Πρόταση μομφής ή πρόταση δυσπιστίας;
Ο Γεράσιμος Λιβιτσάνος γράφει για τον τύπο και την ουσία της τριήμερης συζήτησης που θα γίνει στην Βουλή.
- 28 Ιανουαρίου 2022 06:12
Τι κατέθεσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας; Πρόταση μομφής ή πρόταση δυσπιστίας; Η συζήτηση αυτή προέκυψε χθες στα social media, με αφορμή την σχετική πρωτοβουλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Όσοι γνωρίζουν το πώς περιγράφει ο Κανονισμός της Βουλής την διαδικασία που ξεκινά σήμερα, επισήμαναν ότι ο σωστός όρος είναι «δυσπιστία». Όμως τόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όπως και πολλά στελέχη του κόμματος χρησιμοποιούν τον όρο «μομφή».
Τυπικά, όταν η αξιωματική αντιπολίτευση (που συνήθως έχει τις απαιτούμενες ψήφους) θέτει θέμα, είτε για την κυβέρνηση, είτε για κάποιον υπουργό, αυτό αποκαλείται «πρόταση δυσπιστίας». Όταν τίθεται θέμα για τον πρόεδρο της Βουλής ή κάποιο μέλος του προεδρείου του κοινοβουλίου τότε έχουμε «πρόταση μομφής».
Στην ουσία όμως ο πιο σωστός όρος για την τρέχουσα πολιτική συγκυρία είναι «πρόταση μομφής».
Αν δει κανείς το περιεχόμενο της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και τις θέσεις άλλων κομμάτων που θα την υπερψηφίσουν, δεν «δυσπιστούν» απέναντι στην κυβέρνηση. Αντιθέτως την «μέμφονται» και μάλιστα …αγρίως.
Δεν …δυσκολεύονται να πιστέψουν πως η κυβέρνηση απέτυχε π.χ στην διαχείριση της κακοκαιρίας «Ελπίδα». Έχουν την βεβαιότητα πως απέτυχε. Επιπρόσθετα την κατηγορούν ότι το έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν, εσκεμμένα. Γιατί έχει άλλες πολιτικές προτεραιότητες και όχι την προστασία των πολιτών.
Γενικότερα η συζήτηση που θα γίνει έχει λιγότερη σχέση με τον κοινοβουλευτικό «τύπο» και περισσότερη με την πολιτική ουσία. Το κοινοβουλευτικό της αποτέλεσμα, για παράδειγμα, είναι δεδομένο: Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου η κυβέρνηση την Κυριακή το βράδυ θα λάβει 157 ψήφους συν τον διαγραμμένο Μπογδάνο. Τυπικά θα έχει «νωπή» κοινοβουλευτική νομιμοποίηση και ανανεωμένη «δεδηλωμένη».
Θα είναι όμως στην πραγματικότητα έτσι; Θα αισθάνονται πως επήλθε πολιτικό «λίφτινγκ» τα στελέχη και οι βουλευτές της όταν επί 3 ημέρες θα πρέπει να υπερασπιστούν το διάτρητο αφήγημα του επιτελικού κράτους; Την ίδια στιγμή που στα τούνελ της Αττικής Οδού ακόμη αντηχούν τα … «μπινελίκια» των αγανακτισμένων ανθρώπων που αποκλείστηκαν, ενώ υπάρχουν σπίτια που ακόμη δεν έχουν ρεύμα;
Θα γίνει κάποιος «περήφανος απολογισμός» όταν θα επανέλθουν στην μνήμη οι πυρκαγιές του Αυγούστου; Το κλείσιμο της Εθνικής στην «Μήδεια»; Τα λεωφορεία-υποβρύχια του περασμένου Οκτωβρίου; Ο Νίκος Χαρδαλιάς και το 112; Η τηλεκπαίδευση της Κεραμέως;
Προφανώς οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά είναι αρνητικές. Είναι βέβαιο πως πολλοί από τους κυβερνητικούς βουλευτές θα ήθελαν – διακριτικά- να λείψουν από την «σεμνή τελετή» του τριήμερου. Δεν θα μπορέσουν όμως.
Καθότι λόγω των περιορισμών του Covid o Κυριάκος Μητσοτάκης θα χρειαστεί ακόμη πιο ένθερμους χειροκροτητές από ότι συνήθως. Μια και δεν θα μπορούν να είναι στην αίθουσα όλοι οι βουλευτές της συμπολίτευσης ταυτόχρονα. Κι έρχονται εκλογές αργά η γρήγορα…
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις