Στην Υγεία δεν χωράνε μνημόνια

Στην Υγεία δεν χωράνε μνημόνια
Demonstration of pensioners and health department workers, outside the Ministry of Health headquarters, during a 24 hour strike of health workers, Athens, on May 20, 2015 / , , 24 , , 20 , 2015 Nikos Libertas / SOOC

Ένα έγκλημα διαρκείας, που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Η κρίση κοστίζει ζωές και υπάρχουν στοιχεία που το αποδεικνύουν

Από το ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης, η αναφορά σε θύματα και νεκρούς, συναντούσε πάντα την αμφισβήτηση, ειδικών και μη σχετικά το αυθαίρετο της σύνδεσης για παράδειγμα της ανεργίας με την απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Η έρευνα της βρετανικής ιατρικής επιθεώρησης The Lancet, που δημοσιεύθηκε χθες, αποδεικνύει με αριθμούς τις συνέπειες της κρίσης.

Σύμφωνα με την έρευνα:

*Η άνοδος της ανεργίας και οι δημοσιονομικές περικοπές στον τομέα της υγείας συνεπεία της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 έχουν συμβάλει στην αύξηση της θνησιμότητας από τον καρκίνο κατά 500.000 ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο.

*Διαπιστώθηκε σύνδεση ανάμεσα στην ανεργία, τις δημοσιονομικές περικοπές στον τομέα της υγείας και τη θνησιμότητα από καρκίνο σε 70 χώρες.

*Μία αύξηση κατά 1% της ανεργίας συνδέεται με επιπλέον 0,37 θάνατο ανά 100.000 ανθρώπους. Μία αύξηση 1% του ΑΕΠ στις περικοπές των δαπανών υγείας αντιστοιχεί σε 0,0053 επιπλέον θάνατο.

Πέρα από την οικονομική και ψυχολογική πίεση που αντιμετωπίζει ένας άνεργος, το ότι δεν έχει δουλειά, πολλές φορές σημαίνει και μη επαρκή πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Στην Ελλάδα γνωρίζουμε από πρώτο χέρι και την ανεργία, αλλά και το πώς λειτουργούν τα νοσοκομεία, όταν το υποτιθέμενο “νοικοκύρεμα”, αντί να σημαίνει την τιμωρία των επίορκων και των εταιρειών που έκαναν πάρτι για χρόνια, μεταφράστηκε σε βάρδιες με ελάχιστους και καταπονημένους γιατρούς και νοσηλευτές και ελλείψεις ιατρικού υλικού.

Τα στοιχεία αυτά, αποδεικνύουν ότι μνημόνια στην υγεία δεν χωράνε, εκτός αν πια λειτουργούμε στη λογική του Άδωνι Γεωργιάδη, που ως υπουργός Υγείας υποστήριζε ότι “ασθένειες όπως ο καρκίνος δεν θεωρούνται επείγουσες, εκτός αν ο ασθενής βρίσκεται στα τελικά στάδια”.

Η κυβέρνηση οφείλει να αποδείξει, ότι έχει διαφορετική λογική. Και πρέπει να το αποδείξει γρήγορα και με πράξεις, ενισχύοντας άμεσα τη δημόσια υγεία και διορθώνοντας ένα εγκληματικό λάθος, που κοστίζει ζωές.

*Του Μάνου Χωριανόπουλου, Διευθυντή Σύνταξης του NEWS 247

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα