ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ: Έχετε μήνυμα από τη Γαλλία…

Διαβάζεται σε 3'
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ: Έχετε μήνυμα από τη Γαλλία…
Ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Στέφανος Κασσελάκης EUROKINISSI

Το παράδειγμα της Γαλλίας μπορεί να αποτελέσει ένα μπούσουλα. Μόνο ανοιχτόμυαλοι άνθρωποι μπορούν να δουν αυτό που συμβαίνει. Και να προσπαθήσουν να το αλλάξουν.

Η πολιτική κατάσταση στη Γαλλία είναι διαφορετική από τη δική μας. Και γι’ αυτό δεν είναι εύκολο να γίνει αντιστοίχιση. Δεν πρέπει να εξάγονται εύκολα συμπεράσματα.

Ωστόσο, υπάρχουν μια -δυο ενδείξεις που μας αφορούν. Για την ακρίβεια, αφορούν όσους από τις δυνάμεις της ευρείας Κεντροαριστεράς πιστεύουν ότι δεν είναι μονόδρομος η πολύχρονη κυριαρχία της ΝΔ. Αντίθετα, μπορεί να την ανατρέψει μια συμμαχία του προοδευτικού χώρου, αν αποκτήσει ανοιχτόμυαλη ηγεσία.

Το Μέτωπο της Αριστεράς στη Γαλλία συγκροτήθηκε βιαστικά, σχεδόν αρπακόλλα, υπό την πίεση του αποτελέσματος του πρώτου γύρου και της επέλασης της ακροδεξιάς της Λεπέν. Παρόλα αυτά έκανε τη μεγάλη ανατροπή. Ο τρόμος από το ενδεχόμενο να κυβερνήσει αυτή η ακροδεξιά έφερε τα πάνω-κάτω.

Στην Ελλάδα δεν έχουμε Λεπέν που να διεκδικεί την εξουσία. Και γι’ αυτό τα όποιο μέτωπο δεν πρέπει να συγκροτηθεί βιαστικά. Χρόνος υπάρχει, δεν θα έχουμε πολύ σύντομα εκλογές στην Ελλάδα. Χρειάζεται καλή προετοιμασία, κοινό πρόγραμμα και πάνω απ’ όλα ανθρώπους που να το πιστεύουν.

Αλλά όλα αυτά δεν πρέπει να αποτελέσουν προσχήματα για να μην προχωρήσει το εγχείρημα. Η χώρα δεν χρειάζεται μονοκρατορία ενός κόμματος. Η ΝΔ έχει πετύχει δύο μεγάλες νίκες και κυβερνά χωρίς υπολογίσιμη αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη και το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη δεν μπορούν να παίξουν αυτόν το ρόλο.

Αυτό δεν είναι υποκειμενική δημοσιογραφική διαπίστωση, είναι αντικειμενική πραγματικότητα. Το είπαν καθαρά οι ψηφοφόροι σε δυο απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις, τις βουλευτικές του 2023 και τις ευρωεκλογές της 9ης του φετινού Ιουνίου.

Ειδικά στις ευρωεκλογές, σε πολύ ευνοϊκές συνθήκες και με μεγάλη υποχώρηση της ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν κατάφεραν τίποτα. Οι ψηφοφόροι είπαν ότι δεν τους εμπιστεύονται έτσι όπως είναι.

Το παράδειγμα της Γαλλίας μπορεί να αποτελέσει ένα μπούσουλα. Δεν χρειάζεται αντιγραφή ούτε μίμηση. Πρέπει να επικρατήσει ο πραγματισμός. Μόνο ανοιχτόμυαλοι άνθρωποι μπορούν να δουν αυτό που συμβαίνει. Και να προσπαθήσουν να το αλλάξουν. Και η αλλαγή αυτή σημαίνει δύο πράγματα:

Πρώτον, να μη συνεχιστεί η σημερινή πολιτική ανωμαλία να μην έχει η χώρα ισχυρή αντιπολίτευση. Αυτό δεν ταιριάζει στις δημοκρατίες και δεν βοηθάει ούτε την κυβέρνηση της ΝΔ. Το είπαν και δικοί της ψηφοφόροι στις 9 Ιουνίου.

Δεύτερον, για να αποκτήσει η χώρα ισχυρή αντιπολίτευση, πρέπει οι εξ αριστερών αντίπαλοι της ΝΔ να αποδεχτούν ότι ο καθένας μόνος του δεν μπορεί να παίξει αυτόν το ρόλο. Και, κυρίως, δεν μπορεί να ελπίζει ότι θα γίνει κυβερνητική δύναμη.

Δεν χρειαζόταν το χτεσινό αποτέλεσμα στη Γαλλία για να φανεί ότι μόνο η συσπείρωση των δυνάμεων μπορεί να φέρει την ανατροπή. Στη Γαλλία έγινε, κόντρα σε όλα τα προγνωστικά. Στην Ελλάδα είμαστε πολύ πίσω. Στον ορίζοντα δεν διαφαίνεται κάποια προοπτική εκλογικής συμπόρευσης ευρύτερων δυνάμεων της Κεντροαριστεράς. Και δεν θα υπάρχει αν τα δύο μεγαλύτερα κόμματά της, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, δεν αλλάξουν ηγεσίες.

Το σημερινό γαλλικό μήνυμα μπορεί να μην βρει εδώ αποδέκτες. Αν αυτό συμβεί, ο προοδευτικός κόσμος θα αντιδράσει. Και θα τιμωρήσει όσους επιδεικνύουν κομματική και προσωπική αλαζονεία μόνο και μόνο για να διατηρήσουν τις μικροεξουσίες τους και τις καρέκλες τους…

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα