοβαρή ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας και των υγειονομικών δομών, και κυρίως, με διγλωσσίες και ανακόλουθες αποφάσεις που περισσότερο μπερδεύουν τον κόσμο παρά τον καθησυχάζουν πως υπάρχει μια αποκρυσταλλωμένη λογική στην όλη μας πλεύση, εν μέσω πανδημίας.
Να σημειωθεί φυσικά, πως δεν προβλέπεται ούτε αυτή την ώρα, καμία διεύρυνση υποχρεωτικότητας προς δημοσίους υπαλλήλους που έρχονται σε επαφή με το κοινό, ούτε προς τα Σώματα Ασφαλείας που κατά τον κ. Σκέρτσο δεν προκαλούν διασπορά, ενώ δεν έχει τεθεί κανένα ζήτημα για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που πάνε και έρχονται υπερπλήρη, αλλά ούτε και για τις εκκλησίες όπου οι έλεγχοι των rapid test είναι παραπάνω από ελλειπείς.
Πέραν τούτου όμως, εδώ τίθεται και ένα μεγάλο ζήτημα ηθικής.
Η πρωτοβάθμια περίθαλψη και η προληπτική ιατρική αφορά τους πάντες και στο διηνεκές, όχι μόνο σε έκτακτες συνθήκες. Στο διηνεκές οι παραπάνω τομείς ήταν και είναι προβληματικοί για τον τόπο. Παράλληλα όμως, η κυβέρνηση αποφάσισε να περικόψει χρήμα από τον Προϋπολογισμό για την Υγεία, και την ώρα των 100 νεκρών τη μέρα, η απόφαση που λαμβάνει είναι να εισπράττει 100 ευρώ το μήνα από τους 60 άνω, για να… τα διαθέσει στο ΕΣΥ!
Πρόκειται φυσικά για μια προσχηματική μεθόδευση, που αφενός στερείται πολιτικής ηθικής, και αφετέρου μετακυλίει τόσο την ευθύνη όσο και το κόστος στον ίδιο τον πολίτη. Για ακόμη μια φορά. Η ρητορική που δήθεν αποτάσσεται τους διχασμούς, προκαλεί η ίδια τους χειρότερους διχασμούς που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια.
Μια κυβέρνηση θα είχε λοιπόν κάθε δικαίωμα να πάει σε μέτρα αναγκαστικής εφαρμογής και σε πρόστιμα αν είχε εξαντλήσει κάθε μέτρο πειθούς και αν είχε δείξει έμπρακτα πως έχει διάθεση να ισχυροποιήσει το κοινωνικό κράτος σε διάρκεια χρόνου και όχι με επιφανειακά μπαλώματα που ακόμη κι αυτά, φαντάζουν ανεπαρκή. Οι διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ μαρτυρούν το αυταπόδεικτο. Πως όσο και να κουκουλώνεις το πρόβλημα, το πρόβλημα είναι εκεί και σε κοιτάζει μέσα στα μάτια.
Όταν λοιπόν δεν έχεις φροντίσει τον πολίτη σου με μέτρα πρόληψης και με ουσιαστικές αποφάσεις, τότε αποκλείεται να τον κάνεις να ακολουθήσει τη λογική οδό του εμβολιασμού, εκβιάζοντάς τον. Μόνο να τον εξαγριώσεις θα καταφέρεις. Και στην τελική, δεν έχεις το δικαίωμα να φέρεσαι εκδικητικά, όταν δεν έχεις καταφέρει να εμπνεύσεις.
Σε κάθε περίπτωση, ένα μέτρο με δωρεάν παροχή εμφιαλωμένου νερού Βίκος μαζί με τα σελφ τεστ για τα Χριστούγεννα θα φάνταζε πιο συνεπές, από αυτή την υποχρεωτικότητα.
Μπορεί και να έπειθε και περισσότερους για να εμβολιαστούν. Ποτέ δε ξέρεις.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις