Προβλημάτισε ξανά το ΚΙΝ.ΑΛ
Οι εσωτερικές αντιθέσεις του, για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την τρέχουσα συγκυρία, φάνηκε στην ψηφοφορία για την άρση ασυλίας της Α.Αδαμοπούλου
- 18 Δεκεμβρίου 2020 07:02
Την Τετάρτη που μας πέρασε τέθηκε στην Βουλή ένα ζήτημα δημοκρατίας. Αφορούσε το αίτημα άρσης ασυλίας της Αγγελικής Αδαμοπούλου, Επειδή η βουλευτής του Μέρα 25 μιλώντας στην Βουλή αναφέρθηκε στην πιθανότητα η ΕΛ.ΑΣ να ακολουθεί προβοκατόρικες πρακτικές με στόχο την διάλυση διαδηλώσεων.
Αυτός ο ισχυρισμός, που ακούγεται στο κοινοβούλιο από το 1974 και δεν αποδεικνύεται, στις 16 Δεκεμβρίου του 2020, ποινικοποιήθηκε. Με 162 ψήφους υπέρ άρθηκε η ασυλία της Αγγελικής Αδαμοπούλου. Απέναντι σε αυτή την εξέλιξη τάχθηκαν όλα τα κόμματα της αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Μέρα 25) ενώ δεν έλειψαν και έντονα κριτικές τοποθετήσεις όπως αυτή του Χάρη Καστανίδη, βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛ.
Η ονομαστική ψηφοφορία όμως κατέδειξε πώς ανάμεσα στις 162 αυτές ψήφους, με τις οποίες αμφισβητήθηκε το δικαίωμα ενός βουλευτή να εκφράζει την γνώμη του και να ελέγχει την κυβέρνηση καταγράφθηκαν και 4 από την πλευρά του ΚΙΝ.ΑΛ. Συγκεκριμένα της Ευαγγελίας Λιακούλη, του Κώστα Σκανδαλίδη, του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου και της Χαράς Κεφαλίδου. Δηλαδή 4 από τους 22 βουλευτές που διαθέτει το Κίνημα Αλλαγής αν και αρκετοί (μεταξύ αυτών και η Φ.Γεννηματά) δεν παρέστησαν στην ψηφοφορία.
Εξυπακούεται πώς κάθε βουλευτής έχει το δικαίωμα να εκφράζει ανοιχτά την γνώμη του και να ψηφίζει σύμφωνα με την συνείδησή του. Αυτό όμως δεν αναιρεί το ότι η εικόνα που παρουσίασε το Κίνημα Αλλαγής σε ένα ζήτημα που σχετίζεται με ένα θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα, είναι στην καλύτερη των περιπτώσεων αντιφατική. Δεν είναι μάλιστα η πρώτη φορά.
Να θυμίσουμε ότι πριν έναν μήνα και κάτι ημέρες, το Κίνημα Αλλαγής αρνήθηκε να προσυπογράψει μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το Μέρα 25 την καταδίκη της πρωτοφανούς απόφασης απαγόρευσης συναθροίσεων που επιβλήθηκε για τις ημέρες τιμής της επετείου του Πολυτεχνείου.
Πριν μερικούς μήνες (τον περασμένο Ιούλιο) το Κίνημα Αλλαγής δέχθηκε να ψηφίσει μαζί με την Νέα Δημοκρατία το νομοσχέδιο του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Ένα νομοσχέδιο που υιοθέτησε σχεδόν αυτούσια χουντικά διατάγματα. Η κίνηση αυτή στοίχισε στην διαφοροποίηση δύο βουλευτών του, του Χάρη Καστανίδη και του Γιώργου Παπανδρέου. Η ηγεσία του κόμματος υποστήριξε ότι το έκανε για να «παρέμβει» σε ένα αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο και να διασφαλίσει δημοκρατικές εγγυήσεις, όπως η παρουσία εισαγγελέα σε περιπτώσεις βίαιης διάλυσης διαδηλώσεων. Όμως ακόμη και όταν αυτό το στοιχείο κατέπεσε με απόφαση του Αρείου Πάγου, η πρόεδρος του κόμματος Φώφη Γεννηματά, είπε ότι δεν μετάνιωσε για την ψήφο του κόμματός της.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στους ψηφοφόρους του κεντρώου, δημοκρατικού χώρου στους οποίους απευθύνεται το Κίνημα Αλλαγής, τέτοια φαινόμενα δημιουργούν προβληματισμούς. Ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι ο βασικός πυρήνας του κόμματος, αποτελείται από ανθρώπους που συνεχίζουν να εμπνέονται από το λεγόμενο «Παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ».
Η εξήγηση για την στάση του ΚΙΝ.ΑΛ, μπορεί να αναζητηθεί κατά κύριο λόγο στις εσωτερικές αντιθέσεις του, που ενισχύουν ολοένα και περισσότερο το πρόβλημα του προσανατολισμού του. Παρά τις προσπάθειες της ηγεσίας του να παρουσιάσει πολιτικές προτάσεις αυτονομημένες από το σημερινό πολιτικό σκηνικό.
Μόνο που το να παραμείνει κανείς (πόσο μάλλον να κυριαρχήσει όπως φιλοδοξεί το ΚΙΝ.ΑΛ) στον χώρο του πολιτικού κέντρου, δεν επιτυγχάνεται με το να τηρεί με μηχανιστικό τρόπο αποστάσεις. Είτε από την Νέα Δημοκρατία, είτε από τον ΣΥΡΙΖΑ και την αριστερά.
Ιδίως όταν η στάση αυτή αφορά στοιχειώδη ζητήματα δημοκρατίας.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.