Στο ΠΑΣΟΚ κάνουν ένα βήμα, στον ΣΥΡΙΖΑ κασσελακίζουν…

Διαβάζεται σε 3'
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης SOOC

Κι ενώ στο ΠΑΣΟΚ κάτι κινείται, στον ΣΥΡΙΖΑ ζουν μέσα στο μύθο του Κασσελάκη. Ο οποίος αισθάνεται τόσο ευτυχής για το(ούτε) 15% των ευρωεκλογών που δεν αισθάνεται καμιά ανάγκη να αναλάβει οποιαδήποτε ευθύνη.

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν από αρνητικό (ΠΑΣΟΚ) έως απογοητευτικό (ΣΥΡΙΖΑ) για την κεντροαριστερή αντιπολίτευση. Και αυτό παρά τη μεγάλη υποχώρηση του ποσοστού της ΝΔ.

Απέναντι σ΄ αυτήν την εξέλιξη στο ΠΑΣΟΚ αντέδρασαν. Και ήδη έκαναν ένα βήμα: θα γίνουν εκλογές για την εκλογή νέου αρχηγού (ή ανανέωση αν επανεκλέξουν τον ΝΊκο Ανδρουλάκη). Αντίθετα, στον ΣΥΡΙΖΑ ζουν μέσα στην κασσελάκεια μακαριότητά τους. Παρά τη νέα πτώση, ουδείς ζήτησε την εκλογή νέας ηγεσίας. Και ο Στέφανος Κασσελάκης έφυγε για ταξίδι στην Αμερική, απ’ όπου πέμπει νυχτερινά μηνύματα με μοναδικό σκοπό να εξουδετερώσει όσους θεωρεί εσωκομματικούς εχθρούς του, εσχάτως και τον Αλέξη Τσίπρα.

Η χτεσινή εξέλιξη στο ΠΑΣΟΚ, με τον ορισμό της ημερομηνίας των εσωκομματικών εκλογών, είναι θετική. Δείχνει ότι στο κόμμα αυτό σχεδόν όλοι έχουν καταλάβει αυτό που συνέβη στις 9 Ιουνίου, δηλαδή την αδυναμία τους να πετύχουν στοιχειωδώς τους στόχους τους. Γι’ αυτό και δεν στρουθοκαμηλίζουν και υποχρέωσαν τον κ. Ανδρουλάκη να αφήσει κατά μέρος τις αυτάρεσκες δηλώσεις για «επιτυχία».

Βεβαίως, είναι απορίας άξιον γιατί ο αποτυχών στις εκλογές αρχηγός επιμένει να εκτεθεί ξανά ως υποψήφιος. Τι νόημα έχει η εκ νέου υποψηφιότητά του; Οι ψηφοφόροι είπαν ότι απέτυχε να οδηγήσει το κόμμα σε ανάκαμψη και μάλιστα σε ευνοϊκές συνθήκες, δηλαδή όταν οι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ υπέστησαν μεγάλη μείωση των ποσοστών τους.

Ο κ. Ανδρουλάκης θα έπρεπε να επιδείξει γενναιότητα και να παραμερίσει. Και όχι να κάνει αμετροεπείς δηλώσει ότι «δεν θα παραδώσει συνιστώσα». Τέτοιες δηλώσεις δείχνουν πολιτική μυωπία. Ο προοδευτικός χώρος χρειάζεται συνένωση δυνάμεων και ανασύνθεση και όχι μικρομάγαζα, όπως είναι σήμερα το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ΠΑΣΟΚ έχουν ανάγκη να βγουν μπροστά δυο-τρία νέα στελέχη που να βλέπουν τη μεγάλη εικόνα, όλο τον προοδευτικό κόσμο και όχι μόνο την καρέκλα του ΠΑΣΟΚ. Μόνο έτσι μπορεί να βρεθεί υπολογίσιμος αντίπαλος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ. Αν δεν συμβεί αυτό, την επομένη των εσωκομματικών εκλογών, η απογοήτευση θα επανέλθει.

Κι ενώ στο ΠΑΣΟΚ κάτι κινείται, στον ΣΥΡΙΖΑ ζουν μέσα στο μύθο του Κασσελάκη. Ο οποίος αισθάνεται τόσο ευτυχής για το(ούτε) 15% των ευρωεκλογών που δεν αισθάνεται καμιά ανάγκη να αναλάβει οποιαδήποτε ευθύνη. Συνεχίζει τις ανερμάτιστες δηλώσεις και η μόνη έγνοια του είναι να εξουδετερώσει όσους ψελλίζουν έστω κάτι για το αρνητικό αποτέλεσμα.

Ο αρχηγός, οι υποτακτικοί τους και τα φιλικά τους τρολ στοχοποιούν όποιον τολμά να πει ότι απέτυχαν στις ευρωεκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αλλάξει ρότα και να πρωταγωνιστήσει στη δημιουργία μιας μεγάλης παράταξης του κεντροαριστερού χώρου ως μόνη λύση απέναντι στη ΝΔ. Ο κ. Κασσελάκης και οι-παλιότεροι και όψιμοι- «φρουροί» του νοιάζονται μόνο για τις καρέκλες τους. Και για να τις κρατήσουν δεν ορρωδούν προ ουδενός. Οι «κασσελακισμοί» είναι η σημερινή θλιβερή πραγματικότητα στο πάλαι ποτέ μεγάλο κόμμα της Αριστεράς.

Αυτή είναι η εικόνα σήμερα, είκοσι μέρες μετά το ηχηρό αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου. Αν στο ΠΑΣΟΚ ολοκληρώσουν το βήμα και η νέα ηγεσία του στρέψει το βλέμμα της στο στόχο για δημιουργία μιας μεγάλης παράταξης, που θα εκφράσει όλον τον προοδευτικό κόσμο, μπορεί και να ταράξουν την μακαριότητα του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει παραδοθεί στους ανερμάτιστους και καταστροφικούς αυτοσχεδιασμούς του κ. Κασσελάκη.

Αλλιώς, η απογοήτευση των ευρωεκλογών θα συνεχιστεί εντεινόμενη και το κυβερνητικό παιχνίδι θα παίζεται αποκλειστικά στο χώρο της ευρείας Δεξιάς, από τη ΝΔ και κάποιο μόρφωμα της Ακροδεξιάς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα