Τα λεφτά χάνονται, θα ζητήσουν κι’ άλλα;

Τα λεφτά χάνονται, θα ζητήσουν κι’ άλλα;

Οι τράπεζες παραμένουν πρακτικά κλειστές, οι μέτοχοι τραβάνε τα μαλλιά τους, τα κόκκινα δάνεια “λιάζονται” και η οικονομία στενάζει

Οι κουτοί επενδυτές που θεώρησαν ότι μπορούν να κερδοσκοπήσουν με τις ελληνικές τράπεζες το φυσάνε και δεν κρυώνει. Το βασικό τους πρόβλημα δεν είναι ότι έχασαν ήδη πολλά από τα φρέσκα λεφτά τους. Ούτε ότι η επαναφορά του Grexit από τον Σόιμπλε, επιδεινώνει το -ούτως ή άλλως κακό- επενδυτικό περιβάλλον. Το μεγάλο τους πρόβλημα είναι ότι είχαν συμφωνήσει διάφορα πράγματα πριν τις Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου αλλά ως γνωστόν μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται…

Οι δύο “φθηνότερες” τράπεζες, Πειραιώς και Εθνική πραγματοποίησαν την ΑΜΚ στο ποσό των 30 λεπτών του ευρώ ανά μετοχή. Στους σχεδόν δύο μήνες που μεσολάβησαν, οι μετοχές τους έχουν υποχωρήσει στα 15 και 22 λεπτά αντίστοιχα. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στις άλλες δύο τράπεζες. Η Alpha Bank πραγματοποίησε την ΑΜΚ στην τιμή των 2 ευρώ ανά μετοχή και η Eurobank στο 1 ευρώ ανά μετοχή. Χθες η Alpha βρισκόταν στην περιοχή των  του 1,61 ευρώ και η Eurobank  Στα 0,62 ευρώ. είναι προφανές ότι μέσα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα οι μέτοχοι έχασαν από το 1/3 έως το ήμισυ της αξίας των κεφαλαίων που επενδύσαν. Ανάλογα την τράπεζα που επέλεξαν.

Μεταξύ αυτών που είδαν τα λεφτά τους να “εξαφανίζονται”, υπάρχουν μεγάλα ονόματα της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας. Σαν αυτούς που ήρθαν προχθές να εποπτεύσουν τις επενδύσεις τους και να συναντήσουν την Κυβέρνηση. Υπάρχουν επίσης και πολλά ονόματα της εγχώριας επενδυτικής κοινότητας. Μεγαλοεφοπλιστές, επιχειρηματίες, στελέχη των διοικήσεων των τραπεζών αλλά και εισηγμένες επιχειρήσεις που τοποθέτησαν κεφάλαιά τους στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.

Τους ανθρώπους αυτούς, συνήθως δεν τους καταλαμβάνει πανικός. Άλλωστε η ρήση του Πρωθυπουργού στην ΕΡΤ ότι “η μετοχή της Εθνικής θα ανέβει μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης” συνεχίζει να ισχύει καθώς η αξιολόγηση ακόμη δεν ολοκληρώθηκε. Θα πανικοβληθούν όμως αν μυριστούν ότι η Κυβέρνηση σχεδιάζει να υπαναχωρήσει στα συμπεφωνηθέντα για την εταιρική διακυβέρνηση  ή τα κόκκινα δάνεια για παράδειγμα. 

Οι ξένοι κυρίως επενδυτές είχαν σχεδιάσει τη στρατηγική τους στη βάση μιας νέας μορφής διοίκησης στις Ελληνικές τράπεζες. Οι συμφωνηθείσες αλλαγές περιελάμβαναν μεταξύ άλλων τη μη εμπλοκή πολιτικών προσώπων αλλά και την επιλογή στελεχών με τουλάχιστον 10ετή εμπειρία στον κλάδο. Δεν είναι τόσο τα πρόσωπα που θα αλλάξουν αλλά η αντίληψη για τις προθέσεις της Κυβέρνησης. Επίσης περιμένουν να ξεκαθαρίσει το θεσμικό πλαίσιο για πλειστηριασμούς και κόκκινα δάνεια.

Οι αλλαγές αυτές ακούγονται λογικές. Κινούνται δε  προς την κατεύθυνση μιας πιο τεχνοκρατικής διαχείρισης καθώς απεδείχθη ότι η ισχύουσα πρακτική έκανε τις διοικήσεις επιρρεπείς σε θαλασσοδάνεια, διαγραφές χρεών και χαριστικούς όρους χρηματοδότησης.

Δεδομένης μάλιστα της ρητορικής του ΣΥΡΙΖΑ για τις “μπατιροτράπεζες”, θα περίμενε να είναι ένθερμος διώκτης τους φαύλου συστήματος. Μέχρι τώρα, ο μόνος που παραιτήθηκε προληπτικά ήταν ο Νικος Χριστοδουλάκης από τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς. Οι υπόλοιποι παραμένουν στις θέσεις τους. Δεν θέλουν να βιαστούν πριν ξεκαθαρίσει η κατάσταση και να παραιτηθούν τσάμπα και βερεσέ.

Χθες εξαπλώθηκε στην αγορά η φήμη ότι η Κυβέρνηση “συζητά” ξανά το θέμα της εμπλοκής των πολιτικών προσώπων. Επιπλέον, προ ημερών ζήτησε νέα παράταση προκειμένου να αποφασίσει τι θα κάνει με τα κόκκινα δάνεια. Εν τω μεταξύ, παρά την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση, οι Τράπεζες παραμένουν ερμητικά κλειστές.

Βεβαίως, μόλις προχθές ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι: “Η έξοδος από την κρίση περνά από την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος”, μιλώντας σε εκδήλωση της Εθνικής Τράπεζας. Η εξυγίανση βέβαια είναι μια πολύ σχετική έννοια, όπως άλλωστε και ο χρόνος.

Μια από τις απαραίτητες παραμέτρους είναι η κεφαλαιακή επάρκεια και με την αβεβαιότητα που επικρατεί, οι καταθέσεις δεν επιστρέφουν. Επιπλέον η συνέχιση του “αρμέγματος” των πολιτών συνεχίζει να διογκώνει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Δεν κομίζουν λοιπόν “γλαύκα εις Αθήνας” οι οικονομολόγοι που υποστηρίζουν ότι αν δεν αλλάξει κάτι, σύντομα οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση.

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 247 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα