Ρωσικός πάγος για την Ελλάδα, δυο μέρες μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Πούτιν…
Ο Γιώργος Καρελιάς γράφει για το ταξίδι Μητσοτάκη στη Ρωσία το οποίο δεν εξελίχθηκε όπως θα περίμενε ο Ελληνας Πρωθυπουργός.
- 12 Δεκεμβρίου 2021 07:19
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντησε την περασμένη Τετάρτη τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Η κυβερνητική προπαγάνδα διοχέτευσε ότι όλα πήγαν καλά τόσο για τα εθνικά μας θέματα όσο και για την ενεργειακή συνεργασία. Μάλιστα, πρόβαλε και το γεγονός ότι η συνάντηση έγινε στο παραθεριστικό θέρετρο Σότσι, όπου ο πρόεδρος της Ρωσίας δέχεται ηγέτες μεγάλου βεληνεκούς.
Όμως, πίσω από τα χαμόγελα και τα ωραία λόγια για την «ιστορικότητα» των σχέσεων των δύο χωρών, κρύφτηκαν η ουδέτερη (έως αρνητική) θέση της Ρωσίας στην ελληνοτουρκική διαμάχη στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και η μηδενική ανταπόκριση στο ελληνικό αίτημα για φτηνότερο φυσικό αέριο.
Όλα αυτά, που δεν είπε δημόσια ο Πούτιν, τα είπε μόλις δυο μέρες μετά τη συνάντηση, ο πλέον στενός συνεργάτης του προέδρου της Ρωσίας Νμίτρι Πεσκόφ. Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξή του (στην Μαρία Σαράφογλου για την τηλεόραση του «Αντέννα»), ο Πεσκόφ είπε ότι:
1. Οι σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία είναι καλύτερες από εκείνες με την Ελλάδα. Στην κλίμακα από το ένα έως το δέκα βαθμολόγησε τις ρωσοτουρκικές σχέσεις με εφτά και τις ρωσοελληνικές με έξι.
2. Ο Ερντογάν «είναι ο τύπος του πολιτικού που ο πρόεδρος Πούτιν εκτιμά» λόγω «του αποφασιστικού του ρόλου» .
3. Η Ρωσία απεύχεται μια ελληνοτουρκική σύγκρουση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά όταν ρωτήθηκε αν η Ελλάδα μπορεί να περιμένει πλήρη στήριξη της Ρωσίας σε μια τέτοια απευκταία περίπτωση, ουσιαστικά επανέλαβε τις θέσεις της Τουρκίας για το πρόβλημα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ και ζήτησε «ψυχραιμία και λογική και από τις δύο πλευρές».
4. Η ρωσική κυβέρνηση δεν πρόκειται να παρέμβει ώστε η Ελλάδα να προμηθευτεί φυσικό αέριο σε μειωμένες τιμές. Στη σχετική ερώτηση απάντησε με ένα ξερό «όχι». Μάλιστα, ο Πεσκόφ ρώτησε ειρωνικά τη δημοσιογράφο «θέλετε να σας στέλνουμε δωρεάν φυσικό αέριο;». Και προέτρεψε την ελληνική κυβέρνηση να κάνει μακροχρόνιες συμφωνίες με την εταιρεία GAZPROM.
Είναι σαφές ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να δυσαρεστήσει στο παραμικρό την Τουρκία του Ερντογάν για δύο λόγους. Πρώτον, διότι αποτελεί πολύ καλό πελάτη της στους εξοπλισμούς και ο Πεσκόφ αποκάλυψε ότι συζητούν με τον Ερντογάν την προμήθεια και άλλης παρτίδας πυραύλων S-400, παρά τη σφοδρή αντίδραση των Αμερικανών για την πρώτη παρτίδα. Δεύτερον, διότι ο Ερντογάν δεν συντάσσεται πλήρως με τη Δύση, μολονότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ.
Σε αντιδιαστολή, η Ρωσία δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι την εξάπλωση αμερικανικών δυνάμεων σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Ειδικά η παραχώρηση του λιμανιού τα Αλεξανδρούπολης για μεταφορά δυνάμεων του ΝΑΤΟ έχει ενοχλήσει πολύ την κυβέρνηση Πούτιν και δεν το κρύβει.
Όλα αυτά, ασφαλώς, τα είπε ο πρόεδρος της Ρωσίας στον Ελληνα πρωθυπουργό και το συμπέρασμα είναι ότι η επίσκεψη Μητσοτάκη δεν απέφερε κανένα χειροπιαστό αποτέλεσμα, παρά τις δημόσιες φιλοφρονήσεις. Η Ρωσία του Πούτιν έχει μια πολύ στενή σχέση με την Τουρκία του Ερντογάν και δεν πρόκειται να υποστηρίξει τις ελληνικές θέσεις για τα προβλήματα που ανακινεί η Τουρκία στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Και στο θέμα του φυσικού αερίου, του οποίου οι τιμές καίνε τις τσέπες καταναλωτών και επιχειρήσεων στην Ελλάδα, η ρωσική κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει καμία «χάρη», διότι επιδιώκει να σπάσει το δυτικό «μέτωπο» ζητώντας μακροχρόνιες συμφωνίες με τη ρωσική εταιρεία, κάτι που μέχρι στιγμής αρνείται η Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ετσι, πίσω από τη δημόσια εικόνα Πούτιν-Μητσοτάκη στο Σότσι κρύφτηκε προσωρινά ο «πάγος» που βάζει η Ρωσία στα βασικά ελληνικά αιτήματα. Αντί για «ντα» (ναι), ο πρωθυπουργός εισέπραξε «νιετ» (όχι).
Πάρε μέρος στην έρευνα αναγνωστών του NEWS 24/7. Αφιέρωσε 3 λεπτά για να απαντήσεις γρήγορα και ανώνυμα! Ξεκίνα εδώ: Έρευνα News 24/7
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις