Success story Μητσοτάκη: Σε λίγο θα μας περάσει η Βουλγαρία…
Διαβάζεται σε 4'Τα στοιχεία που παρουσιάζει το άρθρο των Financial Times, καταρρίπτουν το αφήγημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η Ελλάδα δεν αποτελεί success story.
- 27 Απριλίου 2024 07:15
Εμείς οι μπούμερ θυμόμαστε καλά τα πολιτικά κλισέ των περασμένων δεκαετιών. Τότε που η είσοδος στην ευρωζώνη παρουσιαζόταν ως η νέα «Μεγάλη Ιδέα» του έθνους. Πυλώνας αυτή της «Μεγάλης Ιδέας» ήταν η λεγόμενη «σύγκλιση με την Ευρώπη». Αυτό σήμαινε ότι μέσω της συμμετοχής στην ευρωζώνη όχι μόνο το ελληνικό ΑΕΠ θα πλησίαζε το ΑΕΠ των αναπτυγμένων χωρών της Δυτικής Ευρώπης, αλλά και το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων θα ανέβαινε στο επίπεδο των δυτικοευρωπαίων συναδέλφων τους. Για αρκετά χρόνια δεν υπήρξε ομιλία στελέχους κόμματος εξουσίας που να μην αναφερθεί στο στόχο της «πραγματικής σύγκλισης».
Τη συνέχεια την ξέρουμε. Η νέα «Μεγάλη Ιδέα» δεν κατέληξε στη σύγκλιση με τη Δυτική Ευρώπη, αλλά στη χρεοκοπία, το Μνημόνιο, τη βίαιη πτώση του βιοτικού επιπεδου, την απόκλιση από τις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Μια άνευ προηγουμένου καταστροφή για την οικονομία κι ένα ανεπούλωτο Τραύμα για την ελληνική κοινωνία.
Ανάπτυξη για ποιους;
Το Μνημόνιο τελείωσε (αν και οι μνημονιακοί νόμοι παραμένουν σε ισχύ), κατά την πανδημία η δημοσιονομική πολιτική της ευρωζώνης χαλάρωσε όσο ποτέ στο παρελθόν, ο αναπτυξιακός ρυθμός της Ελλάδας είναι μεγαλύτερος από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, μια κυβέρνηση που κάνει όλα τα χατίρια των επενδυτών και της αγοράς, βρίσκεται στην εξουσία. Κι όμως… Το κενό που δημιουργήθηκε στα χρόνια του Μνημονίου δεν καλύπτεται. Η Ελλάδα παραμένει πολύ πίσω από την υπόλοιπη ευρωζώνη. Το δε εισόδημα των εργαζομένων είναι ακόμα καθηλωμένο.
Πριν ένα χρόνο αναφερόμενοι σε σχετική μελέτη, γράφαμε ότι τα πραγματικά εισοδήματα των εργαζομένων βρίσκονταν στο 69% του 2009. Το πολυσυζητημενο άρθρο των Financial Times που δημοσιεύτηκε πριν δύο μέρες, έδειξε ότι (η πολύ κακή) εικόνα δεν έχει αλλάξει.
- Η Ελλάδα είναι η φτωχότερη χώρα της ευρωζώνης.
- Είναι επίσης η δεύτερη φτωχότερη χώρα της ΕΕ, με μόνη χειρότερη τη Βουλγαρία. Όμως η Βουλγαρία κλείνει την ψαλίδα και είναι πιθανό σύντομα να περάσει αυτή στη δεύτερη θέση.
- Η ελληνική οικονομία είναι κατά 19% μικρότερη από το 2007 όταν η οικονομία της ΕΕ έχει αυξηθεί κατά 17%.
- Οι πραγματικοί μισθοί είναι κατά 30% πιο χαμηλοί από την περίοδο πριν την κρίση.
Τι φταίει;
Τα στοιχεία που παρουσιάζει το άρθρο των Financial Times, καταρρίπτουν το αφήγημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Παρά τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών, η Ελλάδα δεν αποτελεί success story. Η αναπτυξη που σημειώνεται, δεν είναι αρκετή για να βγάλει τα (πολλά) σπασμένα της χρεοκοπίας και του Μνημονίου. Κι αυτό γιατί:
- Το Μνημόνιο απλώς συρρίκνωσε δραματικά την ελληνική οικονομία χωρίς να δημιουργήσει τις βάσεις μιας γρήγορης επανόδου της.
- Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εγκλωβισμένη σε νεοφιλελεύθερα ιδεολογήματα, υποτίμησε τόσο την ανάγκη της ενεργούς συμβολής του Δημοσίου στην ανάπτυξη όσο και τις αντικειμενικες δυσκολιες που έχει η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων σε μια χώρα όπως η Ελλάδα.
- Στο ίδιο μήκος κύματος, δεν υπήρξε καμία πρόνοια για να μοιραστούν με στοιχειωδώς δίκαιο τρόπο τα κέρδη της ανάπτυξης.
- Επιπλέον, η κυβέρνηση σπατάλησε τη μεγάλη ευκαιρία που της δόθηκε με τη δημοσιονομική χαλάρωση της ευρωζώνης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μοιράζοντας χρήματα στους πολιτικούς φίλους και τα εκλογικά κοινά της, χωρίς μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή λογική.
- Τέλος, η κυβέρνηση ακολουθεί την πεπατημένη δεκαετιών, υπηρετώντας ένα ανατπυξιακό μοντέλο που στηρίζεται στην υπερτροφία του τουρισμού και τους χαμηλούς μισθούς. Πρόκειται για ένα μοντέλο με σαθρά θεμέλιο που ακόμα και όταν η διεθνής συγκυρία είναι θετική, δεν διασφαλίζει την ευημερία των πολλών.
Τα δεδομένα που παρουσίασαν οι Financial Times δείχνουν τα δομικά προβλήματα της οικονομίας και τη δύσκολη θέση στην οποία παραμένει η κοινωνία. Η πραγματικότητα απέχει πολύ από την προπαγανδιστική εικόνα που δημιουργεί τη κυβέρνηση. Πίσω από το success story κρύβεται η φτώχεια και η έλλειψη προοπτικής. Σύντομα ενδέχεται να μας περάσει και η Βουλγαρία…